Spor v MÖTLEY CRÜE: Gitarista Mick Mars vymyslel názov skupiny a chce si udržať podiel v kapele

Kapela MÖTLEY CRÜE čelí súdnej žalobe od svojho gitaristu Micka Marsa.

MÖTLEY CRÜE

V októbri 2022 oznámil gitarista Mick Mars (vlastným menom Robert Alan Deal), že kvôli zdravotným problémom už nebude koncertovať s kapelou MÖTLEY CRÜE, avšak aj naďalej zostane jej členom. Po tomto oznámení prišiel do skupiny ako koncertný gitarista John 5 (ROB ZOMBIE).

Mars trpí ankylozujúcou spondylitídou, chronickou a zápalovou formou artritídy, ktorá postihuje najmä chrbticu a panvu. Po rokoch vystupovania cez bolesť informoval minulé leto ostatných členov MÖTLEY CRÜE, že už s nimi nemôže koncertovať, ale stále bude otvorený nahrávaniu novej hudby alebo vystupovaniu na rezidenčných koncertoch, ktoré si nevyžadujú toľko cestovania.

Snaha o udržanie si obchodného podielu

Vo svojej žalobe, ktorá bola podaná 6. apríla na najvyššom súde okresu Los Angeles, Mars uviedol, že po jeho oznámení sa ho zvyšok kapely pokúsil odstrániť ako významného akcionára v obchodných podieloch skupiny, informuje portál Blabbermouth.net.

Mars tvrdí, že bol požiadaný, aby podpísal dohodu o odstupnom, ktorá by ho zbavila jeho 25-percentného podielu v rôznych obchodných záujmoch kapely výmenou za 5-percentný podiel z turné v roku 2023. Tento podiel by sa podľa žaloby pre ďalšie turné znížil na 0 percent. Mick tvrdí, že manažment skupiny neskôr zvýšil ponuku z 5 percent na 7,5 percenta podielu, čo by zostalo podmienené tým, že sa Mars vzdá kapely a ich podnikania. Keď gitarista odmietol podpísať papiere, skupina dala spor na arbitráž. „A nie na verejnú žalobu, aby si verejnosť nebola vedomá poľutovaniahodného spôsobu, akým sa správajú k svojmu bratovi,“ dopĺňa Mick Mars vo svojom vyhlásení.

„Títo chlapci sa do mňa navážajú od roku 1987 a snažia sa ma nahradiť. Nedokázali to urobiť, pretože som gitarista, pomáhal som založiť túto kapelu, ja som vymyslel názov MÖTLEY CRÜE, boli to moje nápady a moje peniaze, ktoré som mal na rozbehnutie skupiny,“ vyjadril sa Mick Mars v rozhovore pre magazín Variety.

Po tom, čo Mars podal minulý štvrtok žalobu, basgitarista Nikki Sixx na Twitteri zareagoval a napísal: „Smutný deň pre nás a nezaslúžime si to vzhľadom na to, koľko rokov sme ho podporovali. Stále mu prajeme to najlepšie a dúfam, že nájde právnikov, ktorí ho nepoškodia. Milujeme ťa, Mick.“

Mick Mars

Vzájomné obvinenia na schopnosť hrať naživo

Mars vo svojej žalobe taktiež tvrdí, že bol jediným členom kapely, ktorý hral na 100 percent naživo na ich poslednom turné, pričom podľa jeho slov Sixx nehral na basu ani jeden tón počas celého turné po USA.

Podľa magazínu Variety sa Marsov právnik vyjadril, že bol varovaný právnymi zástupcami kapely. „Ak váš klient odmietne odstupné, ktoré mu skupina láskavo ponúkla, nedostane takmer nič. Navrhujeme, aby ste sa zamysleli nad následkami tohto rozhodnutia. Je tu nesporný právny dôvod na Mickovo odstránenie. Mick nie je schopný vystupovať ako plnohodnotný člen kapely. Okrem iného, ako sa ukázalo počas posledného turné, opakovane zabúda akordy, nehrá správnu skladbu, hrá akordy inej piesne a podobne.“

„Odstúpenie z turné znamená odchod z kapely,“ povedala právnička MÖTLEY CRÜE Sasha Frid pre Variety v reakcii na žalobu. „Primárnou funkciou kapely je koncertovať a ako ste videli v pozmeňujúcom návrhu, ak člen skupiny z tohto odstúpi, nemôže dostať žiadnu kompenzáciu za turné, o čo sa Mick snaží. Je jasné, že Mick nemá nárok na ďalšie peniaze.“