ČAD V KOŠICIACH: KAPELA PORIADNE ROZHÝBALA KLUB AJ BEZ BÁŠI

Posledný aprílový piatok sa v Košiciach opäť rysovala zaujímavá akcia, takže ako lepšie načať ďalší víkend, než si poriadne vytrepať „palicu“ na poriadne hlasitom náreze? Večerné menu tak pozostávalo z dvoch chodov. Domácu scénu zastupovala neodmysliteľná grindová stálica OBLITERATE a až zo vzdialeného Svätého Jura k nám zdarne docestovali čoraz populárnejší „hitmejkri“ ČAD. Za chabé tri euráče teda zostava ako jeden kvet, takže účasť prakticky povinná.
Košická zastávka tohto miniturné, ktoré následne pokračovalo v Humennom, sa však nekonala v starom známom klube Colloseum, ale v priľahlom podniku Cassbar, ktorý je o nejaké to poschodie vyššie. Stiesnené priestory, množstvo návštevníkov, úmorné teplo a hlavne minimum dýchateľného vzduchu neboli síce ideálne podmienky pre maximálny kultúrny zážitok, ale i napriek nejednému prepotenému tričku, to nakoniec všetko dopadlo na výbornú.

Začiatok bol stanovený na dvadsiatu hodinu, lenže z neznámych dôvodov sa výkop koncertu posúva až o dobrých šesťdesiat minút. Krátením chvíľ pri pohári piva sa ale nedá nič pokaziť. V momente keď na miniatúrnu scénu nastupujú OBLITERATE, to už v klube vrie a vrie čoraz viac. Štvorica v zložení Gabi, Ivan, Marcel, Jano v poslednej dobe vystupuje akosi pomenej, avšak ich koncerty stále stoja za to, čo chalani smelo dokazovali aj tento večer. Ich nekompromisná a šialene podaná dávka grindu s modernejšími prvkami okorenená nejedným psycho motívom ľudí evidentne bavila. Tých sa schádzalo postupne čoraz v hojnejšom počte, čo nedávalo moc priestoru na nejaké to pomyselné „šantenie“. V ňom sa poriadne vyžíval aspoň frontman Gabi. Tomu to v ten večer chrčalo jedna radosť – isté zvuky zo seba vydával v nízkych i vo vyšších polohách. Približne polhodina hracieho času patrila hlavne mladším veciam, či už „Superboring“, „Circles in the Dust“ alebo „Moving Targets“. Po prvýkrát sme mali možnosť počuť aj absolútnu novinku „No!“, ktorá by sa mala objaviť na novom albume.



Predstavovať šialencov z ČAD samozrejme nemá najmenšiu cenu, takže stačí dodať, že do Košíc pricestovala kapela v dobrej nálade, avšak bez jedného dôležitého člena. Neviem, či chalani zabudli blonďavú Bašku doma alebo na nejakej čerpacej stanici, no jej drsne nazvučená basgitara v ten večer ozaj chýbala. Dvadsať rokov sláviaci ČAD dokázali aj vo dvojici poriadne rozhýbať prepchatú miestnosť, kde sa pár jedincov dokonca pokúšalo o stage diving. Nikto sa nezranil, nik nikomu neublížil, a preto všetko šlapalo ako dobre namazaný stroj. Za asistencie výborného (na podmienky klubu) zvuku pálilo toto duo jeden šláger za druhým, takže sme si všetci smelo zanôtili  „Červy“, „Na to si tu!“, „Ťažký kov“, „Moji bratia“, „Konflikty“, „Súkromná vojna“, „Rabovačka“, „Mercedes“ a mnohé iné.

Nechcený koniec prišiel s neodmysliteľnou „Psia krv“ a kapela aj napriek protestom to definitívne zabalila. Vtipné príhovory boli v ten večer samozrejmosťou a keďže jubileum je jubileum, a dvadsať rokov je už poriadny zárez na pažbe, môžeme sa v blízkej budúcnosti tešiť na nový prírastok do rodiny v podobe nového albumu. Ten dostal opäť veľmi výstižné pomenovanie, jednoducho „Čertova kovadlina“. Rozhodne sa všetci veľmi tešíme!

PLUSY:
Super atmosféra, kvalitné kapely, dobrý zvuk, veľmi pekná divácka kulisa

MÍNUSY:
Veľmi stiesnené priestory, a tým pádom nedýchateľný vzduch a veľká horúčava, dosť výrazné posunutie začiatku koncertu

Autor: Demonick