Killchain – Where is Your Saviour…

Opäť sa pozrieme na zástupcu našej domácej scény, konkrétne na koncertne veľmi aktívnu košickú úderku KILLCHAIN. Východniari totiž vydali svoj tretí dlhohrajúci album. Ten sa nahrával ešte začiatkom minulého roka, no oficiálne vyšiel až toto leto prostredníctvom domáceho vydavateľstva Metal Age Productions. Kapela prešla od poslednej radovky aj personálnymi zmenami, Franky opustil rady tohto spolku a zmena prišla aj na poste basgitaristu, na ktorú už hrá Matkes. V súčasnosti fungujú iba s jedným gitaristom Stanom, ktorého môžete poznať z dnes už neexistujúcej kapely ERYTROSY.
KILLCHAIN sme mali doteraz zafixovaných ako klasickú death metalovú kapelu. No na novom albume na to môžeme zabudnúť, pretože poriadne pritvrdili. Chalani zrejme vedeli presne s čím chcú na novinke „Where Is Your Saviour…“ prísť, pretože takýto výrazný odklon nemohol prísť len tak spontánne.

Po úvodnom intre čakajte death/grindovú ranu medzi oči, pretože títo štyria Košičania to nakladajú po celej dĺžke albumu fakt extrémne. Zbesilé tempo, nasadenie, klepačky a zameranie sa hlavne na priamočiarosť a agresivitu. Po hudobnej stránke by som ich nový album prirovnal k tvorbe BENIGHTED alebo MISERY INDEX. Minimum častí na oddych, tu sa proste ide naplno až do konca. Jedna šleha strieda druhú.



Zúrivo nespútaný vokál Gabiho (tiež OBLITERATE), ktorý je doslova ako odtrhnutý z reťaze sa nesie hlavne v ukričanej polohe a kde tu ide aj do hĺbok. Výborne mu sekunduje gitarista Stano s jeho luxusným, živočíšne znejúcim nízko posadeným growlom. Skvele znie aj jeho pestrá gitarová hra, v ktorej naplno ukazuje svoje schopnosti. Bicmen Kubo ženie celú túto mašinu do závratných rýchlosti a zvuk jeho bicích je agresívny a výrazný. Druhý aspekt platí aj o dvojkopákoch, tých si užijete do sýtosti. Keď už sme pri zvuku, tak treba povedať, že sa podaril, aj keď je o čosi „tichší“. Chalani zmenili miesto nahrávania, keď štúdio Maťa Barlu vymenili za Tetradrot štúdio. Jednu výčitku by som však mal, neviem či je to len u mňa, ale v približne polovici poslednej skladby je jeden moment, kedy to dosť nepríjemne „zachrapští“.

Každá jedna pieseň na albume má svoju kvalitu a je dosť ťažké vyzdvihnúť pár z nich. Určite najväčšou peckou a povedal by som, že aj najextrémnejšou je „Where Is Your Saviour, You Fucking Dog“, hlavne v refréne je to neskutočná nálož. Možno až nevyužitý potenciál je v „I Enjoy the Smell from Your Mouth“, konkrétne v prvej slohe, ktorá doslova zabíja, keď je tu vynikajúce striedanie vokálov a hlavne silný moment, growlujúci Stano podporený skvelým riffom, žiaľ táto časť sa už v skladbe ďalej nezopakuje. Vyzdvihol by som taktiež ešte songy „The Fury of Us All“ a „Lifetime“ s dobrými gitarovými partmi posunutými do grindcoreu. A aby som nezabudol na texty. V nich rozoberajú rôzne témy ako ľudské myslenie, politické témy či negatívny dopad náboženstiev. Tu mi však nejde do hlavy artwork albumu, ktorý sa mi veľmi páči, ale absolútne nesúvisí s textami. Kapela na to išla zrejme spôsobom, že „obal predáva“.

A záverečné konštatovanie? KILLCHAIN prešli na extrémnejšiu formu svojej muziky a musím povedať, že síce aj predošlý album „They“ sa mi páčil, no ich aktuálna nová tvár sa mi pozdáva ešte viac.

Žáner: death/grind
Krajina pôvodu: Slovensko (Košice)
Vydavateľstvo: Metal Age Productions
Dátum vydania: 10.6.2014
Web: www.facebook.com/killchainmetal
Zostava:
Gabi – vokály
Stano – gitara, vokály
Matkes – basgitara
Kubo – bicie
Hostia:
Šani Sucháček – gitarové sólo v  „Im Rotting from Inside Out“
Diskografia:
One More Victim – 2007
They – 2009
Where Is Your Saviour… – 2014
Tracklist:
Intro (0:30)
Im Rotting from Inside Out (3:21)
God the Government (2:51)
Reborn of a New Man (2:16)
Where the Dreams are Dreamed (3:12)
The Fury of Us All (2:41)
I Enjoy the Smell from Your Mouth (3:21)
Lifetime (2:52)
Deeds of Anxiously Hope (2:06)
Judge Enforce Silence (2:45)
Where Is Your Saviour, You Fucking Dog (3:28)
Definitíva:
Košičania KILLCHAIN na novom albume zosobňujú mašinu, ktorá zničí všetko, čo jej stojí v ceste. Extrémne nasadenie, agresivita, priamočiarosť a nespútaná energia asi najlepšie charakterizujú novinku „Where Is Your Saviour…“

Autor: Prco

Hodnotenie autora: 8 / 10


1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla