HELLOWEEN AJ GAMMA RAY ODOHRALI V BREZNE SKVELÉ KONCERTY

„Hellish Rock Tour Part II.“ bol názov druhého spoločného turné legendárnych kapiel HELLOWEEN a GAMMA RAY. Agentúra Double Head Productions zabezpečila, aby sa táto šnúra dvakrát zastavila aj na Slovensku. Prvý koncert bol v Bratislave a druhý v Brezne. My z redakcie sme sa vybrali do Brezna.
Začiatok koncertu bol naplánovaný na 19. hodinu. Tesne pred týmto časom však pred vynovenou Mestskou športovou halou v Brezne postávalo množstvo fanúšikov. Dôvod bol jednoduchý. Brány do haly neboli ešte otvorené, tie sa roztvorili až okolo devätnástej. 

Pôvodne som si myslel, že koncerty začnú hneď, ale opak bol pravdou. Ako by to už bola slovenská tradícia. Deň pred týmto koncertom začínali kapely v Zlíne o 20. hodine a napokon tomu tak bolo aj v Brezne. Ešte na úvod tohto reportu si neodpustím malú polemiku. Doteraz nechápem rozdeľovanie sektorov na státie, pretože aj teraz sa potvrdilo, že ľudia pod pódiom, ktorí mali VIP lístky (hneď pod pódiom, takže boli drahšie)sa bavili menej, ako tí, ktorí stáli ďalej.



Vrátim sa, ale k tomu najpodstatnejšiemu, teda skupinám. Prvou kapelou, ktorá sa predviedla breznianskemu publiku bola brazílska heavy metalová formácia SHADOWSIDE. Priznám sa, že s touto kapelou som sa stretol po prvýkrát. Pre mňa to bol ničím nezaujímavý heavy metal so ženským vokálom. Mužskú časť publika mohla zaujať výzorom speváčka Dani Noldenová, ale to bolo asi tak všetko. Jej vokál miestami trhal uši, ale to najmä v úvode. Časom sa už rozospievala. Dani sa snažila vyhecovať ešte dosť chladné publikum, nie vždy sa jej to však podarilo. Asi najväčší úspech mali SHADOWSIDE s coverom „Aces of Spades“ od nesmrteľných MOTÖRHEAD. Trošku mi táto kapela, ktorá ma na konte tri štúdiové albumy, pripomínala amerických kolegov BENEDICTUM.

Od tohto momentu začal koncert aj dobre časovo odsýpať. GAMMA RAY bola pripravená po Brazílčanoch v krátkej dobe. Klasické úvodné intro, počas ktorého vychádzajú členovia kapely na pódium a hneď to na nás vybalia peckou „Anywhere in the Galaxy“ z albumu „Powerplant“. Gamma lúče mali k dispozícii približne hodinku hracieho času, počas ktorého nám predviedli aj dva nové songy z aktuálneho EP „Master of Confusion“, presnejšie rovnomennú pieseň a titulnú „Empire of the Undead“, ktoré naživo znejú oveľa lepšie ako zo spomínaného EP. Celkovo si myslím, že sa Kai Hansen a spol. na pódiu bavili. Niekedy sa mi zdalo, že aj viac ako ľudia pod pódiom, ktorých musel Kai častejšie vyzývať  na spoluprácu s kapelou. Do kapely už dobre zapadol aj bubeník Michael Ehré, ktorý už dávnejšie nahradil Daniela Zimmermanna.



GAMMA RAY narozdiel od HELLOWEENU zvykne častejšie meniť koncertné playlisty, čo je iba k dobru veci. Na moje potešenie Hansenovci oprášili po dlhšom čase aj pieseň „New World Order“ z roku 2001. Došlo aj na skladby z doteraz poslednej štúdiovky, a síce na titulnú „Empathy“ alebo aj „Rise“, ktorá na koncerte znie naozaj veľmi dobre. Samozrejme, že Kai Hansen tesne pred koncom koncertu začal hrať na gitare dobré známu melódiu, ktorá vyústila do starej helloweenskej pecky „Future World“. Na úplný záver ešte odznela nová koncertná hitovka „To the Metal“. Samozrejme, že nasledoval tradičný odchod z pódia, na ktoré sa kapela ešte vrátila s klasickým prídavkom „Send Me A Sign“.

Týchto nemeckých sympaťákov som už videl naozaj veľakrát a s kľudným svedomím môžem napísať, že brezniansky koncert patril medzi tie lepšie, ktoré som videl. Jednoducho, bavil som sa, bavilo sa aj publikum (avšak vedel by som si predstaviť aj väčšiu odozvu fanúšikov), takže spokojnosť.

Na HELLOWEEN sa taktiež nečakalo veľmi dlho. Legendárne tekvice vymysleli naozaj originálny vizuálny úvod, kedy bola v popredí akási čierna sieť, ktorá bola vkusne osvetlená. Za nimi presvitali obrysy gitaristov Saschu Gerstnera a Michaela Weikatha. Za tónov, pre mňa dosť diskutabilnej skladby „Wanna Be God“ sa spomínaná sieť dostávala hore a nám sa v celej svoje kráse ukázala kompletná scéna, ktorá sa naozaj vydarila. Za úvodných tónov titulnej skladby z nového albumu „Nabatea“ vychádza spievajúc Andi Deris. Hneď v úvode pochválim aj HELLOWEEN, pretože pred týmto turné naozaj pomenili svoj playlist aj oni. Všetci do jedného si od úvodu vystúpenie poriadne užívali. Myslím, že aj samotný Weiki, ale predsa len tých úškľabkov bolo z jeho strany pomenej. Tradične najviac hecoval publikum obrovský sympaťák Marcus Grosskopf, úsmevmi a gestami nešetril ani Sascha Gerstner, ktorý potešil chlapov svojou hrou na gitare a taktiež aj ženy, ktoré išli na ňom oči nechať.



Poďme, ale späť ku skladbám. Hneď po „Nabatea“ vsadili tekvice na nesmrteľný hit „Eagle Fly Free“, pri ktorom sa bavil snáď každý. HELLOWEEN na tomto turné prezentujú nový album „Straight Out of Hell“, tak bolo jasné, že práve albumovej novinke budú venovať veľa priestoru a tak sa aj stalo. Z novinky došlo na rovnomennú skladbu, „Waiting for the Thunder“, ktorá už na albume naznačovala, že bude novou koncertnou vypalovačkou, čo sa aj potvrdilo. Ďalej odznela balada „Hold Me In Your Arms“, ktorá sa mi naživo páčila oveľa viac ako na albume, a pieseň „Live Now!“. Pri poslednej menovanej sa pristavím na dlhšie. Na štúdiovej nahrávke sa mi až tak nepáčila, to je pravda, ale v prvom rade musím v nej vyzdvihnúť Saschu, pretože on si v živom prevedení vzal na starosti extrémnejší doprovodný vokál, ktorý na štúdiovej nahrávke síce znie v úvode, ale tu ho použil aj v refréne a mňa osobne milo prekvapil. Nato, že Sascha všeobecne nie je veľkým fanúšikom metalu, si viedol naozaj veľmi dobre, ktovie, možno ho čoskoro uvidíme ako vokalistu nejakej extrémnejšej formácie… Sám som čakal, kedy prídu na rad Andiho povestné hry s publikom a pre mňa dosť nečakane prišli práve v „Live Now!“, našťastie to Andi až tak nenaťahoval, tak to bolo skôr príjemným spestrením koncertu.

Apropó, už keď som pri Derisovi. Musím uznať, že mu to spievalo naozaj veľmi dobre a tentokrát netápal ani v starších songoch „Eagle Fly Free“ alebo „Im Alive“. Myslím, že Andimu aj padlo vhod, že vynechali „March of Time“, pretože uznajte aj sami, tá mu nesedí vôbec. Vo „svojich“ skladbách bol naozaj veľmi dobrý, tam nie je o čom. HELLOWEEN nezabudli ani na skladby z predošlého „7 Sinners“, presnejšie „Where the Sinners Go“ a pri prvom prídavku ani na titulnú z tohto albumu „Are You Metal?“.

