God Defamer – Relics

Festival Gothoom 2014 bol okrem tradičnej výbornej muziky a dobrej nálady významný aj jednou radostnou udalosťou slovenského UG podsvetia. Práve počas tohto festivalu sa totižto v stánku vydavateľstva  Gothoom productions objavila novinka od junákov GOD DEFAMER s názvom „Relics“, ktorá na svetlo sveta prišla po štvorročnej pauze ako nasledovník (výborného) debutu „Heavenly Hell“.
Hneď na úvod treba poznamenať, že zostava GOD DEFAMER sa od posledného počinu „Heavenly Hell“ značne pozmenila, čo sa zrejme podpísalo aj na aktuálnej tvorbe. Tá znie viac progresívne, na doske nechýbajú rôzne hudobné vplyvy, sample, melodické vokály a rytmické zvraty, ktoré nechávajú poslucháča stále v strehu, čo mňa osobne veľmi teší. Chalanom sa totižto podarilo nahrať silný album, ktorý svojou celkovou energiou a nápaditosťou neuveriteľne baví. Presne takto si predstavujem moderný death metal a ťažko sa mi hľadajú slová pre opis radosti, ktorú mi „Relics“ pri počúvaní robí!

Pestrosť jednotlivých skladieb má za následok, že kým pri „A Residue of Mine“ mám chuť skončiť niekde v kotli na metalovom koncerte, pri skladbách ako „Two Circles“, „Human Seed“ a „Relics“ človeku skrátka behajú zimomriavky po chrbte, čo pri kapelách extrémneho rázu nebýva až takým zvykom.  



Zvlášť príjemným javom je množstvo hudobníkov hosťujúcich na novinke. Na „Relics“ tak možno počuť naprísklad hlasy Peťa Šinkoviča zo [sic], Maya Petranina z CASTAWAY a ONE SECOND HOTEL alebo kontrabas Petra Markusa, ktorého sláky v spomínanej „Human Seed“ spolu s gitarovým doprovodom predstavujú zrejme najsilnejší moment celej dosky. Stálejších fanúšikov skupiny určite poteší záverečná prepracovaná verzia skladby „Relibitch“, ktorú sa páni rozhodli znova nahrať.

Ak je vec, ktorú by som albumu „Relics“ vytkol, tak je to fakt, že by som nahrávke možno doprial trošičku čitateľnejší zvuk. Z bookletu je zrejmé, že sa materiál nahrával, mixoval a mastroval v troch rôznych štúdiách, pričom gitarové nástroje boli nahrávané v domácich podmienkach, čo sa na výslednom zvuku zrejme aj podpísalo.

Odhliadnuc od tejto pripomienky si však dovolím smelo tvrdiť, že „Relics“ je svojou originalitou a prepracovaním skladieb albumom hodným svetového formátu. Ak bolo úmyslom pätice z kapely GOD DEFAMER  prevedením bookletu  spolu s takto nostalgickým názvom (Relics = ostatky, relikvie) vytvoriť akýsi moment pominuteľnosti, pre mňa to bude pamiatka, ku ktorej sa budem veru často vracať.

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Slovensko
Dátum vydania: august 2014
Vydavateľstvo: Gothoom Productions
Web: http://bandzone.cz/goddefamer
Zostava:
Peter Hija – vokály
Alexander Sucháček – gitara
Martin Kalmancai  – basgitara
Kamil Adamík  – gitary
Miroslav Raučina  – bicie
Hostia:
Peter „Pidri“ Sinkovič – vokály
Stefan Aronsson – gitary 
Peter Markus – kontrabas
Peter Fedorčák – chapman stick
Marián „Mayo“ Petranin – vokály
Diskografia:
Heavenly Hell – 2010     
Relics – 2014
Tracklist:
A Residue of Mine (4:42)
Turn to Mist (6:07)
I Wont See this Night (6:01)
Half-Hearted (4:42)
Bleeding in Scream (6:11)
Two Circles (6:30)
Human Seed (6:50)
Relics (1:04)
Relibitch 2.0 (4:26)
Definitíva:
Slovenským GOD DEFAMER sa podarilo
 nahrať album hodný svetového formátu,
ktorý vďaka svojej žánrovej pestrosti,
 nápaditosti a schopnosti pohrať sa s náladami
 zanecháva v poslucháčovi silný dojem.
„Relics“ vrelo odporúčame všetkým,
ktorí majú radi death metal vymykajúci sa
z tradičných aranžérskych mantinelov.

Autor: Čviro

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla