Jaldaboath – The Further Adventures…

„The Further Adventures…“ je len druhý štúdiový album anglickej partičky JALDABOATH.  Pri výbere albumov na recenziu mi túto folk metalovú formáciu kolega Stillborn opísal ako „Je to celkom haluzná hudba.“ O tom, že sa mám naozaj pripraviť na dávku bláznovstva ma presvedčili okrem názvov skladieb aj prezývky členov kapely ako Grand Master Jaldaboath a The Mad Monk. To, čo prišlo po spustení tlačidla Play na prehrávači sa ale tak často nevidí…
„Výnimočný“ zážitok dávajú tušiť už aj názvy skladieb. Dôkazom toho je hneď prvá s názvom „Roland the Farter.“ Folk metal je známy veselými rytmami, kde sa objavujú aj pre metal netradičné hudobné prvky. To album „The Further Adventures…“ určite spĺňa. Okrem klasických hudobných nástrojov je na albume počuť husle, trúbky, gajdy a všeličo iné – v skladbe „Father Pig“ napríklad aj prasacie kvílenie.

Témy folk metalových albumov sa drvivou väčšinou točia okolo alkoholu a neviazanej zábavy a sám som veľkým fanúšikom tohto žánru. To, čo pripravili páni z JALDABOATH ma ale dorazilo. Ich hudobný výkon by som zaradil do bežného priemeru, ktorý neprekvapí a vonkoncom neurazí, aj keď na folk metal by skladby mohli mať väčší drive a rýchlosť. Pri tejto nahrávke som sa však paradoxne nezameral na hudobný výkon, ako obsah skladieb. Tí, čo zvládajú angličtinu na vyššej úrovni sa albumu potešia o to viac. Nevychutnajú si totiž len veselé melódie, ale hlavne šialené texty ich skladieb.



Hneď prvá skladba „Roland the Farter“ pojednáva o záhadnom trollovi, ktorého najväčšou zbraňou na ochranu kráľovstva sú jeho neznesiteľné prdy. Bizarnosť naberá na obrátkach v ďalšej skladbe „Warrior Monks of Whitehawk“, kde sa spieva o bojovných opiciach, ktoré nepriateľom vytrhajú zuby pomocou kríža s Kristom. Asi vrcholom všetkého je tretia skladba „The Bitch of Chiselhurst Caves“, ktorá je o neznámej kur…, ľahkej deve.

Poslucháča v skladbe čaká vskutku napínavý dej v historke o najvychýrenejšej kurve (na základe prejavu JALDABOATH sa tok naozaj nedá pomenovať slušnejšie) v okolí. Aj keď sa skladba nesie vo veselom tóne, téma je v podstate vážna, priam až edukatívna. Skladba rozpráva príbeh o chlapskej nadržanosti a o tom, ako muži s obrovským „chtíčom“ po sexuálnom uspokojení, podľahnú službám tejto slečny. Čo tam po tom, že ste sa vyprázdnili a zažili najlepší sex vo svojom živote, počas ktorého vás táto slečna priviaže k posteli a robí si s vami čo chce, keď vás následne okradne o všetky peniaze a cennosti? Áno, aj veselý folk metal môže byť poučný. Možno táto skladba vychádza z vlastnej skúsenosti niektorého z členov.

A to zďaleka nie je všetko. Podobná tematika sa tiahne celým albumom „The Feature Adventures.“ Album po hudobnej stránke ničím nevyniká a so stálicami ako KORPIKLAANI, ELUVEITIE, či FINTROLL sa nemôže rovnať. Hudobne sa tento album nehodnotí ľahko, je to v podstate jednohubka pre odviazaných a zábavy chtivých ľudí.  Keby mali skladby o trochu väčší drive, viem si ho však skvele predstaviť na nejakej pivnej párty fanúšikov folk-metalu.

Žáner: folk/heavy metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Napalm Records
Dátum vydania: 1.1.2014
Web: www.facebook.com/jaldaboath
Zostava:
James Fogarty – vokály, gitara, klávesy
Sir Bodrick – basgitara
Milton Peterson – bicie
Diskografia:
The Rise of the Heraldic Beasts – 2010
The Future Adventures… – 2014
Tracklist:
Roland The Farter (5:06)
Warrior Monks of Whitehawk (5:19)
The Bitch of Chiselhurt Caves (4:12)
Raise The Crummhorns (4:37)
The Wailing Witch of  Moulsecoomb (5:04)
Black Metal Beauty (4:12)
Dex the Whispering Dwarf (4:36)
Father Pig (4:11)
The J Team (4:21)
Definitíva:
„The Further Adventures…“ ponúka miestami
možno lacnú, ale ľahko pochopiteľnú zábavu.
Žiadny umelecký zážitok od neho nečakajte.
Hudobný priemer s pol bodovým bonusom za pobavenie.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 5,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla