DISTURBED – Immortalized

Americkí priekupníci modernej metalovej alternatívy svojím fanúšikom po dlhšej odmlke nadelili bohatý darček v podobe aktuálneho albumu. Ten dorazil na pulty predajní už koncom horúceho leta, no bola by škoda si ho tu dnes  nepripomenúť.

Chalani z ďalekého Chicaga sú vo svojej krajine skutočne veľmi populárni, a to hneď od svojho pamätného debutu „The Sickness“ z roku 2000. Známy hit „Down With the Sickness“ v tej dobe doslova preletel všetkými hitparádami, a aj vďaka nemu doska zaznamenala obrovský ohlas. Vyše 4 milióny predaných kópií v USA hovorí samo za seba! Nasledujúcim vydaniam sa darilo veľmi podobne a DISTURBED si ich domovskí  fanúšikovia doslova zamilovali, veď štvornásobné umiestnenie na čele rebríčka US Billboard 200 sa nevidí len tak bežne.

Disturbed-IMMORTALIZED_BINARY_745625-e1437728851543

DISTURBED – Immotalized

Z toho všetkého je viac než zrejmé, že táto kapela je skôr americkou záležitosťou, no kvarteto v zložení Drainman, Donegan, Wengren a Money dokážu bez väčších problémov zaplniť aj haly na starom kontinente, či v Ázii. Na tento fakt by nemala mať zhubný vplyv ani dlhšia pauza, ktorú si DISTURBED dopriali v rozmedzí obdobia 2011 – 2014. Za tento čas si stihli chalani poriadne vydýchnuť, poprípade si zahosťovať v nejakom tom zaujímavom projekte (ADRENALINE MOB, DEVICE, FIGHT OR FLIGHT), no aktuálny rok 2015 je v znamení veľkého návratu a najmä novučičkej, dlhoočakávanej dosky „Immortalized“.

Tá obsahuje trinásť trackov, vrátane jednej cover verzie hitu „The Sound of Silence“ od folkovej legendy SIMON & GARFUNKEL. Celý materiál sa nesie v dnes už dobre nastolenej línii, takže sa dočkáme tradičného mixu hard rocku, nu-metalu či groovu, no neraz dôjde aj na pomerne prekvapujúce popové (zväčša ide o refrény) elementy. Nejde ale o nič, pri čom by ste museli neveriacky krútiť hlavou. DISTURBED to iba občas skúšajú ozaj chytľavou cestou a piesne „The Light“, You´re Mine“, „Who“ sú hitparádovky ako vyšité!

disturbed-2015

DISTURBED

Akýsi protipól tvoria citeľne tvrdé riffovačky akou je napríklad úvodne trio „Immortalized“, „The Vengeance One“, „Open Your Eyes“ a „Never Wrong“, kde si šikovný strunobijec Dan Donegan doslova užíva svojich pätnásť minút slávy. Gitary totiž skutočne hrajú na novinke tú najpodstatnejšiu úlohu a čo do kvality priam dominujú. Zabudnúť však netreba ani na stále vcelku originálneho pevca Davida Drainmana, ktorý využíva ozaj veľmi širokú škálu hlasových polôh,  všetko bez sebamenšieho problému.

Väčšina prítomného materiálu sa teda vskutku podarila a nevadia ani o niečo slabšie čísla v podobe gýčovej „What Are You Waiting For“ alebo „Fire It Up“. Štvorica si tu asi tak trochu vybrala nutný oddychový čas. Lenže pri čom si skutočne klepem neraz na čelo sú názvy skladieb, no najmä neuveriteľné prostoduché a prvoplánové texty, ktorých je na novinke priam habadej. Od DISTURBED síce nemožno čakať žiadne hlboké metaforické myšlienky ala TOOL, avšak jednoduché rymovačky typu „Who the hell are you, who the fuck are you?“, „So what you waiting for, tell me what you waiting for“ či „When you die, you´ll know why, for you could not be saved, this world is too depraved, when you die, you will know why“ by som od tak skúsených borcov rozhodne nečakal.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner:  alternative metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo:  Warner Bros.
Dátum vydania: 21.8.2015
Web: www.disturbed1.com
Zostava:
David Drainman  – vokály
Dan Donegan – gitara, klávesy
John Moyer – basgitara
Mike Wengren  – bicie
Tracklist:
The Eye of the Storm (Prelude) (1:20)
Immortalized (4:17)
The Vengeful One (4:12)
Open Your Eyes (3:56)
The Light (4:16)
What Are You Waiting For (4:03)
You´re Mine (4:55)
Who (4:46)
Save Our Last Goodbye (4:59)
Fire It Up (4:05)
The Sound of Silence (4:08)
Never Wrong (3:33)
Who Taught You How To Hate (4:57)
Diskografia:
The Sickness – 2000
Believe – 2002
Ten Thousand Fists – 2005
Indestructible – 2008
Asylum – 2010
Immortalized – 2015
Definitíva:
DISTURBED sa po niekoľkých rokoch prebudili zo zimného spánku a stvorili album „Immortalized“, ktorý ich dobre vybudovanú povesť určite nepokazí. Ich novinka je totiž zmesou chytľavého rock/metalu s viacerými podarenými peckami, ale žiaľ aj nejakou tou vatou.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla