Charred Walls of the Damned – Charred Walls of the Damned

Charred Walls of the Damned je nový a pomerne neznámy pojem na metalovej scéne. Avšak keď sa pozrieme na zloženie kapely prekvapia nás samé zvučné mená. Kapelu dal dohromady bubeník Richard Christy, ktorý sa preslávil najmä pôsobením na poslednom albume kapely Death, na Schuldinerovom projekte Control Denied a hraním v kapele Iced Earth. Z poslednej menovanej si do tejto kapely prizval basáka Steva DiGiorgia, s ktorým už spolupracoval v Deathe a speváka Tima Rippera Owensa, ktorého netreba zvlášť predstavovať. Gitary sa ujal Jason Suecof z kapely Trivium. Okrem toho je tento chlapík aj uznávaným producentom. Na základe týchto mien v kapele boli moje očakávania veľké. Rovnomenný album vydal megalabel Metal Blade začiatkom februára. Aký je teda výsledok spolupráce tejto superskupiny?
Hneď v úvode prekvapí deathmetalová „klepačka“ a „pílenica“, ktorá sa ešte párkrát objaví na tomto albume. Ripperov spev a zbory majú veľmi blízko k tým, aké sme mohli počuť pri jeho pôsobení v Iced Earth. Práve k tejto kapele má tento debut superskupiny zrejme najbližšie, ale na rozdiel od IE sa CWOTD nebojí miestami odbočiť ku tvrdších metalových žánrom. V niektorých pasážach nás  „postraší“ duch Chucka Schuldinera. Takýchto deathovských postupov by na albume mohlo byť aj viac, ale to je vec vkusu. O tejto nahrávke sa dá povedať, že je veľmi pestrá. Nemôžem sa však zbaviť pocitu, že jej niečo chýba. V porovnaní s Ripperovím projektom Beyond Fear alebo už zmieňovaným projektom Control Denied, nie je tento album tak chytľavý, songy nemajú takú silu. To však neznamená, že by bol album technicky prekombinovaný, práve naopak. Od Christyho a DiGiorga som však očakával viac progresívnych postupov. Myslím si, že táto partia sa musí zohrať. Tento album beriem ako rozvičku pred maximálnym výkonom, ktorého sú títo muzikanti schopní. Debut Charred Walls of the Damned však nie je na jedno vypočutie. Potrebuje svoju potrebnú chvíľku času, aby sa dostal pod kožu. Dovedna 9 skladieb počíta niečo málo cez 35 minút. Keďže kapela bola založená za účelom dlhodobej spolupráce a nie ako jednorazový projekt, môžeme sa preto tešiť na ďalší album, ktorý toho ponúkne viac. Dúfajme.
Žáner: heavy/power/thrash/death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Metal Blade, 2010
Web: http://www.myspace.com/charredwallsofthedamned
Zostava:
Tim Ripper Owens – spev
Joe Suecof – gitara
Steve DiGiorgio – basa
Richard Christy – bicie
Diskografia:
Charred Walls of the Damned – 2010
Tracklist:
Ghost Town (4:56)
From the Abyss (4:25)
Creating Our Machine (2:53)
Blood On Wood (3:26)
In A World So Cruel (3:31)
Manifestation (3:06)
Voices Within the Walls (3:48)
The Darkest Eyes (3:37)
Fear In the Sky (5:42)
Nice Dreams (iba na japonskej verzií)
Definitíva:
Slušný debut metalovej superskupiny
zloženej zo známych mien.
Rovnako ako kapela nazvaný album
 sa pohybuje v rozmedzí viacerých
metalových žánrov.  Je pestrý, no napriek tomu
mierne zaostáva za očakávaním.
Aj vďaka minutáži ho môžeme brať skôr ako zahrievacie kolo pred jeho nástupcom.

Autor: Bulljoe

Hodnotenie autora: 5,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla