Hail of Bullets – III: The Rommel Chronicles

Hneď v úvode napíšem, že holandská vojnová mašinéria HAIL OF BULLETS patrí k mojim veľmi obľúbeným zoskupeniam. Mnohí čakali s čím prídu títo hudobníci zoskupení v tejto all stars kapele tento krát. Prvý album „… Of Frost and War“ bol zasvätený bojom na východnom fronte počas II. svetovej vojny. Predošlý „On Divine Winds“ pojednával o vojne v tichomorí medzi Japonskom a USA. No a tretia štúdiovka „III: The Rommel Chronicles“, hovorí o živote nemeckého generála a poľného maršála Erwina Rommela. Pohodlne sa usaďte, ideme sa opäť vŕtať vo vojnovej histórii.
Aj na novej nahrávke „III: The Rommel Chronicles“ sa môžete tešiť zaujímavý, poučný a výpravný koncept. Po hudobnej stránke na vás opäť čaká poriadna nádielka poctivého old school death metalu. Výhodou tvorby HAIL OF BULLETS je fakt, že sa prostredníctvom death metalu môžete dozvedieť zaujímavé a pravdivé fakty o rôznych vojnách.

Novinka je teda zasvätená Erwinovi Rommelovi, ktorý bol počas druhej svetovej vojny zrejme po Hitlerovi druhým najpopulárnejším Nemcom. Mnoho ľudí, možno ani netuší, že tento generál, ktorý mal prezývku Púštna líška si robil všetko podľa seba a v podstate odmietal Hitlerove príkazy a bol svojim spôsobom vojenským anarchistom.



Každá jedna skladba na albume rozpráva príbeh o tomto nemeckom generálovi. Skladba „Pour le Mérite“ hovorí o tom, ako dostal najvyššie nemecké vyznamenanie za jeho účasť v I. svetovej vojne, ktoré sa volalo rovnako ako pieseň sama. „DG7“ je o tom, že Rommel ako veliteľ 7. obrnenej divízie zohral dôležitú úlohu v bitke o Francúzsko. „DAK“ (Deutsches Afrika Korps) hovorí o jeho úspešnom ťažení v Afrike, kde bol povolaný ako veliteľ. Taká „Tobruk“ je zas o jeho najťažšom protivníkovi na africkom kontinente. No a takto by sme mohli pokračovať skladbu po skladbe.

Dosť bolo histórie, poďme už k hudobnej náplni tohto nesmierne zaujímavého hudobného diela.  HAIL OF BULLETS vedia aj na novinke navodiť správnu vojenskú náladu. Warbyho bicie sú smrteľné, gitarové party o niečo melodickejšie, vokál Martina van Drunena vyvoláva opäť množstvo emócií. Na jednej strane skvele navodzuje bolesť a utrpenie vojny, na strane druhej jej dodáva poriadny drive, ako keď vás v prvej línii poriadne hecuje samotný generál. Jednoducho, opäť nám van Drunen ukazuje, že patrí medzi najlepších death metalových vokalistov! Predchádzajúci album bol viac v strednom tempe, novinka je už miestami opäť surová a očakávať môžete poriadny nárez, najmä v piesňach „Pour le Mérite“, „DAK“, „DG7“, „Farewell To Africa“ alebo „The Final Front“. Ale pozor, rozhodne berte tento album ako koncept! Celkový zvuk albumu je však špinavší a výborne sa hodí k dotvoreniu atmosféry.

Títo Holanďania nám aj novinkou priniesli ďalší výborný album. Predchádzajúci “On Divine Winds“ sa mi však vryl pod kožu a do pamäte oveľa viac, takže novinke „III: The Rommel Chronicles“ musím dať logicky o pol bodíka menej. Ale naozaj len o takýto malý počet, pretože aj tento album sa jednoducho vydaril a je ďalším skvostom v diskografii HAIL OF BULLETS!

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 28.10.2013
Web: www.hailofbullets.com/cms
Zostava:
Martin van Drunen – vokály
Paul Baayens – gitara
Stephan Gebédi – gitara
Theo van Eekelen – basgitara
Ed Warby – bicie
Diskografia:
…Of Frost and War – 2008
On Divine Winds – 2010
III: The Rommel Chronicles – 2013
Tracklist:
Swoop of the Falcon (5:20)
Pour le Mérite (4:14)
DG-7 (6:27)
To the Last Breath of Man and Beast (3:11)
DAK (3:45)
The Desert Fox (5:20)
Tobruk (4:26)
Farewell to Africa (2:51)
The Final Front (4:45)
Death of a Field Marshal (5:31)
Definitíva:
Máme tu ďalšie putovanie vojenskou históriou
 v podaní HAIL OF BULLETS. Celá novinka
 je zasvätená nemeckému generálovi Erwinovi Rommelovi.
Od víťazných bitiek až po jeho smrť.
Klasický valivý a dunivý death metal s neprekonateľným vokálom Martina van Drunena vás opäť prevalcuje!

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla