NO CONTROL – To svet nevidel

Dvaja redaktori si posvietili na debutový album „To svet nevidel“ od kapely slovenského gitarového mága Jimiho Cimbalu.

Mám v ruke prekrásne balenie so špeciálnym USB kľúčom, ktoré som dostal od kapely. Mám rád heslo: „Robme veci inak“. A NO CONTROL to tak spravili. A obsah USB kľúča? Úderný, melodický, priamočiary s aktuálnymi textami. Bez pátosu a vaty, bez póz a umelej vízie robiť hudbu. Áno, príjemne prekvapivé.

NO CONTROL – To svet nevidel

Je dobré, že aj na Slovensku vzniká a rodí sa kvalitná hudba. Nielen popová, ale aj tá tvrdšia – rocková. Z trochu hutnejšieho súdka je presne aj tento album. Poďme sa pozrieť, kto sú NO CONTROL a čo to vlastne hrajú za muziku. Nový album pomenovali tak trochu bombastickým názvom „To svet nevidel“.

Pre mňa ako rockového a metalového konzumenta kapela pripravila naozaj prekvapivo šťavnatý zvuk s veľmi vyváženými nástrojmi. Na albume „To svet nevidel“ dominuje perfektný spev, ktorý je príjemný a veľmi zrozumiteľný. Ešte zopakujem, že kapela vydáva album nie ako klasický CD nosič, ale je k dostaniu na špeciálnom USB kľúči v naozaj prekrásnom balení. USB obsahuje všetky texty piesní a rovnako tak 5 videoklipov. Zdobí ho 13 rock/metalových kúskov. Album sa nahrával v štúdiu Randal Factory pod dohľadom a gitarovou taktovkou perfektného a dobre známeho gitaristu Jimiho Cimbalu. Veď ako inak, keď je Jimi ústrednou postavou tejto formácie.

Album nahrala kapela so spevákom VlaTkom Kucharovičom. Tesne pred plánovaným vydaním tejto nahrávky sa však po vzájomnej dohode ich cesty rozišli. NO CONTROL začali hľadať nového speváka, obdobie bez frontmana prečkali vďaka singlu s Igorom Belajom. Skupina potom našla aktuálneho speváka Ela a rozhodla sa celý album prespievať s novým frontmanom.

Ten sa šance chopil absolútne s tou najväčšou vokálnou gráciou. Ako som povedal hneď v úvode, spev je perfektný. Nevtieravý, neafektovaný, prirodzený a absolútne uveriteľný. Je posadený do zvuku kapely ako riť na šerbel. Kde má pridať, šliapne na pílu, a kde má zvoľniť, uberie zo svojho tlaku. Texty sú naozaj na vysokej úrovni. Nedá mi spomenúť ako textovú chuťovku veľmi dobrý song „Keď nám dojdú sny“.

NO CONTROL

„Všetko sa ti vráti“ je úvod ako vyšitý. Moderný sound, prepletený s modernými riffmi a silným refrénom. Grandiózny nápev – „áno tak, to sme my, sme nepoučiteľní…“, ktorý si viem predstaviť aj na preplnenom štadióne. Perfektný úvod.

Album zanecháva šťavnatý dojem skúsených muzikantov. Ich hudobná stopa tkvie v hard rocku, ktorého devízou je jeho vyváženosť a sila v každom a jednom songu. Pieseň „Rany na duši“ je hutná, takmer najmetalovejšia na celom albume. Jimiho gitara je úžasná. Epický text o „postavách“ mi pri zavretých očiach vytvára celkom melancholickú predstavu.

Po vypočutí celého albumu mi napadlo – konečne normálne texty v slovenčine. Nieže by som chcel haniť nejakých iných slovenských umelcov a hudobníkov, to ani náhodou. Proste, NO CONTROL mi ladia. Nielen hudobne, ale aj textovo.

„Na konci vety“ je pieseň, ktorá sa mi teraz neviem či viac páči pre perfektný riff alebo zase pre geniálny text, ktorý ma hlavu a pätu. Nie je presladený, ale svojim spôsobom naozaj silne romantický. Žiadne klišé, ba práve naopak. Jedna z najsilnejších piesní na albume. Perfektná robota! „Ďakujem“ je ďalší silný song, ktorého šat je miestami odetý až to progresívnejšieho rockového hávu.

Album sa zvukovo vyrovná veľkým kapelám vo svetovom merítku. Nechcel by som NO CONTROL k nikomu prirovnávať alebo s niekým porovnávať. To si tentokrát nechám absolútne iba sám pre seba.

Trinásť silno harmonických piesní s myšlienkou je uložených v takmer 45. minútach. Futbalový polčas úplne vystihuje moderný melodický rock/metal, ktorý je prekvapivý, šťavnatý a veľmi príjemný. Nahrávka je uvoľňujúca a slobodná. Bodaj by, a verím tomu, že veľa mladých kapiel, nájde svoju inšpiráciu práve v NO CONTROL. A na našej scéne budeme vídať rovnako tak dobré a textovo silné albumy ako je práve „To svet nevidel“.

NO CONTROL nahrali naozaj vynikajúci album. Silný materiál s perfektnými nástrojmi a úžasným spevom. Chlapci predviedli kusisko hudobného umenia. Bez patetickej vaty a nútenej pózy. Normálna rock/metalová muzika, ktorá ma jednoducho chytila za srdce. Prajem z celej duše všetko dobré a pozdravujem do tvorivej kuchyne NO CONTROL. Verím, že sa dočkáme do budúcna ešte veľa kvalitného materiálu.

Autor: Ján Marton

Hodnotenie autora: 9 / 10

Názor redakcie:
Slovenský gitarový mág Jimi Cimbala dal dokopy zaujímavú partiu muzikantov, ktorú zgrupil vo formácii NO CONTROL. Skupina ide svojou cestou a búra zaužívané mantinely. Tým prvým je forma vydania novinky „To svet nevidel“, ktorá je okrem streamovacích služieb dostupná v netradičnej forme – v peknom balení na USB kľúči.

Kapela sama seba zaškatuľkovala ako moderný melodický metal. Možno budú niektorí poslucháči namietať, ale ja sa s týmto označením plne stotožňujem. Tak schválne, započúvajte sa do gitarových postupov Jimiho Cimbalu. Modrené poňatie úderných riffov, prestriedané s kvalitnými sólami (napríklad „Všetkých neprekričíš“), miestami až zasnenými (v piesni „Noc“).

NO CONTROL

Kapitolou samou o sebe je zvuk, ktorý je na výbornej úrovni. Veľkým plusom sú texty v slovenčine, ktoré vôbec nie sú plytké. Naopak, jednoducho a hravou formou povedia, čo potrebujú. Buď berte alebo nie. ďalším pozitívom nahrávky je istotne variabilný vokál Ela Schronka, ktorý znie úplne sebaisto. Elo navyše dokáže spievať v rôznych polohách a dobre frázuje.

S viacerými z týchto songov som sa už stretol ešte pred vydaním novinky, vďaka vlaňajšiemu turné NO CONTROL so SYMFOBIA. A zaujímavé je, že niektoré refrény (pokojne ich nazvem štadiónové) a melódie piesní mi utkveli v hlave aj po roku („Všetko sa ti vráti“, „Vstaň a poď“, „Tajný príbeh“).

Áno, občas som sa pristihol pri dileme – nie sú niektoré skladby až príliš „presladené“, príliš hitové, príliš rádiové? („Niekto iný“, „Keď nám dojdu sny“, „Na konci vety“ „Tá pravá“. „Noc“). A na rozhraní som doteraz. Na jednej strane si odpoviem, že istotne sú. Ale na strane druhej, kde mi nerežú refrény a tempo piesní, tak ma v nich baví gitarová práca.

Každopádne, Jimi Cimbala a jeho kolegovia nám namiešali veľmi zaujímavý koktejl moderne znejúceho metalu s kvalitnými slovenskými textami, spevom a gitarami.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na zveľaďovanie nášho webu.

Žáner: modern melodic metal
Krajina pôvodu: Slovensko
Vydavateľstvo: Randal Records
Dátum vydania: 08.03.2020
Web: https://www.facebook.com/nocontrol.sk/
Zostava:
Elo Schronk – spev
Jimi Cimbala – gitara
Jano – gitara
SOja – basgitara
Hollub – bicie
Tracklist:
Všetko sa ti vráti (03:16)
Niekto iný (02:53)
Rany na duši (03:47)
Keď nám dojdu sny (03:12)
Na konci vety (03:54)
Ďakujem (03:06)
Emily (03:52)
Tá pravá (02:59)
Od všetkého zlého (03:58)
Vstaň a poď (03:58)
Noc (02:56)
Všetkých neprekričíš (04:03)
Tajný príbeh (03:12)
Diskografia:
To svet nevidel – 2020
Definitíva:
Pre rockového a metalového konzumenta pripravila slovenská kapela NO CONTROL na albume „To svet nevidel“ prekvapivo moderne šťavnatý zvuk s veľmi vyváženými hudobnými nástrojmi. Na albume dominuje perfektný spev, ktorý je príjemný a veľmi zrozumiteľný. Silne melodický materiál podčiarkujú naozaj výborné texty. Bez pátosu, vaty a zbytočnej pózy. Proste iba výborná muzika, ktorá určite dodá pozitívnej energie do týchto temných dní.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla