RAGE – Wings of Rage

Hneď úvod bookletu najnovšieho štúdiového záseku veteránov RAGE nám dáva znať, že ide už o 25. kúsok v doterajšej 35-ročnej histórii kapely. Úctyhodné míľniky nemajúce absolútne vplyv ako osviežujúco a životaschopne kapela na novinke „Wings of Rage“ pôsobí.

Jedinou persónou prepojenou s celučičkou doterajšou kariérou je charizmatický Peavy Wagner (vokál a basgitara). Ten sa stále vedel v príhodnú chvíľu obklopiť viac či menej zručnými muzikantmi, vyťažiť maximum z momentálnej prekypujúcej pohody, stvoriť tak zásadné položky diskografie a v okamihu čo i len náznaku rutiny spretŕhať všetky, nie málokedy aj osobné väzby.

RAGE – Wings of Rage

To bol aj dôvod príchodu Marcosa Rodrígueza (gitara) a Vassiliosa „Lucky“ Maniatopoulosa (bicie), teda relatívne neznámych borcov, ktorí mali vniesť dravosť, nadšenie a kusisko srdca po príliš uniformnej či strojovej dvojici Smolski/Hilgers.

„The Devil Strikes Again“ (recenzia TU) so svojou sympatickou neučesanosťou bol skutočne albumom vracajúcim sa ku koreňom. Naopak, o čosi všednejším dojmom sa javil len s ročným odstupom príchodiaci nasledovník „Seasons of the Black“ (recenzia TU). Avšak aktuálna novinka predstavuje opäť parádnu fazónu súčasnej trojice RAGE.

S neskromným tvrdením ju možno pasovať za to najlepšie vyprodukované v ich terajšom zložení. Celou doskou sa nesie ako červená niť odkaz tejto legendy pripomínaný kúskami melódií či vzormi gitár, ako záblesky toho, čo sme už niekedy mohli počuť. Nič to nemení na tom, že ako celok ide o nahrávku, do ktorej sa Peavy s družinou náramne opreli. Hneď na začiatku nás ovalí svojím robustným, zomknutým zvukom a vyzretejším inštrumentálnym prejavom, ktorému na minulých kúskoch čo-to k suverénnosti chýbalo.

Potvrdzujú to hneď úvodné paľby „True“ či „Let them Rest in Peace“, pretkané dravým, húževnatým a obratným „riffingom“, silovými bicími a typickým buldodžím či zarputilým vokálom. Teda charakteristickými znakmi zdobiacimi tento materiál. Ten je naskrz pretkaný húževnatou a vcelku nápaditou Marcosovou gitarovou hrou. Prekonáva sám seba a oproti minulým albumom razantnejšie podkuruje pod kotlom. Jeho prejav má výraznejší „groove“, ostrie jeho gitary je smrteľnejšie, sólové party sú prirodzenejšie a malebnejšie.

RAGE

Avšak netreba opomenúť ani melodiku. Tá vnáša uvoľnenosť, rozjasňuje, a dá príležitostne vydýchnuť oceľovému zovretiu gitár, natlakovaných bicích a srdnatému vokálu, tak ako sa tomu deje v skladbách „Chasing the Twilight Zone“, „Tomorrow“ či „Wings of Rage“ so vzletnejším a uvoľnenejším poňatím refrénov.

Prostredná pasáž, aj po vzore minulého albumu, nám predstaví kombináciu hutných riffov s orchestráciami a zbormi. „A Nameless Grave“, „Don’t Let Me Down“ a „Shine a Light“ nám predvedú dramatickú, opulentnú, vznešenú a náladovo bohatú tvár kapely s nie zriedkavo precítenými pasážami a honosne sa nesúcimi vokálnymi linkami.

„HTTS 2.0“ ako surovejšia a napumpovanejšia verzia klasiky „Higher than the Sky“ nás vráti do metalového virvaru z úvodu dosky. „Blame it on the Truth“ s ukážkovým sólom a smutne agresívna „For those Who Wish to Die“ uzavrú album, ktorý zachytáva RAGE v ľudskej pohode a muzikantskej forme. Opätovne sa tak potvrdzuje správny Peavyho čuch na hudobných partnerov, s ktorými i po 35. rokoch dokáže hrať stále s entuziazmom, znieť nespútane a samozrejme stále so šarmom.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: heavy/power/speed metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Steamhammer
Dátum vydania: 10.01.2020
Web: http://www.rage-official.com/
Zostava:
Peter „Peavy“ Wagner – vokály, basgitara
Marcos Rodríguez – gitary
Vassilios „Lucky“ Maniatopoulos – bicie
Tracklist:
True (05:01)
Let them Rest in Peace (04:30)
Chasing the Twilight Zone (04:30)
Tomorrow (05:02)
Wings of Rage (04:30)
Shadow over Deadland (The Twilight Transition) (00:35)
A Nameless Grave (05:59)
Don’t Let Me Down (04:56)
Shine a Light (06:43)
HTTS 2.0 (03:28)
Blame it on the Truth (03:54)
For Those Who Wish to Die (05:28)
Diskografia:
Reign of Fear – 1986
Execution Guaranteed – 1987
Perfect Man – 1988
Secrets in a Weird World – 1989
Reflection of a Shadow – 1990
Trapped! – 1992
The Missing Link – 1993
10 Years in Rage – 1994
Black in Mind – 1995
Lingua Mortis – 1996
End f All Days – 1996
XIII – 1998
Ghosts – 1999
Welcome To the Other Side – 2001
Unity – 2002
Soundchaser – 2003
Speak Of the Dead – 2006
Carved In Stone – 2008
Strings to a Web – 2010
21 – 2012
The Devil Strikes Again – 2016
Seasons of the Black – 2017
Wings of Rage – 2019
Definitíva:
Peavy Wagner je nezmar! So svojou kapelou RAGE to tiahne už 35 rokov a aj napriek nespočetnému množstvu albumov dokáže znieť neopotrebovane a príťažlivo. S novinkou „Wings of Rage“ prichádza so svojou tradičnou power metalovou tvárou, tentokrát ale v nespútanejšom, agresívnejšom a razantnejšom prevedení. Stále však s patričnou melodikou a zmyslom pre dramatičnosť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články