Za 25 miliónov prehratí dostal 20 libier. Spotify sú najväčší kriminálnici na svete, hnevá sa líder CRADLE OF FILTH

Dani Filth sa rozrozprával o súčasnom stave v hudobnom priemysle.

Dani Filth. Foto: Alena Červeňanská

Dani Filth, líder skupiny CRADLE OF FILTH, sa v novom rozhovore pre grécku verziu časopisu Rock Hard rozrozprával o úpadku hudobného priemyslu spôsobeného streamovacími platformami a tým, že ľudia viac oceňujú prístup k muzike, ako k jej vlastneniu. Prepis rozhovoru priniesol portál Blabbermouth.net.

Dvadsať libier za 25 miliónov prehratí

„Zhoršuje sa to od roku 2006,“ začal rozprávať Dani Filth, líder britskej kapely CRADLE OF FILTH. „S nástupom digitálneho veku a platforiem na streamovanie hudby, ktoré nikomu neplatia, je to oveľa ťažšie. Ako Spotify, to sú najväčší kriminálnici na svete. Minulý rok sme mali myslím okolo 25 až 26 miliónov prehratí a dostal som asi 20 libier, čo je menej ako hodinová pracovná sadzba,“ netajil.

Skreslené predstavy fanúšikov

Dani Filth predostrel aj to, aké častokrát nereálne predstavy majú fanúšikovia. „Moja priateľka má veľmi chorú mačku, ktorá potrebovala operáciu. Je známa tatérka a na GoFundMe vytvorila zbierku pre svoju mačku s tým, že by ľudia mohli za odmenu vyhrať tetovanie a tak ďalej. A ľudia reagovali v štýle: Prečo by sme ti mali kurva platiť za tvoju mačku? Chodíš s multimilionárom! Na čo ona povedala: Prepáčte, ale myslím si, že neviete ako v súčasnosti funguje hudobný priemysel. Po prvé, vôbec nie je multimilonár a za druhé, som samostatná osoba a toto s ním nemá nič spoločné.“

Hudba zadarmo pre každého

V poslednom období nie je už ničím výnimočným, že kapely všetkých veľkostí rušia alebo odkladajú koncerty, pričom viacerí tvrdia, že pre nich nebolo udržateľné pokračovať vo svojom turné.

„Myslím si, že ľudia majú jednoducho úžasnú schopnosť veriť, že keď máte vydané veci, ako je fyzický produkt, zarobíte na tom veľa peňazí. Neuvedomujú si, že máte okolo toľko ľudí, ktorí si berú kúsky koláča – nahrávacia spoločnosť, manažment, účtovníci, a tak ďalej, no na tom nezáleží, ak v prvom rade nedostávate žiadne peniaze. A dôvodom prečo v súčasnosti hudobníci vydávajú limitované edície vinylov a podobne, je to, že je to pre zberateľov – sú to jediní ľudia, ktorí to kupujú; iní len streamujú,“ priblížil túto nelichotivú situáciu britský už čoskoro 50-ročný hudobník.

„To je dôvod, prečo veľa kapiel od pandémie nekoncertuje. Ceny benzínu sa zvýšili, prenájom autobusov, životné náklady tiež. Áno, momentálne je to pre kapely veľmi ťažké. Ale nepomôže, keď budú mať ľudia v sebe zabudovanú predstavu, že nie je privilégium dostávať hudbu, že muzika je niečo, čo by sa malo rozdávať zadarmo. Myslím tým, že nevkročím k niekomu do obchodu a len si zoberiem – ja neviem – balík banánov a poviem: No, tieto rastú na stromoch. Mali by byť zadarmo. Bol by som zatknutý za krádež. Ale ak ľudia sťahujú, je to v poriadku. Ešte predtým, ako albumy vyjdú, nájdete fanúšikov, ktorí napíšu: Mám naň odkaz, a okamžite ho uverejnia a potom všetky predaje, ktoré by ste získali od ľudí, sú preč, pretože už to počuli a presunú sa k ďalšej veci. Hudobný priemysel je na kolenách. Nechápte ma zle, stále ma baví robiť hudbu, milujem to, ale dnes proti nim hudobník nachádza milión vecí. Je to ťažké,“ povzdychol si.

Zvýšenie nákladov

Pred dvoma mesiacmi sa Dani rozprával s Domom Smithom z magazínu Soundsphere o koncertovaní po pandémii, vrátane zvýšených cestovných nákladov – benzínu, tourbusov, hotelov a nákladov na letenky.

„V súčasnosti sme trochu v podivnom stave kvôli celému ruskému scenáru. Malo to domino efekt na pohonné hmoty a prenájom autobusov. Ľudia si teraz naozaj nemôžu dovoliť veľa, takže ísť na turné je čoraz ťažšie. Hovoril som s mnohými veľkými americkými kapelami, ktoré tiež už nejaký čas necestujú po Európe. A zas naopak, veľa anglických a väčšinou európskych kapiel sa nejaký čas nevydá na turné po Amerike. Dokonca sa hovorí o väčšom zdaňovaní merchandise na miestach koncertov, čo je pre kapely životne dôležitá krv, keďže všetko je v dnešnej dobe digitálne a predaj fyzických nosičov upadá. A Amerika teraz hovorí o zvýšení nákladov na turné a ceny víz. Takže áno, je to teraz všetko bezútešné,“ dodal Dani Filth.