Rhapsody of Fire – Dark Wings of Steel

Album „Dark Wings of Steel“ vyšiel ešte v starom roku a je jubilejnou desiatou štúdiovou nahrávkou počas dvadsaťročného pôsobenia talianskej formácie RHAPSODY OF FIRE. No, ono ako sa to vezme, že desiatou. Je to prvý album bez Lucu Turriliho, ktorý sa „rozkmotril“ s Alexom Staropolim, ale tento príbeh už zrejme poznáte všetci, pretože sa dosť pretriasal v médiách. Luca Turilli a jeho LUCA TURILLIS RHAPSODY nám svoje už povedali hneď po rozpade kapely v roku 2012 nahrávkou „Ascending To Infinity“. Čo nám však ponúkajú Staropoliho RHAPSODY OF FIRE za mikrofónom s Fabiom Lionem?
Od novinky „Dark Wings of Steel“ som čakal rýchly a hymnický symfonický metal s burcujúcimi refrénmi. Od nadšenia ma neodradila ani prvá skladba „Vis Divina“, ktorá je v podstate len pomalým introm s nenápadným ženským vokálom. Bral som to ako ticho pred búrkou. Avšak hneď na začiatku recenzie musím prezradiť, že väčších zmien a poriadneho drivu som sa na albume nedočkal. Každá z jedenástich skladieb albumu je skôr v pomalšom tempe a to albumu uberá šťavu. V skladbách sa objavujú dlhé a ťahavé gitarové sóla. Tie však pôsobia dosť fádne (žeby sa už hneď na prvom albume bez Turilliho začala prejavovať jeho absencia?), čo na celom albume podtrhuje ešte fakt, že až deväť skladieb má viac ako päť minútovú stopáž a bohužiaľ sa mi počúvanie albumu miestami naozaj vlieklo.



V skladbách sa objavujú aj hymnické refrény, snáď najvýraznejší je v „Angel of Light“ a „Tears of Pain“, ktorá sa miestami dostane do uší rýchlejším tempom. V tejto skladbe sa strieda rýchle tempo s pomalým. Paradoxne rýchle tempo je počuť v slohách a sólach, refrén je opäť pomalší. Druhá polovica albumu je rýchlejšia, dokazuje to aj skladba „Silver Lake of Tears“. Našliapnuté tempo však muzikantom nevydrží. Akoby im vždy po pár riffoch došiel plyn a tempo sa opäť vráti do pomalších obrátok.

Album „Dark Wings of Steel“ bohužiaľ nevybočuje zo šedého priemeru až podpriemeru. To sa žiaľ týka aj vokálu speváka Fabia Lioneho, ktorý na albume predvádza len jednu polohu hlasu bez sebamenšej dávky entuziazmu a bojovnosti a rovnako aj akustickej časti. Riffy a sóla mi pripomínajú tvorbu tak spred minimálne piatich rokov a neprinášajú nič nové. To si ale na druhej strane určite nájde svojich fanúšikov, ktorí majú radi klasickú symfonickú tvorbu. Mne však na celej nahrávke chýbala iskra a nápad.

To je bohužiaľ základná diagnóza celého nového albumu RHAPSODY OF FIRE. Z nahrávky nesrší energia a cit. Áno, je to klasický symfonický metal, ktorému však chýba akási pridaná hodnota, ktorá bola cítiť z predošlých albumov. Kto čaká našlapaný a rýchly album, bude sklamaný.

Žáner: symphonic power metal
Krajina pôvodu: Taliansko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 22.11.2013
Web: www.rhapsodyoffire.com
Zostava:
Fabio Lione – vokály
Alex Staropoli – klávesy
Roby de Micheli – gitara
Oliver Holzwarth – basgitara
Alex Holzwarth – bicie
Diskografia:
Legendary Tales – 1997
Symphony of Enchanted Lands – 1998
Dawn of Victory – 2000
Rain of a Thousand Flames – 2001
Power of Dragonflame – 2002
Symphony of Enchanted Lands II – The Dark Secret – 2004
Triumph of Agony – 2006
The Frozen Tears of Angels – 2010
From Chaos to Eternity – 2011
Dark Wings of Steel – 2013
Tracklist:
Vis Divina (1:29)
Rising From Tragic Flames (6:16)
Angel of Light (7:06)
Tears of Pain (6:28)
Fly to Crystal Skies (5:13)
My Sacrifice (8:06)
Silver Lake of Tears (5:01)
Custode Fi Pace (5:07)
A Tale of Magic (4:18)
Dark Wings of Steel (5:12)
Sad Mystic Moon (4:38)
Definitíva:
Album „Dark Wings of Steel“ je ťažké agro,
 no navyše bez poriadneho tempa.
Možno som už z toho vyrástol,
určite som však od tohto albumu čakal niečo iné
 a aj keď sa určite nechcem dotknúť fanúšikov
RHAPSODY OF FIRE, tak z „Dark Wings of Steel“
 ma bohužiaľ nechytila ani jedna skladba.

Autor: Fiju


 
Hodnotenie autora: 3 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla