EVERGREY – Escape of the Phoenix

Horská dráha trudnomyseľných nálad, zádumčivých a rozjímavých scenérií. To môže znamenať len jediné! EVERGREY sú späť, tentoraz s novinkou „Escape of the Phoenix“.

Švédski melancholici získali za svoju 25-ročnú kariéru nálepku jedinečnosti a osobitosti. Tá je daná výnimočnosťou vokálu, ubolenou melodikou, rozorvanou lyrikou a slastne opantávajúcou inštrumentálnou hrou. Zmysel pre prekvapenie sa z ich tvorby vytratil už kedysi po fenomenálnom trojlístku „In Search of Truth“ (2001), „Recreation Day“ (2003) a „The Inner Circle“ (2004). Každou ďalšou doskou len zušľachťujú a vybrusujú elementy spomenutých radoviek v kombinácii s neskoršou prístupnejšou a hitovejšou tvorbou.

EVERGREY – Escape of the Phoenix

Najnovšia doska spája zmienené atribúty do opäť raz vyzretého, na emócie stále bohatého a vzrušujúceho materiálu, ktorému aj napriek profesionálne zvládnutej produkcii nechýba autentickosť, prítulnosť a hrejivosť, ale aj schopnosť privodiť zimomriavky. Spomenutú technickú stránku si vzali pod patronát Tom S. Englund (vokál, gitary) a Jonas Ekdahl (bicie). Nesie sa v podobne dravom a výbušnom duchu, ako tomu bolo u predchádzajúceho zárezu „The Atlantic“ (recenzia TU), s hlavnými styčnými plochami, ako je intenzívny a dusivý riffing.

Naopak, po minulom pevne zomknutom, nepriedušnom, ťažšie prístupnom a skutočne skľučujúco vyznievajúcom záreze nám „Escape of the Phoenix“ servíruje pestrofarebnejší, energickejší a uvoľnenejší materiál. Už dvanásta platňa v poradí má umne vystavanú dramaturgickú koncepciu, ktorá na ploche takmer celej hodiny nepoľavujúco drží našu pozornosť v strehu. Príhodne prekladá svieže power metalové skladby s citlivo prednesenými pomalými kúskami, ktoré sú zase striedané riffovo-útočnými piesňami alebo dlhšími progresívnejšie zaodetými položkami.

Album uvedie „Forever Outsider“ s dominujúcimi ostrými riffmi, prostrednou „groovy“ pasážou a prirodzene pohlcujúcim refrénom. „Where August Mourns“ o máličko zvoľní a rozvinie klávesové plochy, po ktorých sa kĺžu djentové riffy, popínavé sólo a očarujúca melodika. Komorná „Stories“ ponúkne naopak krehkú symbiózu hebkých kláves, precíteného vokálu a zasnených gitár.

EVERGREY

Z meditácii nás vytrhne „A Dandelion Cipher“, ktorá podobne ako neskôr najväčší hit „Eternal Nocturnal“ či nástojčivá „Escape of the Phoenix“, tvoria viac hravú, priamočiarejšiu a živelnejšiu tvár dosky s odzbrojujúcimi riffmi, zemitými gitarami, údernejšími refrénmi a ligotavými sólami.

Ich protikladom je rozvážne budovaná a hĺbavá „The Beholder“ s hosťujúcim éterickým hlasom Jamesa LaBrieho (DREAM THEATER), „In the Absence of Sun“, ktorej tón diktujú ťaživo búšiace a kvílivé gitary a Tomov odhodlaný vokál, alebo do posledného tónu trýznivo boľavá „You from You“.

Záverom novinky nás temným oparom a dráždivými gitarami ovinie „Leaden Saints“ zo spárov, ktorých nás oslobodí „Run“ s nebesky klenutým refrénom, uzatvárajúc tak vydarenú dosku, ktorej obsah pre dlhoročných fanúšikov nie je najmenším prekvapením.

„Escape of the Phoenix“ však stále dokáže ulahodiť majstrovským inštrumentálnym cítením i komplexnou paletou prítomných vnemov. Tie nás v kombinácii s miestami utrápeným či odovzdaným alebo odhodlane pôsobiacim vokálom nenechávajú chladnými ani po toľkoročnom pôsobení EVERGREY na hudobnej scéne.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Páčia sa vám naše autorské články? Ak máte záujem, môžete nás podporiť ľubovoľnou sumou. Peniaze využijeme na prevádzku Valhalla.sk.

Žáner: progressive/power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 26.02.2021
Web: http://www.evergrey.net
Zostava:
Tom S. Englund – spev, gitary
Henrik Danhage – gitary
Rikard Zander – klávesy
Johan Niemann – basgitara
Jonas Ekdahl – bicie
Tracklist:
Forever Outsider (04:09)
Where August Mourns (05:31)
Stories (06:40)
A Dandelion Cipher (04:34)
The Beholder (05:49)
In the Absence of Sun (06:07)
Eternal Nocturnal (04:34)
Escape of the Phoenix (04:11)
You from You (05:18)
Leaden Saints (05:56)
Run (05:53)
Diskografia:
The Dark Discovery – 1998
Solitude Dominance Tragedy – 1999
In Search of Truth – 2001
Recreation Day – 2003
The Inner Circle – 2004
Monday Morning Apocalypse – 2006
Torn – 2008
Glorious Collision – 2011
Hymns for the Broken – 2014
The Storm Within – 2016
The Atlantic – 2019
Escape of the Phoenix – 2021
Definitíva:
Aj dvanásty radový album Švédov EVERGREY zvádza typickými ingredienciami majstrov melancholického a utrápeného power metalu. Novinka „Escape of the Phoenix“ nás vtiahne do víru emočnej rozorvanosti umocnenej majstrovským vokálom a precítenými inštrumentálnymi výkonmi.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

как найти правильную ссылку на гидру, официальное зеркало и официальные ссылки на hydraruzxpnew4af гидра ссылка зеркало официальный

Odporúčané články