DEMONS & WIZARDS – III

Pätnásťročné čakanie na ďalší prírastok projektu power metalových ikon DEMONS & WIZARDS ukončuje pragmaticky nazvaná novinka „III“. Výsledkom je materiál, ktorého prijatie osciluje niekde medzi nadšeným aplaudovaním a komentármi hovoriacimi o rozťahanej a nezáživnej nude.

Predtým ako vyriekneme ortieľ, ku ktorému zo spomenutých protipólov sa prikloníme, predsa len sa vráťme do počiatku tejto luxusnej spolupráce Hansiho Kürscha (BLIND GUARDIAN) a Jona Schaffera (ICED EARTH). Tým bolo turné oboch spomenutých kapiel niekedy v roku 1991. Stretnutie okamžite prerástlo v priateľstvo a položilo základy budúcej spolupráce, ktorá nadobudla ostrejšie kontúry až po preflámovanej noci a ranného hlavy bôľu mnoho rokov neskôr u Hansiho doma.

DEMONS & WIZARDS – III

V to ráno sa začali rodiť tóny zdobiace prvú spoločnú radovku. Tá vyšla ešte v minulom tisícročí („Demons & Wizards“) a podobne ako jej nasledovník „Touched by the Crimson King“ priniesli fúziu typických prvkov domovských spolkov oboch hudobníkov. Nekompromisný a útočný „riffing“, temná nepriedušná atmosféra, nie zriedkavá popínavosť a výpravnosť, hymnické a úderné refrény definovali obe dosky, ktoré zvukovo nadväzovali na vtedajšiu produkciu ICED EARTH.

To, že sa máme prichystať na niečo výnimočné, bolo cítiť z každej informácie od ohlásenia podpisu novinky s vydavateľstvom Century Media Records. Nie skromné vyhlásenia obidvoch borcov okorenené Jonovou izoláciou kdesi v horách Arizony, ktorá mala nakopnúť jeho tvorivú potenciu, boli prísľubom kvalitného hudobného zážitku.

Čuduj sa svete, je tomu tak! Aktuálna radovka je vyzretým a rozvážnym dielom zhmotňujúcim nadobudnuté skúsenosti Jona a Hansiho od predchádzajúcich albumov, ktoré transformovali do jedenásť vskutku nejednakých piesní.

Doska nie je uponáhľaná. Nie je rýchlo vstrebateľná…, je kľukatá. Skrýva v sebe mnoho nádherne pomaly pučiacich, zádumčivých i emočne vypätých momentov, ktorými sú vystlané jednotlivé skladby. Často vzájomne sa prekrývajúcimi, stále však vzdušnými a príhodne sa odhaľujúcimi a prispievajúcimi k spletitej vrstevnatosti celej nahrávky.

Jon Schaffer a Hansi Kursch

Nevýhodou v dnešnej uponáhľanej dobe sa môže zdať kompozičná sýtosť celého materiálu. Pri celkovej stopáži niečo vyše hodiny, dokáže jednoducho napratať poslucháča množstvami dojmov, ktoré si dokáže užívať až vlastnou trpezlivosťou. Ide o nahrávku, ktorá odmeňuje postupne. Jej účelom nie je bombasticky ovaliť priehrsťou hitov a okamžite sa vpíjajúcimi momentmi. Jej devízou je skladateľská vyrovnanosť všetkých skladieb, bez nejakých šedých či nevýrazných kúskov.

O vyznenie dosky sa najvýraznejšie a zároveň už tradične postaral Jim Morris. Podarilo sa mu vytvoriť krištáľovo čistý, robustne mohutný a detailne čitateľný zvuk, ktorý dá vyniknúť spomínanej vrstevnatosti so zachovaním dynamiky nahrávky. Jim stojí aj za väčšinou nahraných gitarových sól, ku ktorým prispel aj mladík Jake Dreyer (gitary ICED EARTH, WITHERFALL).

Vokály sú kapitolou samou o sebe. Znajúc Hansiho vokálny prejav nemožno očakávať nič menej ako len ukážkové výkony. Exceluje v každej skladbe, sledovať ako plynulo prechádza z clivých či intímnych polôh do drásavo dramatických alebo diabolsky zúrivých, je zážitkom. Jeho kaskádovitý či vrstevnatý prejav ruka v ruke s obdobne chameleónskou Jonovou gitarou pohladí na duši, uhranie, rozľútostí či rozpumpuje krv v žilách.

DEMONS & WIZARDS

Bezútešné vybrnkávanie a hrozitánske riffy v úvodnej „Diabolic“ kontrastujú s civilnou a vzdušnou „Invincible“, naopak vo „Wolves in Winter“ to opäť riffovo prituhne a gitary či vokál naberú na intenzite aj v nasledujúcej „Final Warning“. Epický kusisko „Timeless Spirit“ nás naladí na sedemdesiatkový rock a vrcholí v parádnom gitarovo vokálnom finále.

V „Dark Side of Majesty“ s dominantnými zbormi diabolsky kraľuje Hansi, skladba „Midas Disease“ zase odľahčí rockovou fazónou. Trojica „New Dawn“, „Universal Truth“ a „Split“ len zdôraznia ako výrazovo bohatá je táto doska. Záverečná „Children of Cain“, ktorej nechýba potrebné napätie, gradácia s hravou akustikou gitarou, uzatvorí album, ktorý ponúkne kopec zážitkov a emócií tým, ktorí o ne stoja. „III“ má kopec styčných plôch s minulými dvoma albumami, avšak ponúka diametrálne odlišný, vyzretejší a bohatší zážitok.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: USA/Nemecko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 21.02.2020
Web: https://www.facebook.com/demonsandwizardsofficial/
Zostava:
Hansi Kürsch – vokály
Jon Schaffer – gitary, basgitara, klávesy, sprievodné vokály
Hostia:
Brent Smedley – bicie
Jake Dreyer – sólová gitara
Jim Morris – sólová gitara
Ruben Drake – basgitara
Tracklist:
Diabolic (08:01)
Invincible (04:34)
Wolves in Winter (04:18)
Final Warning (03:46)
Timeless Spirit (09:16)
Dark Side of Her Majesty (04:38)
Midas Disease (04:36)
New Dawn (04:22)
Universal Truth (05:05)
Split (06:02)
Children of Cain (10:07)
Diskografia:
Demons & Wizards – 1999
Touched by the Crimson King – 2005
III – 2020
Definitíva:
Pätnásť rokov trvalo opätovné zladenie nabitých kalendárov dnes ikonických mien svetového power metalu – Hansiho Kürscha (BLIND GUARDIAN) a Jona Shaffera (ICED EARTH). V rámci spoločného projektu DEMONS & WIZARDS nám predkladajú do detailu premyslenú novinku „III“. Tá je nabitá po okraj tvrdým „riffingom“, vokálnym majstrovstvom, komplexne vyzretými nápadmi a emočne napätými momentmi.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla