Warbringer – IV: Empires Collapse

Predchádzajúci rok má väčšina z nás pomaly, ale isto zdarne za sebou, a tak je čas na všemožné rekapitulácie rôzneho charakteru. Smelo sa na kôpku prihadzujú najpodarenejšie nahrávky či vystúpenia, no už s menším entuziazmom sa spomína na sklamania, ktoré nás postihli na hudobnej scéne počas celého roka 2013. Popritom máme my poslucháči tvrdej metalovej muziky ešte jednu tak trochu nemilú povinnosť, a to doháňať všetky resty, ktorých sa za posledné mesiace veru nakopilo mnoho a mnoho. Kiežby však boli všetky tak výnimočné ako ten dnešný….
Kto sa aspoň matne zaujíma o aktuálne dianie na thrash metalovej scéne, si už určite musel všimnúť nekompromisné zoskupenie WARBRINGER. Mladá sebranka zo slnečnej Kalifornie patrí k novej vlne thrash metalových kapiel z rôznych kútov sveta, ktorých sa za posledných pár rokov urodilo doslova ako húb po daždi. Po pomyselných „potulkách lesom“ teda môžeme naraziť na EVILE, HAVOK, VIOLATOR, GAMA BOMB, TOXIC HOLOCAUST, FUELED BY FIRE, BONDED BY BLOOD, SUICIDAL ANGELS a mnoho iných. Pri všetkej úcte, drvivá väčšina z týchto mien síce nedisponuje prehnanou originalitou vlastných nápadov, lenže tento problém dômyselne nahrádza thrashová výbušnosť a obrovská energia, teda presne to, čo momentálne tak zúfalo chýba velikánom typu SLAYER a hlavne MEGADETH.

Ak som spomenul slovo „mladá“, tak pri WARBRINGER to nie je tak trochu správne označenie. Kapela síce vydala svoj ultrarýchly debut „War Without End“ pomerne nedávno (2008), avšak jej vznik sa datuje až do roku 2004. Nech bude preto aktuálny kotúčik predzvesťou toho, že sa nám blíži krásne okrúhle výročie tejto talentovanej partičky. A predzvesť je to veru veľkolepá! Američania WARBRINGER totiž vypustili do sveta zatiaľ svoj suverénne najkvalitnejší počin. Hmm, ale pekne poporiadku…



Hromádka s názvom „IV: Empires Collapse“ vyšla 25. októbra, teda na deň presne s poslednou radovkou SEPULTURY. Tá ma doslova zmietla zo zemského povrchu, no to som ešte ani len netušil, že hlavní aktéri dnešnej recenzie zájdu dokonca ešte ďalej a vystrelia ma až na samotný Mesiac!

Obrovské zemetrasenie v zostave vie narobiť poriadne vrásky na čele nejednej skúsenej bande, no vyzerá to tak, že v tomto prípade sa jedná o priamy opak. Frontman Johny Kevill a gitarista John Laux sa obklopili trojicou Potts/Cruz/Mottsman, zavreli sa na nejaký čas do štúdia a hľa, máme tu jeden z absolútnych vrcholov thrash metalu za poriadne dlhú dobu. WARBRINGER pôsobia na novinke veľmi dospelo a značne sebavedome. Melodický opar sa vznáša nad všetkými jedenástimi skladbami, no ani náhodou nemožno povedať, že kapela vymäkla či dokonca skomerčnela. Skladby týmto získali na osobitosti, a preto si vás každá položka tohto kompletu niečim podmaní. Či už sa jedná o punkovú neučesanosť („One Dimension“, „Iron City“), thrashovú nespútanosť („Horizon“, „Hunter Seeker“, „Tower Of The Serpents“), heavy metalové popevky („Black Sun, Black Moon“) alebo surovosť doplnenú o pochmúrnejšie pasáže („Dying Light“, „Leviathan“).

I rise another day
I awaken as a slave
The eyes is watching me
For   my    own    security


Celkovému zážitku z tohto kotúčika napomáha aj fantastický zvukový kabátik a taktiež inštrumentálne výkony, za ktoré si chalani zaslúžia absolutórium. Zvuk je priam krištálovo čistý, čo dáva nádherne vyniknúť všetkým nástrojom, no prím hrá hlavne prekvapivo basgitara Bena Mottsmana. Tá je veľmi čitateľná a po celý hrací čas vyšíva jedna radosť. Skvelé! Vraví sa taktiež, že kapelu robí hlavne jej spevák a aj na tomto poste majú WARBRINGER istotu kvalitne odvedenej práce. John Kevill je totiž krikľúň ako hrom a jeho besný vokál je ohromujúci. Na rozdiel od mnohých súputníkov má tento chlapík nezameniteľný ksicht, ktorý si len tak ľahko nespletiete. Thrash till death!

Najzaujímavejšie skladby: „The Turning Of The Gears“, „Hunter-Seeker“, „Black Sun, Black Moon“, „Leviathan“, „Towers Of The Serpents“.

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 25.10.2013
Web: www.warbringermusic.com
Zostava:
John Kevill – vokál
John Laux – gitara
Jeff Potts – gitara
Ben Mottsman – basgitara
Carlos Cruz – bicie

Diskografia:
War Without End – 2008
Waking Into Nightmares – 2009
Worlds Torn Asunder – 2011
IV: Empires Collapse – 2013
Tracklist:
Horizon (3:57)
The Turning Of The Gears (2:54)
One Dimension (4:09)
Hunter-Seeker (3:54)
Black Sun, Black Moon (3:10)
Scars Remain (4:27)
Dying Light (4:47)
Iron City (3:28)
Leviathan (4:41)
Off With Their Heads! (1:36)
Towers Of The Serpent (4:25)
Definitíva:
Mladíci z WARBRINGER evidentne dospeli,
a preto vydali svoj zatiaľ najlepší počin,
ktorý tak nakopáva zadky nejednej thrash metalovej legende.
Pre mňa osobne prekvapenie roka a pre fanúšikov
OVERKILL či KREATOR doslova povinnosť!

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 9,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla