Overkill – White Devil Armory

Nech hľadám a hľadám akokoľvek pilne, spoľahlivejšiu thrash metalovú legendu dnes nájdem iba s obrovskými ťažkosťami. Neustále chŕlenie kvalitných nahrávok je totiž v prípade americkej old school mašiny OVERKILL priam samozrejmosťou, a to jej môže závidieť nejedna omnoho slávnejšia (týmto pozdravujem istého Larsa Ulricha, Kerryho Kinga či Scotta Iana) kapela. Sedemnásť štúdiových počinov totiž hovorí za všetko! Najmä posledné dva až tri albumy doslova valcovali bezbrannú a vyplašenú konkurenciu, takže nasledujúca otázka je v podstate jednoduchá. Dokázali chalani zhmotniť svoje obrovské skúsenosti a dobrú náladu vo svojich radoch v ďalšie nezabudnuteľné dielo, tentokrát pomenované „White Devil Armory“?

Nech sa snažím byť akokoľvek zhovievavý, „Overkillákom“ sa to dnes akosi nepodarilo, hoci o nejakom tom prepadáku nemôže byť tiež ani reči. To je jasné ako facka! Pomerne akceptovateľný obsah v tomto prípade kazí najme tak trochu pokrivkávajúca forma. Ak si to rozmeníme na drobné – OVERKILL začali mierne stagnovať, a to je nepríjemne cítiť najme vo zvuku novinky a štruktúre skladieb.



Charizmatický frontman Bobby „Blitz“ Ellsworth v nedávnom rozhovore prezradil, že príprava a samotné nahrávanie dnes stojí desatinu toho, čo musela skupina investovať do albumu pred dvadsiatimi rokmi. A na „White Devil Armory“ je to sakramentsky cítiť! Zvuk je totiž veľmi umelý, nehovoriac o veľmi orezanej a priam mizernej dynamike. Všetko je teda hlučné a pri počúvaní ma dokonca už párkrát rozbolela „kečka“!

Predchádzajúce placky „Ironbound“ a „The Electric Age“ síce neboli z hľadiska dynamiky žiadne vyleštené diamanty, ale tu sa zachádza ešte ďalej. To samé platí aj o samotných piesňach, u ktorých mám pocit, že sa kapela už začína poriadne opakovať. Pritom by občas stačilo iba trochu spomaliť („Who Tends the Fire“ nech bude jasným príkladom) a dať priestor ťažkej atmosfére. Kvalitné nápady síce nechýbajú a neraz ich je takpovediac ako maku („Down to the Bone“, „Bitter Pill“, „Freedom Rings“, „In the Name“), ale v päťdesiatminútovej stopáži sa poľahky stratia. Po dlhej dobe taktiež absentuje výrazný hit typu „Skull and Bones“, „Ironbound“ či „Electric Rattlesnake“.

To je ale nakladačka, že?! Aj napriek tejto studenej sprche noví OVERKILL rozhodne neurazia a určite potešia nejedného verného fanúšika. S príchodom skvelého tlčmajstra Rona Lipnickeho totiž pätica nabrala na obrovskej sile, až sa človek neubráni máličko záľudnej otázke – ako by asi znela dnes taká METALLICA s týmto uragánom za bicími? Netrúfam si ani pomyslieť. Zvyšok zoskupenia OVERKILL už tradične na výbornú, najmä obidvaja gitaristi drhnú svoje riffy jedna radosť. Ako dôkaz nech smelo poslúži úvodná, klipom zvečnená vypaľovačka „Armorist“!

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 18.7.2014
Web: www.wreckingcrew.com   
Zostava:
Bobby „Blitz“ Ellsworth
– spev
D.D. Verni
– basgitara, doprovodné vokály
Derek Tailer
– rytmická gitara
Dave Linsk
– sólová gitara
Ron Lipnicki
– bicie
Diskografia:
Feel the Fire – 1985
Taking Over – 1987
Under the Influence – 1988
The Years of Decay – 1989
Horrorscope – 1991
I Hear Black – 1993
W.F.O. – 1994
The Killing Kind – 1996
From the Underground and Below – 1997
Necroshine – 1999
Bloodletting – 2000
Killbox 13 – 2003
ReliXIV – 2005
Immortalis – 2007
Ironbound – 2010
The Electric Age – 2012
White Devil Armory – 2014
Tracklist:
XMD
(0:47)
Armorist
(3:57)
Down to the Bone
(4:04)
Pig
(5:21)
Bitter Pill
(5:48)
Where Theres Smoke…
(4:20)
Freedom Rings
(6:52)
Another Day to Die
(4:56)
King of the Rat Bastards
(4:09)
Its All Yours
(4:26)
In the Name
(6:03)

Definitíva:
Starého psa asi ozaj novým kúskom nenaučíš
 a v prípade nestarnúcich OVERKILL,
to začína pomerne citeľne platiť.
Zvukovo nie príliš podarenému kotúčiku „White Devil Armory“ zachraňujú česť najmä niektoré dobré skladby,
ktoré sa môžu smelo udomácniť v prehrávačoch
thrash metalových fanúšikov.
Od tejto pätice sa však čakalo omnoho viac…


Autor: Demonick



Hodnotenie autora: 6,5 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla