Massacre – Back From Beyond

Vo svete dobre známa a uznávaná floridská death metalová scéna vyvrhla na svetlo sveta aj kapelu MASSACRE, ktorá vznikla v roku 1984 a popri legende DEATH bola jedna z prvých death metalových skupín. Kapela si pripravila veľkolepý comeback, v rámci ktorého vydala v marci nový album „Back From Beyond“, ale poďme pekne poporiadku.
V roku 1991 vydali MASSACRE dnes už legendárny debut „From Beyond“, ktorý robí radosť old schoolovým „smradom“ a nekomplikovaným, avšak za to účinným death metalom. O päť rokov neskôr vydali druhý štúdiový počin „Promise“, ktorým šokovali a ktorý bol veľmi kritizovaný a s debutom MASSACRE mal pramálo spoločné. Musím sa priznať, že kritika tohto albumu je možno až prehnaná, lebo obsahuje niekoľko celkom zaujímavých momentov aj keď dodám, že tento výtvor by som si vedel lepšie predstaviť v rámci nejakého bočného projektu vtedajšej zostavy. Kapela následne na dosť dlhý čas ukončila svoju činnosť a v roku 2011 sa prihlásili späť. Po EP „Condemned to the Shadows“ oznámili práce na comebackovom albume a podľa obalu či názvu „Back From Beyond“ bolo jasné, že sa bude jednať o akýsi návrať ku debutovej doske.



O návrat ku death metalovým koreňom samozrejme ide, ale už sú to iní MASSACRE, ako na začiatku deväťdesiatych rokov. Kapela o čosi zvoľnila a na novom albume prevažujú pomalšie skladby obsahujúce valivé riffy. Táto tvár MASSACRE ma však veľmi nebaví a pôsobí na mňa unavene a nezáživne. Chcelo by to rozhodne väčší drive. Toto ich prevedenie kovu smrti dosť pripomína mix SIX FEET UNDER spolu s JUNGLE ROT. Omnoho lepšie to vyznieva a šlape v rýchlejších pasážach a skladbách ako „As We Wait To Die“, „The Evil Within“ či „Beast of Vengeance“, ktorých by mohlo byť na albume oveľa viac.

O vokálnu stránku sa na nahrávke postaral mne neznámy Edwin Webb, ktorého prejav sa nesie v klasickom growlingu, občas doplnený o nejaký ten škrek a jeho hlasový prejav až nebezpečne pripomína Davida Vincenta z MORBID ANGEL. Mne však chýba v kapele Kam Lee, ktorý na debute predvádzal výborne znejúci „živočíšny“ vokál.

MASSACRE sa mohli vrátiť po 18. rokoch vo veľkom štýle, ale na „Back From Beyond“ sa žiaľ nič také nedeje a trochu som z novinky sklamaný. Nie je to žiadny prúser, ale takisto to nie je album, ktorý by som teraz točil v prehrávači celé týždne. Naopak, myslím si, že čoskoro upadne do zabudnutia a kapela tak po experimentálne poňatom „Promise“ a nevýraznom návrate v podobe aktuálnej nahrávky, bude mať vo svojej diskografii jediný klenot, a to debutový materiál.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 24.3.2014
Web: www.facebook.com/MassacreFlorida
Zostava:
Edwin Webb – vokál
Rick Rozz – gitara
Terry Butler – basgitara
Mike Mazzonetto – bicie

Diskografia:
From Beyond – 1991
Promise – 1996
Back From Beyond – 2014
Tracklist:
The Ancient Ones (1:02)
As We Wait To Die (3:32)
Ascension of the Deceased (3:19)
Hunters Blood (3:21)
Darkness Fell (2:59)
False Revelation (3:55)
Succumb To Rapture (3:33)
Remnants of Hatred (2:29)
Shield of the Son (3:51)
The Evil Within (3:34)
Sands of Time (2:42)
Beast of Vengeance (3:16)
Back From Beyond (4:36)
Honor the Fallen (3:16)
Definitíva:
Veľkolepý štúdiový návrat MASSACRE po 18. rokoch
sa nekoná. Na novinke „Back From Beyond“
prevažujú valivé riffy a pomalšie skladby, čo spôsobuje,
že albumu chýba väčší drive a sila.

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla