In Flames – Siren Charms

Vypredané haly aktuálneho turné, otrasné recenzie a kritika fanúšikov, spokojná a sebavedomá kapela, najslabšie predaje nového albumu v histórii IN FLAMES. Cítite v predchádzajúcich slovách tu poriadnu dávku schizofrénie? Tak presne taký je aj nový album týchto švédskych superstár, ktorý môžeme smelo označiť za najkontroverznejší počin v ich doterajšej, oceneniami nabitej kariére. Pätica hudobníkov sa totiž podľa vlastných slov snaží zabodovať aj na nemetalovej scéne. Čierny Peter však netrpezlivo čaká na svoju príležitosť…
Jednoducho sa môže stať to, že na IN FLAMES zanevrú jej dlhoroční priaznivci a útok na alternatívnu scénu ostane nepochopený.  V prípade „Siren Charms“ pomerne jednoduchá úloha. Chalani totiž jasne nevedia, čo chcú na novinke prezentovať. Metalový nárez? Budiš. Precítený pokus o balady? Samozrejme. Rock v štýle NICKELBACK? Jasné! Preto tie úvodné slová o schizofrénií. Nový album je tak určený pre každého a zároveň nikoho. Pre fanúšika typického švédskeho soundu mäkké ako ranné rožky, pre vyznávača stredného prúdu naopak po väčšinu stopáže nepočúvateľná drvička na odpad.



Štýlové zaradenie nechajme na chvíľu stranou. U mňa osobne štýlová odbočka nehrá až tak veľkú rolu, práve naopak. Nejaký ten zaujímavý experiment so zvukom len a len uvítam.  Najväčší problém tak spočíva vo veľkej nevyrovnanosti ponúkaného materiálu. Azda je to časovou tiesňou? Alebo za to môže písanie skladieb až v samotnom štúdiu? Kapela mala totiž na nahrávanie iba zopár týždňov a  piesne dokonca vznikli až v slávnom komplexe Hansa Studios v Berlíne. Aj to sa mohlo poľahky podpísať pod iba mierne nadpriemerný výsledok. Nápady neraz akosi nejdú dohromady, skáče sa z A rovno na F a naopak. Priveľmi sa šetrí s gitarovými sólami a aj tie častokrát vyznievajú do stratena. Samostatnou kapitolou je spev-nespev frontmana Andersa Fridéna. Ten síce vie neraz poriadne zavrčať ako rozzúrený pes, no ak príde na melodické pasáže (a tých je táááákto veľa), je to väčšinou bez chuti ako biely jogurt. Anders totiž nie je bohvieako dobrý spevák.  Živo si viem na jeho mieste predstaviť napríklad Jonathana Davisa z KORN. To by bola iná káva!

Skladby na novinke „Siren Charms“ sa dajú rozdeliť do troch kvalitatívnych skupín. Začneme tými najpodarenejšími, medzi ktoré môžeme smelo zaradiť suverénne najtvrdšiu „Everythings Gone“, fantastické hitovky „Paralyzed“ a „Filtered Truth“, melancholickú „Through Oblivion“ a chytľavú titulnú vec. Na druhej strane barikády bohužiaľ stoja neuveriteľne uťahané a nezaujímavé „Rusted Nail“, „Dead Eyes“, ale i  veľmi nešťastne poskladané „In Plain View“ a najmä „When the World Explodes“. Zvyšok je kdesi v uprostred, teda neurazí, ale ani neoslní.

Žáner: melodic death metal/alternative rock
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Epic Records
Dátum vydania: 5.9.2014
Web: www.inflames.com
Zostava:
Anders Fridén – vokál
Niclas Engelin  – gitara
Bjorn Gelotte – gitara
Peter Iwers – basgitara
Daniel Svensson – bicie
Diskografia:
Lunar Strain – 1994
The Jester Race – 1996
Whoracle – 1997
Colony – 1999
Clayman – 2000
Reroute to Remain – 2002
Soundtrack to your Espace – 2004
Come Clarity – 2006
A Sense of Purpose – 2008
Sound of A Fading Playground – 2011
Siren Charms – 2014
Tracklist:
In Plain View (4:06)  
Everythings Gone (3:17)
Paralyzed
(4:15)
Through Oblivion (3:39)
With Eyes Wide Open (3:57)
Siren Charms (3:03)
When the World Explodes (4:35)
Rusted Nail (4:54)
Dead Eyes (5:23) 
Monsters In The Ballroom (3:52) 
Filtered Truth (3:29)
Definitíva:
IN FLAMES stoja na veľmi tenkom ľade
 a len málo chýba k tomu, aby sa osviežili
 v ľadovej vode. Novinka „Siren Charms“
 je totiž značne nevyrovnaná kolekcia plná experimentov
 a hoci sa na nej nájdu aj veľmi svetlé momenty,
tak tento krok kapela asi len ťažko obháji
pred svojimi vernými fanúšikmi. 

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 6 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla