COMMUNIC – Hiding from the World

Nórski progresívci COMMUNIC vydali v novembri 2020 šiestu štúdiovku „Hiding from the World“.

Hneď v úvode musím do metalového neba pozdraviť Warrela Danea z kapely NEVERMORE, pretože ten si pri počúvaní tohto albumu istotne veselo pokyvkáva do rytmu. Nezačal som týmto pozdravom náhodou. COMMUNIC akoby prebrali žezlo práve po NEVERMORE. Novinku zdobí výborný zvuk, perfektné riffy a veľmi podobný vokál spomínaného Warrela robí z tejto novinky skutočnú metalovú lahôdku.

COMMUNIC – Hiding from the World

„Hiding from the World“ nesie heavy metalový základ spolu s veľmi jemnou ingredienciou thrash metalu. Nechýbajú mu krásne melódie, progresívne postupy a výborný vokál Oddleifa Stenslanda. Kapele to šliape perfektne, album má parádny zvuk a perfektnú produkciu.

Skladba „Plunder of Thoughts“ je úžasným úvodom aktuálnej novinky. Hudobná lahôdka v úžasne chirurgicky presných riffoch a rytmike nám ponúkne niečo vyše osem minút. Áno, všetky skladby od COMMUNIC sú pomerne dlhé, ale nech vás to neodradí, pretože vôbec nenudia. Stále majú čo ponúknuť. Sú perfektne vystavané a výborne sa počúvajú. Idú pod kožu akoby svojvoľne.

„Hiding from the World“ je najkrajším songom na albume, mne by sa lepšie hodil na samotný záver albumu. Prekrásna melódia a úžasný spev, ktorý vo svojich tvrdších pasážach skutočne veľmi pripomína Warrela Danea.

COMMUNIC. Foto: Morten Fasseland

V piesni „My Temple of Pride“ dokonca počujem na chvíľku postupy METALLICY. COMMUNIC ma skutočne neprestávajú udivovať. „Face in the Crowd“ je geniálny a valiaci sa song. Svižný a svieži.

„Born Without a Hearth“ má rovných desať minút a tento epos je prekrásnym vyvrcholením akejsi úvodnej trištvrtiny albumu. Metalová epocha, ktorá je excelentná, príjemná a absolútne vyvážená. COMMUNIC sú skutočne majstrami melodických piesní, ktoré sú pretkané hutnými niťami.

Po krátkom akoby predele „Soon To Be“, ktorý plynulo prechádza v úvod záverečnej piesne „Forgotten“, ktorá potvrdzuje vo svojich takmer desiatich minútach všetko, čo som vyššie napísal. Perfektný záver.

„Hiding from the World“ je silný album a bezpochyby najlepším v diskografii týchto Nórov. Jednoucho, melodický, hravý, ale aj správne tvrdý.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: progressive heavy/power metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 20.11.2020
Web: http://www.communic.org/
Zostava:
Oddleif Stensland—gitara, spev
Erik Mortensen – basgitara
Tor Atle Andersen – bicie
Tracklist:
Plunder of Thoughts (08:03)
Hiding from the World (09:26)
My Temple of Pride (06:56)
Face in the Crowd (07:41)
Born Without A Heart (10:00)
Scavengers Await (07:20)
Soon To Be (01:17)
Forgotten (09:58)
Diskografia:
Conspiracy in Mind – 2005
Waves of Visual Decay – 2006
Payment of Existence – 2008
The Bottom Deep – 2011
Where Echoes Gather – 2017
Hiding from the World – 2020
Definitíva:
COMMUNIC nahrali najlepší album v doterajšej existencii. „Hiding from the World“ nesie heavy metalový základ spolu s veľmi jemnou ingredienciou thrash metalu. Nechýbajú mu krásne melódie, progresívne postupy a výborný vokál Oddleifa Stenslanda. Kapele to šliape perfektne, album má parádny zvuk a perfektnú produkciu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla