DARKTIMES: NA SLOVENSKU CHÝBA VIAC BLACK METALOVÝCH SKUPÍN

V našom najnovšom rozhovore vám predstavíme novú black metalovú kapelu DARKTIMES z Liptovského Mikuláša. Tento spolok zatiaľ nemá nahratý žiadny materiál a vidieť ste ich mohli len na pár koncertoch, avšak v blízkej budúcnosti by sme o nich mali počuť viac. Na podrobnejšie info o samotnej kapele, názoroch na black metalovú scénu, či o plánoch do budúcnosti, sme sa pýtali zakladajúceho člena a gitaristu Narakha.
Na úvod nám v krátkosti predstav vašu kapelu a jednotlivých členov…
DARKTIMES vznikli ako uskutočnená túžba v čiernych srdciach piatich nadšencov black metalu v útrobách Liptovského Mikuláša. Aktuálna zostava DARKTIMES je: Narakh – hlavná a rytmická gitara, Nebbulus – hlavná a rytmická gitara, Namtar – basgitara, Nrem – vokály a Ossa – bicie.

Kedy si dal dokopy DARKTIMES a s akými ambíciami ste zakladali kapelu?
S myšlienkou založiť black metalovú kapelu sme sa pohrávali už v rannom období, tuším niekedy okolo roku 1999. Mali sme vtedy tak 14-15 rokov a vo svete svoj vrchol akurát zažívala druhá vlna black metalu. Vtedy nás to všetko ohromne fascinovalo a kapely ako EMPEROR, MARDUK, IMMORTAL, MAYHEM, GORGOROTH alebo DARK FUNERAL… sme vtedy doslova „žrali“.

Zaobstarali sme si prvé nástroje a začali experimentovať. Tá myšlienka v nás driemala celé roky a čakala na svoj prerod. Až začiatkom roku 2013, počas dlhých zimných dní, sa idea stala realitou, keď som oslovil druhého gitaristu Nebbulusa a basáka Namtara a „svetlo sveta“ uzreli DARKTIMES. Ako trio sme začali v tomto zložení usilovne skúšať prvé skladby. V tom čase sme si na skúškach pomáhali automatickými bicími, no i napriek tomu sme boli pevne presvedčení, že pre kompletnú kapelu je živý bubeník nepostrádateľný. Rozhodli sme sa preto osloviť viacerých potenciálnych bubeníkov. Po dlhšom hľadaní sa k nám nakoniec pridal Ossa, ktorý momentálne pôsobí okrem DARKTIMES aj v kapelách UNDER THE SKIN a FAITHLESS MIND.  S príchodom nového bubeníka pribudli aj nové priestory na skúšanie. Poslednou posilou bol spevák Nrem a preto nám už nič nebránilo naskúšať prvý koncertný program.

Nehovoril by som o ambíciách, ale skôr o potrebe vyjadriť momentálne pocity. K hudbe som mal vždy blízko, metalovou muzikou sa zaoberám v podstate od malička. Hudba by mala vždy byť pocitová záležitoť a v neposlednom rade médium pre šírenie posolstva a slobody.

Prečo by si odporučil fanúšikom black metalu práve vašu hudbu?
Black metal je pre mňa v prvom rade sloboda a istá forma rebélie voči mainstreamovým masám, je to fenomén na hudobnej scéne. Black metal na Slovensku chýba a svojou troškou, chceme tak prispieť k šíreniu tohto fenoménu, ktorého mám pocit že tretia vlna je na vzostupe.

Aké kapely, prípadne žánre, alebo aj nehudobné veci ťa ovplyvňujú pri skladaní materiálu? Ktoré kapely boli pri tvojich metalových začiatkoch?
Samozrejme, že počas tých rokov som si prešiel asi všetkými metalovými odnožami, v poslednej dobe sa opäť začínam vracať k starším veciam. Počúvam široké spektrum hudby, vždy mi ale bola srdcu najbližšia severská scéna, oni to majú proste v krvi. Dávam dôraz na melodiku a nedám dopustiť na švédske, nórske a fínske kapely. Jednoducho mám rád severské postupy.

A hudobné začiatky? Klasika, asi ako u väčšiny metalom postihnutých. K hudbe ma priviedol otec, Prvé MC pásky som mal od neho, boli to kapely ako HELLOWEEN, MEGADETH, JUDAS PRIEST, METALLICA, IRON MAIDEN, ACCEPT, ANTHRAX… Na môj prvý koncert ma taktiež zobral otec a bol to IRON MAIDEN v Žiline v roku 1995. Neskôr som začal vyhladávať tvrdšie kapely ako SEPULTURA, FEAR FACTORY a potom prišiel na rad black metal…

Ako postupujete pri písaní nových skladieb a kto má najväčší podiel na tvorbe songov?
Hudbu skladáme dvaja. Nová skladba vzniká tak, že sa urobia najprv gitarové linky. Buď ja alebo Nebbulus prídeme s nejakým nápadom, ktorý následne v skúšobni dotvoríme a rozvinieme, alebo tvoríme priamo v skúšobni. Výborne sa dopĺňame, proces tvorby a taká tá chémia medzi nami funguje perfektne. Snažíme sa optimálne vniesť do hudby potrebnú agresiu a melodiku zároveň. Pri skladaní hudby sa snažím samozrejme zhmotniť svoje myšlienky. Vypovedať musí hlavne samotná hudba, nie iba imidž, aj keď na koncertoch dávame dôraz aj na vizuálnu šou. Hotovú skladbu ešte následne upravujeme na skúškach, pri tvorbe bicích a basových liniek, kde sa angažujú chalani, takže by som povedal, že všetci majú svoj podiel na tvorbe skladieb. Keď je pieseň hotová, urobí sa text a nafrázuje vokál. Skladba musí byť proste perfektná a pracujeme s ňou až dovtedy, kým nie sme s ňou všetci na 100% spokojní.

O čom pojednáva lyrická stránka vašej tvorby a kto má nastarosť texty? Sú pre vás dôležitou časťou alebo dávate väčší dôraz na hudbu?
Texty sú úzko späté s hudbou a sú samozrejme rovnako dôležité ako hudba. Je to spôsob ako vyjadriť a zdielať svoje myšlienky. Tematicky sa kapela pohybuje na vlnách temného nekonečna, času, kozmu a nových svetov. V textoch pojednávame ako o temnej stránke človeka, ktorú má podla mňa v sebe každý zakódovanú od podstaty, tak aj o temnom neprebádanom vesmíre a nekonečných možnostiach bytia v temných podobách, kolapsoch a o reinkarnácii hmoty a energie. Texty k prvotným veciam som napísal ja, k dvom songom nám napísal texty Pavol Magál. Na nových veciach sa už textovo bude podielať aj spevák Nrem.

Ako to vyzerá s vašou prvou nahrávkou či už s EP, prípadne štúdiovým albumom? Máte už nejaké plány?
Plánov je samozrejme mnoho. Nahrávku plánujeme vypustiť niekedy začiatkom budúceho roka. Nahrávať by sa malo koncom roka 2014, takže uvidíme ako sa nám to celé podarí dať dokopy. Materiálu máme dosť na full-length album, ale ešte nie sme rozhodnutí, či nahráme celý koncepčný album, alebo len vyberieme najsilnejšie skladby na EP, prípadne demo. Po nahrávke by sme určite chceli natočiť klip, takže máte sa na čo tešiť. Aktuálne pracujeme na logu DARKTIMES.

Nové kapely to majú s hľadaním vydavateľstva veľmi ťažké, akým smerom sa uberiete, pokúsite šťastie alebo sa budete snažiť vydať si prvú nahrávku vo vlastnej réžii?
Táto situácia vznikla tým, že v dnešnej dobe produkuje strašné kvantum kapiel a vydavateľstvá si tak vyberajú iba to najlepšie. Samozrejme, že sa pokúsime nájsť si nejaké vydavateľstvo a zviditeľniť sa. Verím, že s našou hudbou môžeme zaujať. Ak sa nepodarí nájsť vhodného vydavateľa, tak to vydáme v limitovanom počte na vlastné náklady.

Zatiaľ si môžu ľudia vypočuť vašu tvorbu len na koncertoch. Máte v dohľadnej dobe naplánované nejaké akcie? A kedy sa dočkáme prvých ukážok skladieb aj v štúdiovej kvalite?
Do konca roka máme zatiaľ naplánované dva-tri koncerty, keďže koncom roka sa budeme sústrediť na nahrávanie a veci okolo toho. Nahrávka bude na prelome roka, ako som už zodpovedal v predošlej otázke.

Páči sa mi vaše old-schoolové poňatie black metalu a tak by ma zaujímalo aký máte v kapele názor na „moderné“ black metalové bandy s dokonalým zvukom, ktoré jazdia po najväčších festivaloch?
Pre niekoho môžeme znieť old-schoolovo, pre niekoho zase nie. Ide skôr o to čo chceš tou hudbou a textami vyjadriť. My dávame dôraz na agresiu a melodiku. Atmosféra a sila, to je to čo chceme z našej hudby dostať a o čo sa snažíme pri tvorbe. Tento postup sa používal už dávno pred nami a používa sa aj teraz. Koncom 90. rokov underground považoval mnohé nórske kapely ako EMPEROR, IMMORTAL, DIMMU BORGIR, ANCIENT, COVENANT, SATYRICON…, za skomercionalizované a spriatelené s komerčnými médiami a veľkými labelmi. Teraz sú z týchto kapiel poväčšine legendy, nahrávajú albumy s perfektným zvukom a headlinujú najväčšie metalové festivaly. To však neznamená, že svoju hudbu stále nemyslia vážne. Sú to kapely, ktoré rástli a svoje miesto na scéne si vydobili dlhými rokmi poctivej práce. Je dobre, keď sa kapela niekam posúva a rastie, prípadne rozširuje hranice hudobného žánru a inovuje. Keby nebolo ľudí, ktorí posúvajú hranice a inovujú, tak kapely by stále hrali v štýle THE BEATLES (ktorým taktiež samozrejme patrí obrovské uznanie) a metal by ani neexistoval. Sú to kapely, ktoré stáli pri zrode black metalovej scény a u mňa budú mať vždy rešpekt a uznanie.

A ako vnímaš postoj napríklad takých DARKTHRONE, ktorí práve kvôli tomu, že black metal sa stal „komerčnou“ záležitosťou s plastovým zvukom,  radšej tento štýl odmietli naďalej hrať…
Popravde ma veľmi neberú tieto „komerčné“ a „nekomerčné“ doťahovačky. Sto ľudí, sto chutí, sto názorov na vec. DARKTHRONE odmietli celkový vývoj hudby a dobový posun, je to ich vec a ja im to neberiem. Oni sú kapitola sama o sebe, DARKTHRONE je kult a kultom chcú aj ostať. Robia si veci po svojom a to je dobre. Robia to čo ich baví a to predsa ide.

Čo zvykneš počúvať? Snažíš sa objavovať aj nové zoskupenia, alebo ti stačí osvedčená klasika?

Počúvam obrovské kvantum hudby a nedržím sa len jedného žánru. Jednoducho, keď ma kapela zaujme, tak ju počúvam. Určite rád objavujem nové kapely a vždy sa poteším, keď objavím niečo čo ma chytí a to isté platí o koncertoch. Black metal má u mňa vysoké postavenie, ale rád si vypočujem aj progresívnejšie veci, na rozdiel od Nebbulusa, ten počúva prevažne black metal 90. rokov. U mňa to veľmi záleží aj od nálady. Na starú klasiku, ale samozrejme nedám dopustiť.


DARKTIMES môžeme kľudne označiť ako true black metal a na Liptove pôsobíte dosť výnimočne, keďže ste snáď jediní. Pričom však treba povedať, že aj celkovo na Slovensku veľa kapiel tohto razenia nemáme a mám taký pocit, že je to cítiť aj na koncertoch, že sú na vás ľudia zvedaví a prijali vás veľmi dobre…
Čo sa týka škatuľkovania, tak to nemám veľmi rád, ale ľudia proste škatuľky potrebujú (a to nie len v hudbe) a už sme si na to akosi zvykli. Pomôže to zorientovať sa. My sme si definovali svoj štýl ako ethereal black metal. Má to úzky súvis s našou tematikou a filozofiou. Na Liptove sme určite jediná black metalová kapela a ako vravíš, aj celkovo na Slovensku black metal chýba, aj keď je tu pár kapiel… takže je čas na DARKTIMES (smiech). Chceli by sme tak nadviazať na odkaz prvej vlny slovenského black metalu a kapely ako MYSTIC DEATH, NEMRAEL, ETHEREAL PANDEMONIUM… Ako nás príjmu ľudia, tak to uvidíme, ohlasy sú zatiaľ pozitívne.

Okrem pôsobenia v kapele sa podieľaš aj na organizovaní koncertov. Nezameriavaš sa však len na jeden žáner, ale dotiahol si prog metalové, grindové, death či black metalové kapely. Máš s koncertami už nejaké plány do budúcna?
Najbližšia akcia bude asi až „Antichristmas vol. 2“. Určite chcem robiť na pokračovanie akciu s názvom „Darkness Upon Liptov“, kde by som chcel budúci rok dotiahnuť aj niečo zo zahraničia, plus je v pláne aj jeden extra koncert nemenovanej kapely, ale to zatiaľ nebudem prezrádzať. Tiež sa zvažuje nejaká spolupráca s Thunder Art Booking no a  akcia z názvom „Metalring“ je zatiaľ otvorená záležitosť, kde sú taktiež nejaké ponuky na spoluprácu. Všetko samozrejme až budúci rok, keďže na tento rok je toho naplánované vela okolo kapely a nahrávania.

Čo si myslíš o aktuálnej situácii ohľadom festivalu Gothoom?
Áno, situáciu okolo Gothoomu samozrejme sledujem. Je zvláštne sledovať, že podobných akcií, len v menšom merítku je na Slovensku omnoho viac, ale zrovna teraz sa ozývajú aktivisti. Ani sám si to neviem vysvetliť prečo, keď doteraz metalové akcie na Slovensku boli aj budú a Gothoom sa koná už po piaty krát. Každopádne, aj zlá reklama je reklama a aspoň si festival získal pozornosť médií a možno títo aktivisti tak nechtiac festival práve pomáhajú propagovať, ako skôr bojkotovať. A možno sa sami potrebovali zviditeľniť, tak si zobrali na mušku metalový festival. Osobne by som možno riešil do budúcna neutrálnejšiu propagáciu „Black metal day“ a vyhol sa tak nejakému textovému dozoru, čo je mimochodom dosť absurdné. Ponižovať a zosmiešňovať zaangažovaných aktivistov nemienim, na to sme príliš nad vecou.

A len tak na okraj. Christianizmus je 2000 rokov legálna „sekta“. Kvôli náboženstvám vznikajú vojny a ľudia sú schopní jeden druhého pozabíjať. V realite sú práve oni to „zlo“ a práve o tom pojednávajú texty niektorých zoskupení. Keď chcú riešiť otázku násila, nech sa pozrú najskôr na seba a do histórie, keď v mene Boha križiacke výpravy plienili a vyvražďovali osady a neveriacich. Boli to vojenské výpravy vyhlasované rímskokatolíckou cirkvou pod heslom „oslobodenie Kristovho hrobu z rúk neveriacich“. To sú historické fakty.

Islam? Čo je to za filozofia, keď sú schopní v mene Boha odpáliť ďalších 100 ľudí. Vyhlasuju sväté vojny a terorizujú všetkých, čo neuznávajú ich Boha. Popravia človeka, natočia si to na video a ešte to zverejnia na internete. Otázka náboženstiev, to je určite na dlhšiu debatu…

Svet je skazený, ľudstvo je skazené túžbou po moci, ale žijeme v dobe slobodného prejavu a myslím si že táto kauza nijak nemôže ohroziť festival. Vždy existuje čierna a biela strana veci, takže podľa mňa je táto kauza úplne prirodzená. Gothoom je hlavne hudba a zábava, a my samozrejme tento festival podporujeme! Ďakujem za rozhovor a poskytnutý priestor, zdravím čitateľov Valhalla.sk!

Autor: Prco

Foto: Nekromantik