Avulsed – Ritual Zombi

Po štyroch rokoch prichádza novinka od španielov AVULSED s pre nich príznačným názvom „Ritual Zombi“. Opäť je album presiaknutý tvorbou a nezameniteľným štýlom Davea Rottena, ktorý je autorom všetkých textov (okrem „Dead Flesh Awakened“) , album je samozrejme vydaný v Daveovom vydavateľstve Xtreem Music.
Priznávam, že kapelu som dlhšie nesledovala, ale keď som sa dozvedela, že vydávajú nový album som sa potešila a moje predtuchy, že pôjde opäť o poctivý záhrobný daeth metal ma nesklamali. Pre niekoho je album možno príliš podobný predošlým, ale osobne mám rada kapely, ktoré si zachovávajú svoj štýl a nemám problém ich identifikovať aj na prvé počutie nového materiálu.

Po prvom spustení intra som si skontrolovala, či mam spustený skutočne nový album AVULSED, alebo či sa mi nespustil z disku nejaký z hororov. Už táto skutočnosť mi naznačila, že od hororu a hektolitrov krvi tento hudobný počin nebude mať ďaleko a nemýlila som sa. Hneď ďalšia skladba „Dead Flesh Awakened“, ktorá je v strednejšom tempe odhaľuje pointu celého albumu a tým sú zombie hody a  radovánky nad čerstvým mäsom. V rovnakom duchu, avšak podstatne rýchlejšom tempe, pokračuje album skladbou „Z-Hunter“, v ktorej ako aj v ostatných Dave Rotten predvádza hĺbku, hrubosť a sýtosť svojho nezameniteľného growlu. Gitary ponúkajú riffy jeden za druhým a miestami  ich rýchlosť pripomína kolesá rozbehnutého vlaku. Klepačky sa vyskytujú v prevažnej väčšine minutáže skladieb, len sem tam si Oscar oddýchne pri krátkych zmenách tempa, ktoré sú tak rýchlo kompozične spracované, že naozaj máte poci,t že idete v rútiacom sa vlaku bez bŕzd.



Pri skladbe „…Was Not My Blood“ na pár krátkych sekúnd sa rytmus v začiatku skladby spomalí, ale len preto, aby sa opäť strmhlav rozbehol, presne ako žraví zombíci v hororoch. Hra s efektami a hlasom naozaj navodzuje pocit, že počúvate soundrack k hororovému filmu a jasne si viete predstaviť rôzne krvavé scény. Pri tejto skladbe je snáď najvýraznejšie použitie grindového vokálu (klasické kvičanie). Proste, samá krv, krv a opäť striekajúca krv. Tento pocit sa nezmení ani v nasledujúcej hymnickej skladbe „Horrified by Repulsion“ ani pri rýchlotempovej „Zempiro“.

Približne v polovici albumu príde nečakané uvoľnenie v podobe krátkej jemnej, melancholickej inštrumentálnej, akoby renesančnej skladby „Elegy for the Rotting (Interlude)“, ktorá tvorí absolútny kontrast voči zvyšku albumu. Akoby oheň Mordoru na dve minúty ochladol a znežnel pri dotyku bieleho pierka. Po uplynutí skladby však je biele pierko, neľútostne opäť hodené do vykusnutých dier v telách obetí zombíkov a zmáčané krvou songom „Unborn of the Undead“, v ktorom začiatku gitary režú absolútne najostrejšie ako sa dá. Po ňom opäť veľmi rytmická a atmosferická klepačka „Brainsuck“, po ktorej nasleduje titulná skladba albumu „Zombie Ritual“. Osobne by som za titulnú z hľadiska inštrumentálneho zvolila inú, ale pravdepodobne text pre kapelu zavážil viac. Na skladbe mi príde zaujímavý asi len orientálny motív v úvode.  Ďalší kúsok s názvom „Cannivegan Corpse“ a po ňom nasledujúci  „Cult of the Living Dead „ je pre mňa možno trochu vata, ale plynule ma previedla k finále, ktoré je ako pomalé postupné vydýchanie po šialenom cvale. Takže, po dohraní posledných sekúnd neostáva žiadne zrýchlené tempo a môžete ísť pokojne stavať papierový model, navštíviť babičku alebo piecť bábovku.

Nebudem porovnávať album s predošlými ,lebo ako som priznala pár rokov som kapelu nesledovala, ale je to presne ten istý AVULSED, ktorý som mala pred rokmi rada. nezmenený, vyžívajúci sa v goreovom motíve a vo svojej podstate jednoducho priamočiary a priamočiaro jednoduchý. Možno nič prevratné a hodné superlatív, ale každopádne hodnotný príspevok v rámci žánru.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Španielsko
Vydavateľstvo: Xtreem Music
Dátum vydania: 1.9.2013
Web: http://deathmetal.biz/avulsed/
Zostava:
Dave Rotten – vokály
Jose „Cabra“ – gitara
Tana – basgitara
Juancar – gitara
Osckar – bicie
Diskografia:
Eminence In Putrescence – 1996
Stabwound Orgasm – 1999
Yearning For The Grotesque – 2003
Gorespattered Suicide – 2005
Nullo (The Pleasure of Self-mutilation) – 2009
Ritual Zombi – 2013
Tracklist:
Dawn of Apocalypse (Intro) (1:54)
Dead Flesh Awakened (5:23)
Z-Hunter (3:52)
…Was Not My Blood (5:39)
Horrified by Repulsion (4:30)
Zompiro (4:28)
Elegy for the Rotting (Interlude) (2:19)
Unborn of the Undead (4:22)
Brainsuck (3:18)
Zombie Ritual (DEATH cover) (4:17)
Cannivegan Corpse (4:34)
Cult of the Living Dead (4:57)
Devoured and Forgotten (Outro) (2:32)
Definitíva:
Po štyroch rokoch prinášajú Španieli AVULSED
 nový album, ktorý obsahuje 10 klasických
 skladieb a tri kratšie inštrumentálne (prvá je introm albumu
 a posledná epilógom). AVULSED opäť ostávajú
 verní svojmu štýlu a prinášajú hrobový zapáchajúci
 death metal s dôrazom na hrubý hutný vokál.

Autor: Anula

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla