Marilyn Manson – The Pale Emperor

Brian Warner je meno, ktoré možno viacerým z vás nič nepovie. Keď už napíšem MARILYN MANSON, tak sa istotne rozsvieti každému. Začiatkom roka 2015 vydal už deviaty štúdiový album, ktorý pomenoval „The Pale Emperor“. Od predchádzajúceho „Born Villain“ ubehli tri roky. Takže, kam sa posunula tvorba tohto extravagantného hudobníka?
MARILYN MANSON je na scéne už pomerne dlhú dobu (viac ako 20 rokov) a rovnako dlhú dobu je spájaný s extravaganciou a škandálmi. Je jedným z najznámejších predstaviteľov „kultúry smrti“. Dlho bol pre mňa len akýmsi „veľa kriku pre nič“ a prehnaným rebelom zneužívajúcim temný až morbídny imidž. Časom som mu však prišla mierne na chuť a musím povedať, že práve jeho prehnané pútanie pozornosti je na škodu hudobnej tvorby, ktorá nie je až taká zlá, ako som si kedysi myslela. V tvorbe využíva veľmi bravúrne spleť štýlov rock a blues so silnou prevahou gothickej atmosférickej zložky, vytváranej práve jeho nízkou polohou hlasu s chrapľavým zafarbením. Netreba asi ani pripomínať, že Manson nie je žiadny prevratný spevák a jeho rozsah je slušne povedaný, obmedzený. Avšak na skladby, ktoré produkuje je plne postačujúci  a nedostatok rozsahu vykrýva feelingom jemu vlastným. Jeho hlboký hlas v  spojitosti s výraznými basovými linkami, celý zvuk pokladá do temnej a pochmúrnej pózy, ktorá mu jednoducho sedí a je jasne rozlíšiteľná medzi stovkami nahrávok už po pár tónoch.



Novinka „The Pale Emperor“ však nie je v jeho tvorbe ničím prevratným. Z môjho pohľadu sa celá jeo diskografia nesie v jednej rovine, či už je to z dôvodu nechuti experimentovať, z dôvodu obmedzených nápadov alebo najpravdepodobnejšieho dôvodu, a to že jeho fanúšikovia to tak majú radi. Práve ten posledný je pre mňa najreálnejší, pretože MARILYN MANSON nie je klasickou rockovou kapelou, ale pláva skôr vo vodách „komerčnej“ hudby, kde je proste chuť fanúšika kladená nad hudobnými možnosťami autora. Aj keď možno je na čase zvážiť aj pre túto celebritu, že možno je čas na zmenu, nakoľko vrchol jeho najväčších úspechov ostal dávno v 90. rokoch s albumami „Portrait of an American Family, „Antichrist Superstar“ a „Mechanical Animals“. Odvtedy si drží stabilnú fanúšikovskú základňu a vypredáva koncerty, ale nejaký boom sa okolo neho nekoná už veľmi dlhú dobu.

Nový album je oveľa nudnejší a ťahavejší ako predošlé nahrávky, ktoré tiež nemožno považovať za grandiózne diela. Samozrejme, nie všetky skladby na albume sa nesú len v Marilynovsky unavenom duchu, veľmi dobre šlape pieseň „Deep Six“ , ktorá je najzaujímavejšou na celej nahrávke. Má zaujímavý vývin, po pomalom intre, cez rozprávaný predslov až jednoducho exploduje do našlapaných rockových riffov. V tejto skladbe sa Manson spevácky najviac odviazal a okrem svojej obvyklej unavenej nízkej polohy si konečne aj zaškriekal a pokričal. Samozrejme, všetko to poprekladal svojím sexy chrapľavým šepotom.

K vrcholom albumu patrí aj hneď ďalšia pieseň „Third Day of a Seven Day Binge“, je síce o poznanie menej energická, no dokáže zaujať nielen striedaním polôh hlasu, ale aj gitarovým efektom. Práve v tejto skladbe je počuť aj kúsok čistého vokálu bez chrčania. K zaujímavejším patria aj akustické skladby (nájdete však len na limitovanej deluxe verzii) po sebe nasledujúce  „Day 3“ a „Fated, Faithful, Fatal“.

Zvyšok albumu je úplne v znamení pomalého umierania, ťahavý a skladby sa podobajú ako vajce vajcu. Pre nadšencov a fanúšikov MARYLINA MANSONA to bude možno v poriadku, ale u mňa sa veľmi skoro dostavila nuda a je mi jasné, že neviem o takej situácii, v ktorej by som si tento album vedome pustila. Ak budem mať náladu na Mansonovu tvorbu, tak pravdepodobne po „The Pale Emperor“ nesiahnem. Skôr po dopísaní týchto riadkov naň radšej zabúdam.

Žáner: industrial rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Hell, etc.
Dátum vydania: 15.1.2015
Web: www.marilynmanson.com
Zostava:
Marilyn Manson – spev
Tyler Bates – gitara, basgitara , elektrická gitara , husle , klávesy
Gil Sharon – bicie
Diskografia:
Portrait of an American Family – 1994
Antichrist Superstar – 1996
Mechanical Animals – 1998
Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death) – 2000
The Golden Age of Grotesque – 2003
Eat Me, Drink Me – 2007
The High End of Low – 2009
Born Villain – 2012
The Pale Emperor – 2015
Tracklist:
Killing Strangers (5:36)
Deep Six (5:02)
Third Day of A Seven Day Binge (4:26)
The Mephistopheles of Los Angeles (4:57)
Warship My Wreck (5:57)
Slave Only Dreams To Be King (5:20)
The Devil Beneath My Feet (4:16)
Birds of Hell Awaiting (5:05)
Cupid Carries A Gun (4:59)
Odds of Even (6:22)
Bonus:
Day 3 (4:11)
Fated, Faithful, Fatal (4:41)
Fall of the House of Death (4:30)

Definitíva:
MARYLIN MANSON buď starne, alebo jednoducho
 ráta s predajom čohokoľvek, vďaka svojmu menu.
Inak si neviem vysvetliť prečo by vypustil
 do sveta tak nudný počin, akým „The Pale Emperor“ je. Rozhodne je to slabý odvar jeho niekdajšej tvorby.

Autor: Anula

Hodnotenie autora: 3 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla