PRIMAL FEAR V BRATISLAVE: VÝBORNÝ KONCERT SI VŠETCI UŽÍVALI

Vďaka agentúre EPG mali Slováci možnosť zažiť opäť jeden skvelý metalový večer. V rámci svojho európskeho turné „The Eagles & Lions Tour 2014“ sa u nás zastavila nemecká power metalová kapela PRIMAL FEAR. A to hneď dvakrát, 14. februára v Bratislave a o dva dni neskôr v Košiciach. Sprevádzali ich BULLET zo Švédska a ako predkapela im poslúžili nemeckí MESSENGER. Možnosť zahrať si na koncerte v Bratislave dostala aj slovenská formácia RAVENCLAW.
Do Bratislavy som pricestovala o niečo skôr a tak som sa stala aj svedkom zvukových skúšok. Sympaťák Ralf Scheepers pobavil znalosťou českého jazyka a hlavne asi jeho obľúbeným slovom „krteček“. Celkom by ma zaujímalo pri akej príležitosti sa s ním stretol… Vďaka skoršiemu príchodu som mala dostatok času aj na typické predkoncertné „prípravy“, teda osvieženie sa v bare a pokecanie so známymi.



Fanúšikovia sa zhromažďovali len veľmi pomaly, čo dávalo tušiť, že ich asi až tak veľa nebude. Do klubu nás pustili tuším okolo pol ôsmej a po pár minútach hudobný večer odštartovali košickí predstavitelia power metalu RAVENCLAW, ktorí fungujú na našej scéne už vyše 12 rokov. Zaujal výborný spevák Matej a určite najmä sympatická basáčka Tonka. Ich vystúpenie sa mi fakt páčilo, kapele určite nechýbajú hudobné nápady a ich kvalitu potvrdzuje aj postup do finále Wacken Metal Battle Slovakia, ktorý si kapela „vybojovala“ v nasledujúci deň v Košiciach.

Druhý predskokania, skupina MESSENGER, mi boli doteraz úplne neznámi, hoci majú na konte 3 albumy. Spevák Siegfried Schüßler zaujal svojím temným imidžom a hlavne speváckym výkonom, istými výškami, skvelými silnými refrénmi a melodikou. Pravdepodobne to bude chcieť hlbší prieskum ich muziky.

Ďalší v poradí na nás vybehli Švédi BULLET s ich parádnym energickým AC/DC štýlom. Ten kto sa v živote čo i len trochu obtrel o túto štvorpísmenkovú legendu (predpokladám že každý), vie presne, čo môže čakať od kapely, ktorá je po hudobnej stránke ich vernou kópiou – a teda skvelé a silné riffy, jednoduché, ale vždy funkčné headbang-tempo, a hlavne kopec energie, ktorá zobudí aj mŕtveho. Fanúšikov dostali poriadne do varu a tí sa bavili od prvej noty, až po záver poslednej „Bite The Bullet“. Škoda ale toho, že zvuk pri predkapelách nebol úplne ideálny a miestami zneli niektoré nástroje utopenejšie oproti ostatným.



Po vystúpení BULLET sa človek nestihol ani veľmi rozkukať a bola tu hlavná hviezda večera, PRIMAL FEAR. Tí nás hneď na úvod začali skvele drviť vďaka „Final Embrace“, a fazóna im vydržala až do poslednej noty záverečnej „Unbreakable pt.2“. V zostave pre tento koncert chýbal (pravdepodobne z rodinných dôvodov) Magnus Karlsson, fanúšikovia si ale popri Alexovi Beyrodtovi mohli vychutnať umenie starého známeho Toma Naumanna, ktorý s nimi nahral 4 albumy, takže gitarová chémia fungovala krásne.

O tom sme sa ostatne mohli presvedčiť počas takých peciek ako „Chainbreaker“, „Metal Is Forever“, „Running in the Dust“, krásnych pomalších klasikách, ktoré patrili k vrcholom večera. Menovite to boli nádherná „Seven Seals“ a samozrejme „Fighting the Darkness“. Potešili však aj výborné skladby z nového albumu („One Night In December“…). Korunu celému výkonu kapely však nasadzoval hlavne Ralf Scheepers, ktorého hlas jednoducho nevie sklamať. Absolútne žiadne zaváhanie, skvelo vyspievané nízke aj vysoké pasáže. Jeho spev jednoducho musíte zažiť, stojí to naozaj za to. Musím povedať, že aj napriek menšiemu počtu fanúšikov, vládla v hale výborná atmosféra a všetci si to parádne užívali. A samozrejme kapela tiež. Príchodom polnoci bohužiaľ nastal aj koniec tohto všetkého. Kapela sa na pódiu rozlúčila, ale asi po polhodinke sa Ralf opäť objavil, tentoraz už medzi fanúšikmi, ochotne sa s každým fotil a debatoval a po pár minútach sa k nemu pridal aj zvyšok kapely. Som veľmi rada, že som mohla stráviť Valentína na tejto akcii.

Na záver sa musím ešte vyjadriť k jednej veci. Týka sa totiž jedného, na Slovensku už bohužiaľ pomaly tradičného mínusu, a tým je divácka návštevnosť. Majestic totiž bol zaplnený podľa mojich odhadov sotva z tretiny, čo je naozaj málo, a je to naozaj zlou vizitkou. Treba si uvedomiť, že by sme si mali vážiť, ak sa podarí nejakému organizátorovi dotiahnuť sem nejaké zvučné meno, a ak nebude dostatočná odozva u fanúšikov, tak postupne sa zrejme začne stávať pravidlom, že sem bude chodiť opäť čoraz menej kapiel. Na druhej strane plne chápem, že niekedy sa to kvôli povinnostiam nedá, ale určite na tom metalová komunita nie je tak zle, aby sa nevedela sem-tam zmobilizovať a ukázať, že neberie svoju milovanú hudbu iba ako konzumnú vec, ale ako vášeň, ktorá jej veľa dáva a jej členovia (čiže my) sme pre ňu ochotní aj občas zdvihnúť svoje pohodlné rite, a ísť si ju vychutnať naživo. Hlavne na takýchto malých akciách, kde máme o to väčšiu možnosť sa po koncerte stretnúť s hudobníkmi, prehodiť s nimi pár slov, pofotiť sa, či si nechať podpísať čokoľvek

PLUSY:
Výkony všetkých kapiel, vynikajúci Ralf Scheepers, príjemná atmosféra

MINUSY:
Divácka návštevnosť, miestami horší zvuk u predkapiel

Playlist PRIMAL FEAR:
„Final Embrace“, „Alive & On Fire“, „Delivering the Black“, „Nuclear Fire“, „Seven Seals“, „One Night in December“, „Angel in Black“, „When Death Comes Knocking“, „Chainbreaker“, „Fighting the Darkness“, „Bad Guys Wear Black“, „Metal Is Forever“ – , „Running in the Dust“, „Unbreakable Pt. 2“.

Autor a foto: Shelvis

RAVENCLAW