IN FLAMES – Battles

Švédski melodici z IN FLAMES si to za poslednú štúdiovku „Siren Charms“ (2014) u svojho publika celkom pekne zlizli. Štýlovo je dnes kapela predsa len niekde inde, ako je však na tom horúca novinka?

Ak ste po vydaní spomínaného predchodcu museli byť ihneď napojený na prístroje, našli ste si na makovici pár šedín alebo rovno dlhé rohy, vedzte, že aktuálna placka s kratučkým názvom „Battles“ vašu komplikovanú situáciu nevyrieši, ba možno ešte viac prehĺbi.

in-flames-battles

IN FLAMES – Battles

Postupná evolúcia sa zdá byť totiž definitívne dokonaná a cesta od nekompromisného death metalu po až akýsi alternatívny rockový hybrid je asi na svojom konci. Iste, ani tentokrát IN FLAMES úplne nerezignovali na tvrdosť a typický rev speváka Andersa Fridéna, lenže príjemných melódií a hlasových kreácií je opäť viac než dostatok. A dostatok bude aj vrások na čele ortodoxných fanúšikov, ktorí iba veľmi ťažko nesú príklon k hlavnému prúdu, a tak výraznú zmenu soundu ich niekdajších miláčikov.

Hudba rodákov zo studeného Gӧteborgu sa jednoducho na posledných vydaniach stáva výrazne prístupnejšou, nechýba chytľavosť i vzdušnejší sound. Niekde preč je ten dunivý gitarový buldozér z čias legendárnych „Colony“, „Clayman“ alebo máličko mladšej placky „Reroute To Remain“. Paradoxne práve tam začal prerod IN FLAMES do o niečo melodickejšej polohy, čoho výsledkom je aj aktuálna nahrávka. Tá vznikala po dobu troch mesiacoch pod taktovkou ostrieľaného producentského guru Howarda Bensona (MOTÖRHEAD, SEPULTURA, no stojí aj za úspechmi P.O.D., SEETHER či FLYLEAF) v jeho kalifornských West Valley Studios. Slnko, pohodička, relax – aj to všetko môže za pozitívnym vyznením dnešnej novinky „Battles“.

in-flames-band-pic-2016

IN FLAMES

Toľko spevných hitoviek totiž kapela nemala na jednom albume už veľmi dávno. Chalani sa oproti predchádzajúcej platni citeľne zlepšili v songwritingu, nič nekomplikujú, občas použijú zaujímavé korenie (zbory v „The Truth“) a piesňam nechýba potrebná energia, náboj, ale aj istá uvoľnenosť.

Pätica citeľne miery na široké publikum a masy, čoho výsledkom je tucet nenáročných vecí s prostým cieľom – chytiť a nepustiť. Ak vám teda nevadí, že IN FLAMES absolútne vymäkli, frontmen Anders viac spieva než vrčí, drvivá väčšina skladieb neopúšťa hranicu troch minút a vzorec typu „sloha/refrén/sloha“, mohla by sa vám doska „Batless“ páčiť.

Je tu však samozrejme aj druhá strana mince, a tá nemusí vyhovovať úplne každému. Na rozdiel od úvodnej „Drained“, rýchlej „Through My Eyes“ a dramatickej „Wallflower“ (aj vy tu počujete jemný závan progresívnych TOOL?) sa veľká časť nahrávky nesie prakticky v jednej línii. Pätica muzikantov síce útočí s úmyslom vytvoriť čo najviac zapamätateľných motívov, ale jednoducho sa aj po viacerých počutiach neviem zbaviť pocitu akejsi „rýchlokvasky“ s krátkou dobou trvanlivosti, ktorej sa skôr či neskôr (2:1, že vyhrá prvý prípad!) do sýtosti prejem.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: melodic metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo:  Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 11. 11. 2016
Web: www.inflames.com
Zostava:
Anders Fridén – vokál
Niclas Engelin  – gitara
Bjorn Gelotte– gitara
Peter Iwers – basgitara
Joe Rickard – bicie
Tracklist:
Drained (4:06)
The End (3:57)
Like Sand (3:43)
The Truth (3:04)
In My Room (3:25)
Before I Fall (3:27)
Through My Eyes (3:50)
Battles (2:58)
Here Until Forever (4:19)
Underneath My Skin (3:30)
Wallflower (7:06)
Save Me (4:12)
Diskografia:
Lunar Strain – 1994
The Jester Race – 1996
Whoracle – 1997
Colony – 1999
Clayman – 2000
Reroute To Remain – 2002
Soundtrack To YourEspace – 2004
Come Clarity – 2006
A Sense of Purpose – 2008
Sound of A Fading Playground – 2011
Siren Charms – 2014
Battles – 2016
Definitíva:
Švédski melodici IN FLAMES potvrdzujú svoj útok na najvyššie pozície v rebríčkoch a príklon k strednému prúdu, čoho dôkazom je aj veľmi moderne a sviežo znejúca placka „Battles“.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články