Gothoom 2019: Záverečný deň potešili fanúšikov NERVOSA, FLESHGOD APOCALYPSE, či BENIGHTED

Akože sa to vraví? Dobrého veľa nebýva? Človek sa ani nenazdal a bol tu záverečný deň 10. ročníka Gothoomu.

REVIŠTSKÉ PODZÁMČIE. Sobota privítala účastníkov Gothoomu priam horúcim počasím, pod kotol už tesne pred desiatou začali podkurovať aj prvé kapely. Svieži melodicko-thrashový úvod obstarala česká skupina SIX DEGREES OF SEPARATION.

RAMCHAT. Foto: Alena Červeňanská

Pódium si potom po približne 40 minútach začali chystať martinskí pagan black metalisti RAMCHAT. Kapela okolo Pavla „Hiraxa“ Baričáka má svojich priaznivcov, ale aj odporcov, no pred jedenástou hodinou si ich vystúpenie nenechal ujsť slušný počet fanúšikov.

Ostrieľaní borci, ktorí už majú za sebou mnoho koncertov, medzi inými aj vystúpenia na Hellfeste či Brutal Assaulte, odpálili svoju pohanskú šou vo svojich typických „kostýmoch“. Hirax odohral chvíľu so škraboškou na tvári (masky sú v poslednej dobe akoby v kurze). Ku bosým nohám hlavného mozgu kapely sa pridali aj spevákove Walkiho. Stále mierne nepochopím prečo jednotlivé songy uvádza Hirax a nie spevák, ale proti gustu…

RAMCHAT je skúsená kapela a to bolo vidieť aj na pódiu. Fanúšikovia sa chytali na osvedčené songy ako „Už nebudeme otroci“ alebo „Mor ho!“, ale nielen na ne. Na záver bolo z kapely cítiť úprimnú radosť z odohraného koncertu a tak by to malo byť.

MATER MONSTIFERA. Foto: Alena Červeňanská

Martinčania prenechali pódium českej melodicko-blackovej skupine MATER MONSTIFERA, z ktorého koncertu vám prinášame pár fotiek.

Gothoom potom ovládla melodickejšia vlna, pripravené boli koncerty ORKRIST a SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY. Na Bratislavčanov som sa nesmierne tešil, pokojne ich označím za legendárnu kapelu. Po dvoch štúdiových albumoch „Reginae Mysterium“ (2002) a „Grond“ (2003) sa však odmlčali na predlhých 14 rokov, koncertovať opäť začali až vlani. Naposledy som ich videl na More Than Feste 2003 na banskobystrickom amfiteátri, uf to je doba.

ORKRIST. Foto: Alena Červeňanská

Žiaľ na pódiu bola táto dlhá pauza citeľná. Vokalista a klávesák Peťo alias Crom pôsobil medzi skladbami zakríknuto a veľakrát som mal pocit, že ani nevie čo povedať a má trému. Škoda. Speváčka Lila má veľmi zaujímavý hlas a pomedzi skladby sa snažila zaujať publikum pohybmi a občasným hecovaním.

Tieto riadky samozrejme nemajú za cieľ zhodiť ORKRIST, to istotne nie. Ich hudba bola príjemným oživením celého festivalu a aj napriek niektorým mojim výhradám som si ich vystúpenie užil. Najväčší úspech mala samozrejme pieseň „Dreams of Life Beyond my Share Beloved“, ktorá je vlastne cover verziou skladby od slovenskej skupiny TEAM „Prievan v peňaženke“. Čo potešilo bolo aj Cromove oznámenie, že kapela pracuje na nových piesňach.

Vystúpenie ORKRIST na Gothoome malo svoje muchy, ale pre mňa osobne bolo zároveň veľmi príjemným, v závere som cítil už aj zo štvorice muzikantov, že sú vďační za prijatie na Gothoome. Dáma a páni, ďakujeme a tréma nech nabudúce ostane niekde zamknutá, nie je potrebná.

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY. Foto: Alena Červeňanská

V melodickejšom bloku sme pokračovali aj s českou skupinou SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY. Sedem hudobníkov vie vždy navodiť výbornú atmosféru a to sa im podarilo aj na Gothoome. Nádherné zasnené melódie, výborné texty a pódiový prejav. Úvod koncertu obstarala pieseň „Ptakoprav“, z aktuálneho parádneho albumu „Smutnice“ sme počuli ešte napríklad „Kdo z nás je víc“, „Ten, který ukoval Slunce“ alebo klipovku „Synečku“. A tá navodila povestné zimomriavky, vďaka krásnemu spevu Hanky Hajdovej.

Pánske zraky sa istotne najviac upierali na slovenskú huslistku Gabiku Povrazníkovú. Slovo medzi jednotlivými skladbami si vzal na starosti Pavel Hrnčíř, ktorý uvádzanie jednotlivých piesní prekryl vtipnými poznámkami. Osobne veľmi potešili aj piesne „Mokoš“, „Skryj hlavu do dlaní“ „Pramen, co ví“ a „Přísahám“ z predošlého albumu „Návaz“. „Silenti“ boli veľkým spestrením Gothoomu.

Žiaľ, ďalšie riadky už v reportáži zo soboty odo mňa nenájdete. Pracovné povinnosti mi poručili odchod z Revištského Podzámčia a tak vystúpenia GORGASM, NERVOSA, NECROPHOBIC, FLESHGOD APOCALYPSE, BENIGHTED, HARAKIRI FOR THE SKY a ABIGAIL si môžete pozrieť už len na fantastických fotkách od našej Alenky.

GORGASM

GORGASM. Foto: Alena Červeňanská

NERVOSA

Fernanda Lira z NERVOSA. Foto: Alena Červeňanská

NECROPHOBIC

NECROPHOBIC. Foto: Alena Červeňanská

FLESHGOD APOCALYPSE

FLESHGOD APOCALYPSE. Foto: Alena Červeňanská

BENIGHTED

BENIGHTED. Foto: Alena Červeňanská

HARAKIRI FOR THE SKY

HARAKIRI FOR THE SKY. Foto: Alena Červeňanská

ABIGAIL

ABIGAIL. Foto: Alena Červeňanská

Jubilejný desiaty ročník Gothoomu je úspešne za nami. Približne 2500 fanúšikov sa dosýta vybláznilo a užilo v mnohých prípadoch nezabudnuteľné koncerty. Gothoom stále rastie a už teraz je jasné, že tak tomu bude aj v nasledujúcom ročníku, ktorý sa mimochodom uskutoční na tom istom mieste od 23. do 25 júla. Z nedávno skončeného 10. ročníka prevládajú len pozitívne pocity, príjemná rodinná a priateľská atmosféra bola ozdobou celého festivalu aj v roku 2019. Gothoom jednoducho spája ľudí.

Najlepšie koncerty

Stillborn: (bez sobotňajších headlinerov, ktorých som žiaľ nevidel): 1914, DEPRESY, VOMITORY, SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY

Alenka: CLOUDS, SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY

Potešujúce vystúpenia

Stillborn: DARK FUNERAL, BRUTE, DOOMAS, ORKRIST

Alenka: NERVOSA, ORKRIST

PLUSY:
Atmosféra, organizácia, zvuk väčšiny kapiel, areál, vegánsky stánok s jedlom, množstvo priateľov, možnosť byť v backstage

MÍNUSY:
Do budúcna to už zrejme bude chcieť viac toi-toi záchodov a spŕch

Ďalšie reportáže z Gothoomu 2019: Zhodnotenie (TU), Štvrtok (TU), Piatok (TU)

Foto: Alena Červeňanská