AIN – Strengthening of the Black Flame (EP)

Na domácej scéne pribudla tento rok prvá nahrávka od black metalovej formácie AIN z Nitry. Ide o trojskladbové EP vydané v digitálnej forme vo vlastnej réžii.

EP nazvané „Strengthening of the Black Flame“ sa nahrávalo v štúdiu Czysciec, v poľských Katoviciach pod drobnohľadom Nihila z kapely FURIA. Ten sa následne postaral aj o mix a mastering.

AIN – Strengthening of the Black Flame

Kapelu AIN som ešte donedávna vôbec nepoznal. Zmenilo to až ich zaradenie do line-upu festivalu Kongenfest (reportáž TU). Na rad prišlo samozrejme oboznámenie sa s ich tvorbou a tá ma zaujala natoľko, že som sa ju rozhodol zrecenzovať. Ako už bolo spomenuté, ide o trojskladbový materiál rozprestierajúci sa na ploche tridsiatich minút.

Máme čo dočinenia s black metalom v súčasnom zvukovom kabáte a jeho charakteristickými prvkami sú pestré gitarové časti a rozmanitým spôsobom vystavané skladby. Tie sú tvorené tak, ako keby ste okolo pomyselného nosného piliera danej piesne ešte navrstvili viacero motívov, takže sa neustále niečo deje.

Štvorica hudobníkov netlačí za každú cenu na pílu a dobre sa cíti aj v pomalých pasážach. Práve v nich mi pripomína gitarovými postupmi velikánov MAYHEM. Pomalé a stredné tempá sú mixnuté aj s rýchlymi klepačkami, čo vytvára dynamický dojem. Hudba nenudí ani chvíľu. To by ani nebolo veľmi vhodné pri troch piesňach, ale netreba zabúdať, že každá z nich atakuje desať minút a posledná túto hranicu dokonca prekonáva. A aj keď je každá z piesní veľmi pestrá, tak celé EP pôsobí ako fungujúci celok.

AIN

Plusom je, že neustále prítomná atmosféra a jej opar sa nevytráca ani v intenzívnych častiach – napríklad v skladbe „Sea“ s melancholickým nádychom. Paletu nálad vytvárajú pôsobivé minimalistické gitarové vyhrávky, harmónie, decentné vybrnkávanie a kapela sa nebojí ani výraznejšej melódie – záver skladby „King“. Ani v tomto smere im nerobí problém variabilita, keďže tu máme momenty, kedy gitarové vyhrávky vytvárajú atmosférickú auru, bicie zvyšujú intenzitu rýchlymi nástrelmi a vokál taktiež prehovára do toho, že naraz vnímame rôzne odtiene nálad.

Oceňujem aj to ako nahrávka znie. Veľmi sa mi páči zvuk bicích, hlavne rytmičák. Bicmen Lord Acheron vo veľkej miere vylepšuje svoju hru vyšperkovanou prácou s činelmi. Čitateľné sú všetky nástroje a výrazné postavenie má zvonivá basgitara, ktorej zaujímavé linky sú viackrát vytiahnuté do popredia. Ako dôkaz nech poslúži basová vyhrávka v záverečnej skladbe „Serpent“. Vokál obstaráva P. Ain Dust a drží ho v dvoch obmieňajúcich sa rovinách – revaný prejav a havraní škrek. Obe polohy zvláda veľmi presvedčivo.

Zaujímavý je fakt, že z hudby AIN vyžaruje akási serióznosť a ak ste ich videli naživo, tak pochopíte, že o žiadne divadielko nemajú záujem. Nejaký ten dôraz na imidž tam je, ale to je tak všetko. Nič viac, nič menej. Zároveň mám pocit, že ich prevedenie black metalu by sa mohlo páčiť aj ľudom, ktorí tejto odnoži až tak neholdujú a nazývajú ju „šumenie lesa“.

AIN tak vydali s EP „Strengthening of the Black Flame“ reprezentatívnu vzorku svojej tvorby, s ktorou si určite zaslúžia pozornosť.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: black metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Nitra)
Vydavateľstvo: digitálne vydanie na vlastné náklady
Dátum vydania: 28.04.2019
Web: https://www.facebook.com/AinOfficialSK/
Zostava:
P. Ain Dust – vokály, gitara
Fjarverandi – gitara
Cold – basgitara
Lord Acheron – bicie
Tracklist:
King (09:27)
Sea (09:11)
Serpent (10:50)
Diskografia:
Strengthening of the Black Flame (EP) – 2019
Definitíva:
Prvá ochutnávka z tvorby AIN ukazuje, že kapela má tendenciu tvoriť black metal v jeho poctivej forme a so serióznym prístupom. Aktuálnemu EP nechýba atmosféra, rozmanité postupy a zaujímavá gitarová práca.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články