Ďalším príjemným prekvapením pre mňa bolo odohratie pecky „Falling Higher“ z albumu „Better Than Raw“ a taktiež aj mojej obľúbenej hitovky „Power“. Tak, ako som písal pri GAMMA RAY, tak musím napísať aj pri HELLOWEENE, že aj túto kapelu som už videl niekoľkokrát a pri HELLOWEENE si po posledných nevydarených festivalových vystúpeniach (Masters of Rock 2011 a Wacken 2011) napravili opäť svoju reputáciu a myslím, že toto bol ich najlepší koncert, aký som videl. Ktovie, či sa ja niekedy ešte dočkám naživo v podaní tejto kapely skladby „Before the War“. No, ale späť ku koncertu.



Všetci v nie úplne zaplnenej hale (môj odhad približne 1200 fanúšikov) čakali na spoločné vystúpenie s GAMMA RAY. Predtým však v prvom prídavku prišli na rad ešte spomínaná „Are You Metal?“ a neodmysliteľná pieseň koncertov HELLOWEEN – „Dr. Stein“. Po nej sa kapela opäť odobrala do zákulisia. Na pódium sa vrátili už aj s Kaiom Hansenom, ktorý sa vrátil na scénu s bývalou kapelou už s tmavými okuliarmi. Kapela zahrala medley skladieb „Halloween“, „How Many Tears“ a „Heavy Metal is the Law“, pri ktorej sa mikrofónu chopil Kai Hansen! Áno, dobre čítate. Neodznela, síce celá skladba, Kai sa „zahral“ s publikom, ktoré tento ťah ozaj ocenilo a poriadne si to užilo. Toto bol ozajstný zážitok vidieť takúto zostavu hudobníkov a pri takýchto skladbách na jednom pódiu.

Úplný záver obstarala miestami už obohratá skladba „I Want Out“, pri ktorej vyšli na pódium aj ďalší „gammarayáci“ Henjo Richter a Dirk Schlächter. Všetci do jedného si to na pódiu užívali a konečne šaleli aj fanúšikovia. Na pódiu sa najviac, ale bavili starí dobrí kamaráti Kai Hansen a Marcus Grosskopf. Ako inak, Kai pokušiteľ stihol ešte „odbehnúť“ dozadu po fľašu Jägermeistera, z ktorej si spoločne s Marcusom schuti dali. Andi Deris opäť trošku zapojil do tejto skladby aj publikum a novotou oproti predošlému spoločnému turné (kedy sa nafukovala po bokoch pódia veľká tekvica), bolo vypustenie viacerých lôpt, ktoré potom postupne hudobníci odkopali až ku divákom, ktorí si ich odniesli ako suveníry. Aj pri záverečnom ďakovaní s divákmi som mal pocit, že toto spoločné vystúpenie bolo oveľa úprimnejšie, ako počas prvého turné.

Takže, koniec dobrý, všetko dobré. Myslím, že tento koncert vyšiel obom kapelám. Trošku ma mrzí, že ozaj nebolo živšie a početnejšie publikum. Aj keď som obe skupiny videl už veľakrát vôbec neľutujem, že som túto marcovú nedeľu strávil v ich spoločnosti. Skôr naopak. Tento koncert bol naozaj skvelým zážitkom, pretože kapely predviedli skvelé výkony!

PLUSY:
Výborné koncerty GAMMA RAY a HELLOWEEN, super zážitok zo spoločného vystúpenia
MÍNUSY:
Neskorší začiatok, počet divákov, väčšia spontánnosť breznianskeho publika
   
Playlisty:
GAMMA RAY – „Welcome“, „Anywhere in the Galaxy“, „Men Martians and Machines“, „The Spirit“, „New World Order“, „Master of Confusion“, „Empire of the Undead“, „Empathy“, „Rise“, „Future World“, „To the Metal“ – „Send Me A Sign“

HELLOWEEN – „Wanna Be God“, „Nabatea“, „Eagle Fly Free“, „Straight Out of Hell“, „Where the Sinners Go“, „Waiting for the Thunder“, „Steel Tormentor“, Drum solo, „Im Alive“, „Live Now!“, „Hold Me In Your Arms“, „Falling Higher“, „Hell Was Made In Heaven“, „Power“ – „Are You Metal?“, „Dr. Stein“ – „Halloween/How Many Tears/Heavy Metal (Is the Law)“ with Kai Hansen, „I Want Out“ with GAMMA RAY. 

Autor: Stillborn

Foto: Rybka

SHADOWSIDE



GAMMA RAY

HELLOWEEN

Kompletnú fotoreportáž nájdete TU!