Mäso – Súkromný život bohov

Mäsiari – zvolenská silná trojka, a dovolím si tvrdiť, že jedna z najsilnejších. Kapela v zložení Lubosh –  gitara, spev, Manďo – basgitara, vokály a Mayo – bicie, sample, má za sebou bohatú hudobnú minulosť. Fungujú od roku 1992 a ich prvý počin Virtual Void nahrali v roku 1997, síce ešte vo štvorici a v pozmenenej zostave (Mayo bol pôvodne gitarista, Manďo k nim zavítal v roku 1998). Títo chlapci si zaslúžia obdiv za ich výdrž a to, čo dali slovenskej, a najmä zvolenskej undergroundovej metalovej scéne. Skladám pred nimi klobúk za ich snahu a vytrvalosť.
Ich piateho počinu Súkromný život bohov, ktorý si nahrali vo vlastnom štúdiu Total Music vo Zvolene, sa zhostila česká firma Cecek records a vydala ho v náklade 600 kusov. Hlavnou témou celého albumu je domáce násilie páchané na ženách, o ktorom hovorí aj obal. Chalanom ho stvárnil slovenský umelec Dušan Daniš, na základe vypočutia albumu a jeho pocitov z neho. Výsledok je kontroverzný a ohurujúci, každopádne ako téma, o ktorej hovorí a to, čo si z tohto “odkazu” zoberieme, je už na každom z nás.
Lubosh si dal záležať, aby texty na albume boli výlučne v slovenčine a myslím, že urobil veľmi dobre. Texty sú zrozumiteľné a priamočiare, ale to im v žiadnom prípade neuberá na umeleckosti.
Trojica nesklamala a pokračuje vo svojej hutnosti, silných a nadupaných riffoch, metalových sólach, bubeníckej presnosti a virtuozity. Najmä však opäť vyniká tým, čím je trio výnimočné, v elektronike.
Album otvára skladba venovaná indiánskemu náčelníkovi Red Cloudovi. Začína pomalým elektronickým introm, kde môže ukázať svoje bubenícke nadanie Mayo, ktorému to ide naozaj “odruky” a musím uznať, že keď som prvýkrát počula túto skladbu, ostala som s otvorenými ústami. V podobnom duchu (v úvode znejú nasamplované klávesy a sláčikové nástroje), pokračuje aj Súkromný život bohov. Neskôr sa pridávajú Luboshove sekané a zároveň priamočiare riffy. V speve sa striedajú Lubosh s jeho melodickejším silným hlasom a pridáva sa už aj Manďovo agresívne frázovanie, ktoré ešte viac podčiarkuje tyranskú problematiku. Lykantropia je jednoznačne jedna z najväčších  “nakladačiek” na albume, ktorá šlape celý čas v jednom rytme a nikde to neviazne. Jednoduchý a burácajúci refrén je zaručeným úspechom na koncertoch. V Cestovateľovi v čase je poznávacím znamením piskľavý, ostrý gitarový riff znejúci takmer celou skladbou. Objavujú sa tu rytmické zvraty zaujímavo obohacujúce celý chod Cestovateľa v čase. Záver má v rukách Lubosh a jeho melodická sólová gitara. Tanečná refrénová a nesúca “beethovenovský odkaz” Óda na bolesť,  nenechá nikoho sedieť na zadku. Chlad a zima vanú zo skladby venovanej horolezcovi Reinholdovi Messnerovi. Chladný oheň je jedna z najatmosferickejších skladieb na albume. Text aj gitarové vyhrávky podčiarkujú celú mrazivo – ohnivú náladu. Na záver si nechali chalani “lahôdku” v podobe ľudových cigánsko- balkánskych melódii. Zradca, je milým spestrením, kde môže znova predviesť svoje bubenícke zručnosti Mayo. Lubosh sa tiež nenecháva zahanbiť vyhrávkami a sólami.


Skladby sú popretkávané samplovými intrami, čo dodáva pocit jednotnosti. Album je plný energie, ktorou sú títo “traja mušketieri” obdarovaní a vidieť to aj na ich koncertoch. Dávajú do toho všetko, najmä lásku k hudbe a súdržnosť medzi sebou. A to je pre kapelu najdôležitejšie.

Žáner: elektro/hc/crossover
Krajina pôvodu: Slovensko (Zvolen)
Vydavateľstvo: Cecek Records, 2009
Web: www.bandzone.cz/maso
Zostava:
Ľuboš Kubiš (Lubosh) – gitara, spev
Maroš Baláž (Manďo) – basgitara, vokály
Marián Serva (Mayo) – bicie, sample
Diskografia: 
Virtual Void – MC – 1997
Garage Experience – MC – 1998
Insanity`s Demos – MC – 2000
Insanity Over Reality – 2000
Under Pressure – Split LP Maso/Obliterate – 2005
Potopa – 2006
Súkromný život bohov – 2009
Tracklist:
Red Cloud /Makhpiya – Luta- príbeh o nepoddajnosti/ (5:00)
Súkromný život bohov (5:48)           
Lykantropia (4:44)
Cestovateľ v čase (3:57)
Óda na bolesť (6:10)
Chladný oheň (3:53)
Zradca (3:54)  
Definitíva:
Zvolenské trio opať útočí
 v plnej sile so svojou zmesou
hardcoru a elektroniky
a pod rúškom domácej tyranie.

Autor: Jabĺčko

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla