Gothoom 2019: Piatkový program v znamení BELPHEGOR, VOMITORY, HATE, DEPRESY či DOOMAS

Pokračujeme v sérii reportáží z jubilejného 10. ročníka festivalu Gothoom Open Air.

REVIŠTSKÉ PODZÁMČIE. Pomerne chladnú noc vystriedalo klasické dusné počasie. Hrať sa začalo už o 10. hodine. Z kapiel EDITOR a PYOPOESY vám prinášame fotoreportáž.

EDITOR. Foto: Alena Červeňanská

Mirík z PYOPOESY. Foto: Alena Červeňanská

Steve z BRUTE. Foto: Alena Červeňanská

Počas druhého dňa spustila svoj set takmer každá kapela približne o 10 minút skôr. Ku klasickému reportu aj s písmenkami sa vraciame so slovenskou death metalovou legendou BRUTE. Hlavný mozog kapely, gitarista Pišta Tokár alias Steve strieda okolo seba mladších hudobníkov pomerne často, ale treba uznať, že aktuálnej zostave to hralo náramne dobre.

BRUTE doslova vyučovali death metal! Steve si hranie užíval plnými dúškami, zvyšok kapely za ním nezaostával. Zabijácke riffy, dobrý growling, kvalitné bicie. A úplne výborný zvuk. Východniarom nebolo vlani kvôli prietrži mračien súdené hrať na Gothoome, ale toto čakanie sa oplatilo. Výborný koncert.

CRANIOTOMY. Foto: Alena Červeňanská

Piatkové popoludnie patrilo slovenským legendám, po BRUTE sa na stage postavili CRANIOTOMY so svojim brutálnym poňatím smrtiaceho kovu. Aj v tomto prípade necháme za všetko hovoriť radšej fotky.

DEPRESY. Foto: Alena Červeňanská

Ďalšími na rade boli DEPRESY, pri ktorých hneď musím napísať, že sú mojou slovenskou srdcovkou. Chalani zapracovali na svojom imidži a pódiovom prejave, čo bolo veľkým plusom. Najviac zaujala maska, ktorú zvolil gitarista Roman Špatný. Koncert odpálili dvoma novými skladbami z aktuálneho dvojskadbového EP „MMXVIII“. Ale to neboli nové piesne v tom pravom slova zmysle.

Do nadšeného publika naservírovali ďalšie tri doteraz nepočuté skladby. Novinkám nechýbala tak povestná atmosféra, ani rýchle klepačky, s pomalšími prechodmi, či rytmickejšie pasáže. Už aby bol nový album. Celkovo treba pochváliť výber piesní, došlo aj na pecku „The Antichrist’s Philosophy“ a dlho nehranú „Spiritual Obscure Mysteries“, obe z výborného albumu „Sighting“ z roku 1999. Z „novších“ zaznela „Reality Architects“.

Roman Špatný z DEPRESY. Foto: Alena Červeňanská

Už pri recenzii (TU) aktuálneho EP som vyzdvihoval Hoyasovu prácu a to musím urobiť aj teraz. Tento uznávaný slovenský bubeník je poriadnym hnacím motorom pre DEPRESY. Navyše, spomínané zladenie a poriadne zlepšený pódiový prejav mali za následok jediné. Videli sme jednoznačne najlepšie vystúpenie slovenskej kapely na festivale a celkovo koncert DEPRESY môžeme zaradiť medzi topy celého 10. ročníka. Škoda len, že nemali aspoň o 10 minút dlhší čas, ale to by som už asi veľa chcel.

Na rad prišli poľskí grinderi ANTIGAMA, ktorý mali v úvode koncertu smolu, pretože tesne po koncerte Trenčanov DEPRESY sa spustil lejak, ten však našťastie netrval dlho a počas koncertu Poliakov ustal a aj im sa dostalo podpory od výborného publika. Poľská death/grindová úderka (viac ladená do grindu) mi po hudobnej stránke a trocha aj vizuálnej stránke (najmä frontman Lukasz) mierne pripomínala legendu NAPALM DEATH.

HATE. Foto: Alena Červeňanská

Mnoho fanúšikov sa tešilo aj na Poliakov HATE. Kapela napreduje míľovými krokmi, no mňa ich úspech veruže minul. Navyše v júni im vyšla u veľkého vydavateľstva Metal Blade Record čerstvá radovka „Auric Gates of Veles“, ktorú prezentovali aj u nás na Slovensku. Zohraná pódiová šou, zaujímavé gitarové postupy, jednoducho temnota.

To všetko nie je na škodu, ale akokoľvek som sa snažil, stále tam až príliš cítim ich slávnejších krajanov BEHEMOTH. Nič to, je to len jeden názor v mori iných a priestor pod pódiom sa počas ich šou poriadne zaplnil a čo je najhlavnejšie, fanúšikovia si ich vystúpenie dosýta užili.

VOMITORY. Foto: Alena Červeňanská

Na ďalšiu kapelu som sa už nesmierne tešil už aj ja. Švédske death metalové legendy VOMITORY nás od úvodných riffov poriadne rozsekali a ukázali ako sa dá baviť smrtiacim kovom. Posledný štúdiový album „Opus Mortis VIII“ vyšiel kapele v roku 2011, o dva roky neskôr ohlásili koniec kariéry. Našťastie to chalani dlho bez muziky nevydržali a v roku 2018 sa vrátili na koncertné pódiá. A urobili správne.

Aj keď režú poriadny death metal, nešetrili úsmevmi na všetky strany, najmä gitarista Peter Östlund. A naživo pecky ako „Revelation Nausea“, „Rotting Hill“, „Terrorize Brutalize Sodomize“, „Serpents“ alebo „Flesh Passion“ boli balzamom. Zažili ďalší z vrcholov tohtoročného Gothoomu.

Helmuth z BELPHEGOR. Foto: Alena Červeňanská

Hlavným ťahákom piatkového večera ale boli Rakúšania BELPHEGOR, ktorých set tiež začal s miernym oneskorením a ako jediní mali počas druhého dňa k dispozícii 70-minútový hrací čas. Helmuth a jeho kolegovia si pripravili aj dymostroje a pyrotechniku. Scénu zdobili dva veľké drevené obrátené kríže a ďalšie rekvizity.

BELPHEGOR sa radi vracajú na Gothoom a Gothoom má rád túto kapelu. Skladby ako „Totenkult – Exegesis of Deterioration“, „The Devil’s Son“, „Belphegor – Hell’s Ambassador“, „Lucifer Incestus“ či „Baphomet“ naživo fungujú parádne. Prirátajte si k tomu teatrálnu šou a je vymaľované. Avšak, pozornému uchu neuniklo v závere koncertu, že všetky hudobné postupy sa už zlievajú do jedného. Natešenému publiku to však vôbec nevadilo. Chalani sa po koncerte potom ochotne pofotili s fanúšikmi pri stánku s merchandise.

DOOMAS. Foto: Alena Červeňanská

Egyptských deatherov CRESCENT sme žiaľ vynechali, aby sme sa mohli sústrediť na kapelu šéfa festivalu – DOOMAS. Vlani kvôli už spomínanej prietrži mračien nevystúpili, aby prenechali mesto iným skupinám, a tak si Peťo so svojou kapelou všetko vynahradili na 10. ročníku.

Na pódiu sa v úvode koncertu počas piesni „Portal“ jej ústredná postava – lovecraftovské monštrum zvané Cthulhu. Čo ďalej napísať k DOOMAS? Parádna temná šou, ktorej nechýbajú ani melódie, skvelý pódiový prejav a výborný frontman. Možno tej pary bolo až príliš, ale to ku koncertom DOOMAS jednoducho patrí. Veď nie nadarmo brázdi táto kapela ako jedna z mála slovenských po svete a hrá na známych zahraničných festivaloch. Spoločne s DEPRESY predviedli jednoznačne najlepší koncert slovenského zoskupenia.

O Peťovi Beťkovi je známe, že sa na pódiu pre fanúšikov rozdá a nebolo tomu inak ani teraz. Dôkazom toho je, že na druhý deň stratil Peťo úplne hlas. Koncert DOOMAS sa nezaobišiel bez ďalšieho prekvapenia, Peťo dostal krásnu tortu k 10. ročníku Gothoomu.

CLOUDS

Na programe piatkovej noci boli ešte atmosferici CLOUDS, ktorých som už žiaľ nevidel a veľmi dobre viem, že to môžem ľutovať. Z ich vystúpenia vám prinášame aspoň fotky.

Foto: Alena Červeňanská