Killer Be Killed – Killer Be Killed

Superformácie to majú mnohokrát veľmi ťažké. Fanúšikovia domovských kapiel očakávajú častokrát priveľa a následné výsledky akosi nezodpovedajú ich prehnaným nárokom. Občas sa síce vyskytne svetlá výnimka, ale i tá skôr či neskôr zapadne vrstvou prachu. Jednou z takýchto spomínaných výnimiek, avšak s dlhšou dobou spotreby môžu byť chalani, ktorí počúvajú na zaujímavé meno KILLER BE KILLED. Túto sebranku netvorí nik iný, než známi vorkoholici ako Max Cavalera (SOULFLY, CAVALERA CONSPIRACY), Troy Sanders (MASTODON), Greg Puciato (THE DILLINGER ESCAPE PLAN) a Dave Elitch (THE MARS VOLTA). Teda suma-sumárum jedno meno zaujímavejšie ako to druhé, lenže to ešte nemusí zodpovedať aj konečnému výsledku. Úvaha na začiatku tejto recenzie teda konečne začína naberať hlbší zmysel. Ako sa teda dokázali popasovať títo štyria ostrieľaní harcovníci s očakávaniami svojich verných?
S odstupom času a po mnohých pozorných počutiach by mohol byť záverečný verdikt viac než pozitívny. Rovnomenný debut KILLER BE KILLED je totiž čírou esenciou toho najlepšieho, čo tieto štyri osobnosti dokážu. Spojme ich schopnosti a talent do jednej dlhohrajúcej dosky a dostaneme štyridsaťpäť minút skvelej muziky, ktorá má silu búrať, trhať a ničiť.



Zaradiť tento album do určitej žánrovej škatuľky je pomerne náročné, avšak hudba by sa dala jednoducho opísať ako výbušná zmes groove a thrash metalu so štipkou poctivého hardcoru. Nechýba ale ani množstvo pomalších, ba až priam atmosférických pasáži, ktoré len a len pridávajú na rozmanitosti celej kolekcie. V tomto smere asi stojí na vrchole vokálna stránka, ktorá je skutočne farebná ako dúha. Max sype jednu útočnú frázu za druhou, Greg derie hlasivky až na dreň a Troy svojim naliehavým prejavom rozhodne nenechá nikoho na pochybách. Dave si spev kompenzuje priam ukážkovou hrou na bicie. Tá je síce občas trochu úsporná, ale za to vždy výbušná až beda! Inštrumentálne je teda všetko na maxime a inak na tom nie sú ani samotné skladby.

Začína sa veľmi svižnou „Wings of Feather and Wax“, ktorú korunuje maximálne chytľavý refrén (to je ale doména celej nahrávky!) a zničujúce thrashové výpady v druhej polovici tejto skvelej pecky. Dvojka „Face Down“ sa nesie vo veľmi podobnej réžii a „Melting of My Marrow“ naopak pridá nejednu hitovú melódiu. Hotová apokalypsa nastáva so „Snakes of Jehova“ a „Curb Crusher“, čo sú hotové groove „hopsačky“ vhodné na štadióny. Šestka „Save the Robots“ je príznačná svojmu názvu a pripomína nekompromisný pochod strojov. Výplach „Fire to your Flag“ strieda priam chimairovská „I.E.D. a reproduktory dostávajú poriadne zabrať. Presne kvôli takejto nátlakovej hre pôsobí „Dust Into Darkness“ akosi nevýrazne, lenže „Twelve Labors“ dá všetko opäť do poriadku. Naliehavá „Forbidden Fire“ pridá čosi na atmosfére a urobí tak veľmi dôstojnú bodku za touto nevypočítateľnou náložou, ktorú takpovediac asi nik nečakal. Bravó!

Žáner: groove/thrash/alternative metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 9.5.2014
Web: www.killerbekilled.com
Zostava:
Max Cavalera – spev, gitara
Greg Puciato – spev, gitara
Troy Sanders – spev, basgitara
Dave Elitch – bicie

Diskografia:
Killer Be Killed – 2014
Tracklist:
Wings of Feather and Wax (3:40)  
Face Down (4:35)
Melting of My Marrow (4:38)
Snakes of Jehova (4:02)
Curb Crusher (3:31)
Save the Robots (4:11)
Fire to your Flag (2:31)
I.E.D. (4:35)
Dust Into Darkness (3:57)
Twelve Labors (4:29)
Forbidden Fire (5:38) 

Definitíva:
Veľmi zaujímavá zostava KILLER BE KILLED
dala možnosť vzniku fantastickému debutu,
ktorý hýri rozmanitosťou, silou a výbornými skladbami.
Vskutku najlepšie dielo, na ktorom sa Max Cavalera podieľal za posledných desať rokov a jeden z adeptov na album roku!

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla