Žiadne rúhanie. Nergal vyhral ďalší súdny spor, celú vojnu však ešte ani zďaleka nie

„Už viac ako dekádu som konfrontovaný mnohými pokusmi o trvalé zničenie mojej kariéry na základe toho, že som poškodil náboženské cítenie,“ hovorí poľský hudobník Adam „Nergal“ Darski.

Adam „Nergal“ Darski“. fb Adam Nergal Darski

Tento rok vo februári bol Adam „Nergal“ Darski“ (BEHEMOTH) obvinený za urážku náboženského cítenia. Obvinenia vyplynuli z jeho postu na sociálnych sieťach, kde zverejnil fotografiu, na ktorej šliape po obraze, kde je vyobrazená Panna Mária.

V tom čase mu bolo nariadené zaplatiť pokutu vy výške 15 000 zlotých (zhruba 3300 eur), ďalšiu položku tvorili súdne výdaje – 3 500 zlotých (770 eur). Nergal sa proti rozhodnutiu odvolal a tak išiel spor pred súd. Aktuálne informácie hovoria, že prípad bol zamietnutý.

V rozsudku sudca uviedol, že fotografia bola zverejnená na Nergalových sociálnych sieťach a tak bola prístupná iba konkrétnej skupine ľudí, ktorá si ju mohla všimnúť po tom, ako sa v jeho profile mohla dočítať: „Obsah uvedený na mieste tohto profilu môže uraziť vaše náboženské a iné pocity. Ak nechcete aby sa tak stalo, prestaňte ma sledovať.“

V pondelok 13. septembra sa Nergal na svojom facebookovom profile podelil o informáciu, že prípad bol zamietnutý a dodal: „Prípad zamietnutý. Na rozhodnutí poroty nie je nič kontroverzného, tak sa s tým kurva zmierte. Po tom všetkom predsa len žijeme v civilizovanej a demokratickej krajine. Zdravý rozum porazil sračku fundamentalistickej agendy, čo znamená ďalší krok k tomu, aby Poľsko ostalo sekulárnym štátom. Viem, že je to, ako hovoriť do steny, ale všetkým mojim protivníkom – nedávajte mi sem tie blbosti, že: „Urob to isté s Koránom,“ pretože je to staré a irelevantné. Stále tu spamujem, pretože jednoducho milujem polarizáciu medzi polovicou sledovateľov, ktorá mi gratuluje k víťazstvu v tomto boji a tou druhou, ktorá by ma rada videla ukrižovaného.“

Inkriminovaný post, kvôli ktorému sa spor dostal až pre súd. Zdroj: fb Adam Nergal Darski

Obetný baránok poľského prokurátora?

Pred siedmimi mesiacmi Nergal pre The Irish Times povedal, že sa proti rozhodnutiu odvoláva, pretože inak by mal záznam v registri trestov a nebude môcť cestovať v rámci turné po mnohých krajinách, vrátane USA a Austrálie. „Nemyslím si, že verejnosť pozná podrobnosti o stupni obťažovania, ktorým som si prešiel,“ povedal.

„Začína to byť obludné a je to stále väčšia vlna cenzúry a obťažovania. Každých pár týždňov sa musím prihlásiť na polícii a ísť na rôzne pojednávania a vynaložiť majland na právnikov so všetkými nákladmi na súdne spory. Som dokonalým cieľom,“ pokračoval.

„Poľské orgány si ma len doberajú. Nie je tajomstvom, že ma prokurátor považuje za svojho obľúbeného obetného baránka. Sleduje môj účet na Instagrame. Viete si to predstaviť? Je to šialené a absolútne bezprecedentné,“ doplnil poľský hudobník.

Obvinenia za urážku náboženského cítenia prišli od ultra konzervatívnej právnickej skupiny Ordo Iuris a organizácie Vlastenecká spoločnosť (Towarzystwo Patriotyczne). Nergal mal uraziť štyri osoby vrátane politika z poľskej konzervatívnej vládnucej koalície. Poľsko je prevažne katolíckou krajinou a politika vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) je silne v súlade s katolíckym učením.

„Vraciame sa späť v čase,“ povedal Nergal pre The Irish Times. „Je to porušenie najzákladnejších ľudských zákonov. Nie som to len ja. Sú tu rôzni umelci, ktorých obťažuje polícia a samozvaní cenzori. Zabúdajú, že Poľsko je stále pluralitnou krajinou. Nie je to katolícky a ani totalitný štát. Sme demokratická a pluralitná demokracia, čo znamená, že o ostatných náboženstvách môžeme hovoriť, čo chceme. Úrady sa nás pokúšajú cenzurovať a umlčať. Nemôžeme byť súčasťou Európskej únie, ak dodržiavame rôzne štandardy. Máme zákon o rúhaní a sme jedinou krajinou v Európe, ktorá tento zákon stále dodržiava, a to je šialené. To je ospravedlnenie pre všetkých tých ľudí, všetkých tých oportunistov. Musím vyhrať, pretože nemôžeme byť svedkami toho, aby sa môj prípad stal precedensom. Ľudia, ako som ja, potrebujú byť ochránení, aby sa mohli slobodne vyjadrovať.“

Článok 196 poľského trestného zákonníka hovorí: „Kto urazí náboženské cítenie iných osôb verejným urážaním predmetu náboženského uctievania alebo miesta určeného na verejné náboženské obrady, je povinný zaplatiť pokutu, obmedziť slobodu alebo bude pozbavený osobnej slobody až na dva roky.“

Finančná zbierka pre stíhaných umelcov

Po týchto udalostiach spustil Nergal finančnú zbierku „Ordo Blasfemia“ na potlačenie súčasných a budúcich stíhaní umelcov, ktorí nie sú v súlade s náboženskými zákonmi Poľska, a taktiež tým vyvíja tlak na zrušenie vyššie spomenutého Článku 196.

„Už viac ako dekádu som konfrontovaný mnohými pokusmi o trvalé zničenie mojej kariéry na základe toho, že som poškodil „náboženské cítenie“. Znie to absurdne a ubezpečujem vás, že to tak aj je. Mnoho poľských umelcov bolo na vlastné náklady odvlečených do súdnych siení, aby sa bránili proti nezmyselným zákonom o rúhaní, ktoré vydali archaickí politici. Ich zámerom je cenzurovať každého, kto nedodržiava zastaralé a náboženské zákony našej krajiny. Nastal čas, aby sa poľskí umelci bránili. Pridajte sa k nám v Ordo Blasfemia. Vaše príspevky pomôžu financovať právnu výzvu na zmarenie súčasných a prichádzajúcich trestných stíhaní. Sme umelci a naša práca si vyžaduje slobodu prejavu. Svoje vlastné bitky zvádzam už viac ako desať rokov…, teraz uvidia, že nie som sám,“ znie v oficiálnom vyhlásení.