Max Cavalera fanúšikom: Neobviňujte moju ženu za rozpad klasickej zostavy SEPULTURA

Reunion alebo opätovné spojenie Cavalerovcov a kapely SEPULTURA zrejme stále neprichádza do úvahy.

Max Cavalera

Klasická zostava skupiny SEPULTURA sa rozpadla v roku 1996 odchodom frontmana Maxa Cavaleru po tom, čo sa zvyšok kapely ukončil spoluprácu s manažérkou Gloriou, ktorá je Cavalerovou manželkou. Jeho brat – bubeník Igor Cavalera, zostal v skupine ešte ďalších 10 rokov, kým kapelu opustil a znovu spojil sily s Maxom v projekte CAVALERA CONSPIRACY.

Hoci si SEPULTURA počas viac ako tri a pol desaťročia trvajúcej histórie udržala skalnú fanúšikovskú základňu vo všetkých častiach sveta, albumy z Maxovej éry „Chaos A.D.“ (1993) a „Roots“ (1996) boli zďaleka komerčne najúspešnejšie. Oba boli v USA certifikované ako zlaté za predaj presahujúci 500 000 kópií. V novom rozhovore pre The Dan Chan Show sa Maxa opýtali, či si myslel, že zvyšok kapely bude pokračovať bez neho po tom, čo sa v decembri 1996 rozhodol zo skupiny odísť.

Obviňujte radšej mňa, ako moju ženu, hovorí Max Cavalera

„Myslím, že súdiac podľa ich osobností, tak áno, myslel som si, že budú pokračovať,“ povedal. Na margo svojich pocitov, keď ostatní členovia pokračovali v kapele, ktorú spoluzakladal, Max povedal: „Sú to skutočne zmiešané emócie, najmä preto, že ja a Igor sme tam boli na úplnom začiatku a nikto, kto je v kapele teraz, tam nebol. Dokonca ani Paulo (Xisto Pinto Jr., basgitara) tam na úplnom začiatku nebol. Takže je to niečo, čo je naozaj osobné a posvätné, že ste tam boli od úplného začiatku a teraz nie ste. Zároveň je to jedna z tých vecí, ktoré sa v živote jednoducho stanú a vy musíte ísť ďalej. Neľutujem to. Mimoriadne frustrujúce pre mňa je, že niektorí fanúšikovia tomu nerozumejú, je naozaj ľahké z toho viniť ľudí. A veľa fanúšikov obviňuje z toho moju ženu Gloriu.

Vždy hovoria: „Rozbila kapelu.“ Pravdou je, že sme sa v kapele od seba oddelili, začali sme sa nenávidieť. Stalo sa to THE BEATLES, stalo sa to mnohým ďalším kapelám, PANTERE napríklad. Je to tak, ako to je. Jednoducho sme už nenašli radosť zo vzájomného hrania a bolo načase ísť ďalej. Obviňovať ju, je teda dosť lacný pokus – „Obviňujme ju. Ona musí byť dôvodom, prečo sa to stalo.“ No nie, vôbec nie. My sme tým dôvodom. Bol by som radšej, keby obviňovali mňa ako ju alebo niekoho iného. Obviňujte mňa, že sa klasická zostava SEPULTURA rozišla. To by som bol radšej.“

Kisser nevidí zmysel v tom, aby Max a Igor hrali staré skladby SEPULTURA

Igor a Max strávili veľkú časť posledných šiestich rokov oslavami 20. výročia vydania albumu „Roots“ a 30. výročia albumov „Beneath the Remains“ a „Arise“ na turné po celom svete.

V roku 2016 gitarista kapely Andreas Kisser pre Australia’s Loud povedal, že mu neprekážalo, že Max a Igor odohrali na svojom turné celý album „Roots“. „Je mi to jedno. Každý nech si robí, čo chce. Ak cítia, že je to dobré pre ich kariéru, tak pokojne. Nič to nemení na tom, čo robím. Je zvláštne komentovať niečo také, pretože nevidím zmysel toho celého. Majú toľko rôznych projektov. V skutočnosti odišli zo SEPULTURY kvôli týmto projektom a teraz hrajú SEPULTURU. Nerozumiem takémuto postoju. Ale rešpektujem akýkoľvek názor, a samozrejme, nie so všetkými súhlasím, ale ľudia si môžu robiť čo chcú. Musíte len žiť s následkami – to je všetko.“

Andreas Kisser v rozhovore zo septembra 2014 povedal, že všetky reči o opätovnom stretnutí klasickej zostavy boli otravné a dodal, že skupina bola nahnevaná kvôli tlaku, ktorý vytvárali tieto kecy o reunione, najmä zo strany Maxa a Glorie, ktorí sa vždy tejto témy dotýkajú.

„Odkedy Max odišiel, sme zvyknutí sa s tým vysporiadať, ale je čas, kedy už fakt stačí. Chcem tým povedať, že nakoniec to bolo jeho rozhodnutie opustiť kapelu. Nikdy sme nikoho nevyhodili, len nášho manažéra. Vyhodili sme Gloriu, ale nikdy sme nevyhodili Maxa, Igora, alebo bývalého bubeníka Jeana Dolabellu. Všetci kapelu opustili, pretože nemali pocit, že je to, to správne miesto. A je to v poriadku. Nemôžete prinútiť nikoho, len aby tam bol ako bábka,“ dodal Kisser.

Zdroj: blabbermouth.net