Peter „Lego“ Lengsfeld: ABSTRACT je moja srdcová záležitosť, ani náhodou mi nenapadlo, že vydržíme 20 rokov!

Keď v roku 1995 zakladala trojica nadšených fanúšikov metalovej hudby vlastnú kapelu, vonkoncom ani netušili, že vydržia na scéne rovných 20 rokov. A skončiť sa ani zďaleka nechystajú.

Práve počas tohto roka oslavuje slovenská, dnes už legendárna kapela pochádzajúca z Banskej Bystrice, krásne 20. výročie. Reč je samozrejme o formácii ABSTRACT. Na kus reči sme pozvali hlavný mozog a zakladateľa tejto skupiny Petra Lengsfelda, ktorému už azda nik inak ako „Lego“ nepovie. Tí, ktorí ho poznajú vedia, že Lego je veselá kopa, čo sa nám potvrdilo aj pri našom rozhovore. Dámy a páni, pohodlne sa usaďte, líder ABSTRACT vás prevedie bohatou históriou skupiny. Spoločne sme si zaspomínali na jednotlivé albumy a obdobia. Dvadsať rokov je dlhá doba, takže sa kapela nevyhla ani viacerým personálnym zmenám. O kapele sa dozviete aj to, čo ste možno ani len netušili.

abstract_foto_2015

Súčasná a aktuálna zostava ABSTRACT v roku 2015

Kapela ABSTRACT funguje na scéne už 20 rokov. Vráťme sa teda späť do minulosti, s akými ambíciami si skupinu vtedy zakladal a vedel si si predstaviť, že tu budete aj o 20 rokov?
Ahoj Stanči. Keď som pred dvadsiatimi rokmi zakladal ABSTRACT, bol som plný energie, ktorú mi dávali kapely ako stará METALLICA, potom SLAYER, MEGADETH, DEATH, SEPULTURA alebo KREATOR. A samozrejme plus ďalšie a ďalšie kapely, ktoré prichádzali postupne. Pamätám si, akoby to bolo dnes, keď som si kúpil napríklad v roku 1991 originál kazety „Human“ od DEATH, „Arise“ od SEPULTURA, ale METALLICU, ktorá vtedy vydávala svoj čierny album. Boli to úžasné časy a táto hudba ma úplne pohltila. Časom som si povedal, že aj ja chcem hrať tak, ako tieto kapely a chcem tvoriť hudbu . Tak som si za 250 korún kúpil svoju prvú španielku a skúšal som sa sám postupne učiť hrať prvé riffy. Postupne som sa s kamarátmi, s ktorými sme vyrastali na jednej ulici dohodli, že založíme kapelu a tak v roku 1995 naše predstavy nabrali reálne kontúry. Vtedy by ma však ani náhodou nenapadlo, že by to vydržalo 20 rokov. Vtedy sme chceli vytvoriť naše prvé vlastné skladby, to bola priorita a hneď potom sme snívali o prvom koncerte.

Hovoríš o snívaní o prvom koncerte. Istotne si spomínaš aj na ten. Kde bol a ako prebiehal?
No budeš sa diviť, ale na ten prvý koncert si ešte celkom dobre pamätám. Bolo to v Kultúrnom dome v Podlaviciach, teda v mestskej časti Banskej Bystrice. Vystupovali sme vtedy ako predkapela skupine CHARON a ešte bolo pred nami ešte jedno zoskupenie. Hrali sme v trojčlennej zostave. Ja, Paľo Gablík (sólo gitara) a za bicími sedel Ján Staviany, pre ktorého to bol prvý a zároveň aj posledný koncert s ABSTRACT. Odohrali sme asi 5 piesní, no presný dátum, kedy tento koncert prebehol ti naozaj teraz nepoviem. Akurát viem, že je určite natočený záznam niekde na videokazete .

Spomenieš si teda aspoň na rok?
Áno, bolo to na jar 1995.

abstract-prvy-koncert-plagat

Plagát ku prvému koncertu ABSTRACT!

Prvé demo ste vydali už v roku 1996, avšak prvé EP prišlo v roku 2002 a prvý album až v roku 2005…, čo bolo príčinou, že sa tak udialo až pomerne neskoro od vzniku kapely?
Poviem ti presne, čo bolo príčinou. No, vrátim sa ešte k tomu, že my sme boli už od začiatku veľmi aktívna kapela, respektíve sme sa o to veľmi snažili. Veď vlastne po prvom deme „Instrumental Emotions“, ktoré ako správne vravíš, vyšlo v roku 1996, sme hneď o dva roky nato vydali naše druhé demo „Aestuum II. ( MCMXCVIII )“. To už bolo v rozšírenej zostave o ďalších dvoch členov, klávesáka Milosha a basgitaristu Jula. Hneď nato zase o dva roky, čiže v roku 2000 sme išli nahrávať náš prvý album „Fragmenthea“ do štúdia exponent v Šulekove.
Jednoducho sme nápadmi sršali. Mali sme prisľúbené vydanie od jedného nemenovaného vydavaťeľstva , no po nahratí albumu z toho nakoniec nič nebolo a to bol prvý podraz alebo facka, pre nás ako kapelu. Zažívali sme fakt veľké sklamanie. Rozhodli sme sa teda aspoň na vlastné náklady dať spraviť okolo 100 promo kusov toho „akože albumu“ a rozposielali sme ho, kde sa dalo. Kto má dnes spomínané prvé vydanie „Fragmenthea“, tak má určite doma zberateľský kúsok (úsmev). Nevzdali sme sa a skladali sme ďalej nové piesne. A tak zase o 2 roky, v roku 2002, presne ako si povedal, sme zase išli do štúdia Exponent nahrať náš prvý mini album „Symmetry“, ktorý obsahoval 4 piesne a jeden bonus v podobe piesne „Aladin“. Tento mini album nám vydala v tej dobe malá a v súčasnosti už neexistujúca firma Feedback Prodction, za čo jej veľmi pekne ďakujeme, lebo nám splnili sen držať konečne plnohodnotný nosič vo vlastných rukách. A keďže naše aktivity siahali aj do Českej republiky, tak sa nám v roku 2004 ozvalo české vydavateľsvo Dawnart Records, že by mali záujem vydať nám náš prvý album „Fragmenthea“ pod podmienkou, že spravíme videoklip a pridáme jednu bonusovú skladbu. V tej dobe to pre nás bola úžasná správa a ohromne nás to potešilo. „Fragmanthea“ bola po piatich rokoch od oficiálneho nahratia vydatá.

Ďakujem za obšírne vysvetlenie. Veruže o tomto som nemal potuchy. O 3 roky po debute vyšiel druhý album „The Pantomime in Neosolium“. Ako si spomínaš na obdobie práve okolo vydania druhého albumu?
Album „The Pantomime in Neosolium“ je viacmenej celý venovaný nášmu mestu Banská Bystrica . To bola jeho hlavná myšlienka. V tej dobe sme sa však ešte pred nahrávaním rozhodli zmeniť nahrávacie štúdio . Chceli sme jednoducho skúsiť niečo nové. Celý album bol teda nahrávaný v malom štúdiu v Poprade u nášho dobrého kamaráta Martina Barlu. Dostali sme sa k nemu na odporúčanie . Museli sme však hľadať nového vydavateľa , ktorý by materiál vydal, pretože náš prvý label ukončil činnosť. Mal som v tej dobe nejaké kontakty a tak som rozposlal náš novonahraný album do pár vytipovaných vydavateľstiev. Nakoniec sme sa dohodli s Elysion Music Rec z Čiech a podpísali sme s nimi zmluvu. K albumu sme ešte spravili aj ako bonus videoklip ku skladbe „Niarain“. Takže vlastne Elysion Music Rec rec dostal od nás full balík. Mimochodom, boli sme prvá slovenská kapela, ktorú toto vydavateľstvo vydalo a to nás veľmi tešilo.

abstract-2005

ABSTRACT v roku 2005

Vaša štúdiová tvorba sa zastavila nateraz na čísle 3. Stále aktuálny album „Lightheory“, vyšiel len vlani. A zaznamenal naozaj skvelé ohlasy, nielen doma, ale aj v zahraničí. priblíž nám teda poslednú radovku…
Album „Lightheory“ sme nahrávali v štúdiu RCR v Liptovskom Mikuláši u jedného skvelého človeka menom Jozef „Caco“ Matejka, ktorý bol zároveň aj spoluproducentom celého materiálu. Dostali sme sa k nemu na odporúčanie našich dobrých kamarátov z kapely HECATE. Vydania albumu, ako už isto mnohí vedia, sa ujal časopis Pařát z Čiech, kde bol album vydaný ako príloha k augustovému číslu v náklade 3000 kusov. O profesionalite tohto časopisu, ako aj o celej redakcii som nikdy nepochyboval, a tak som bol veľmi rád , že sa vydania ujali práve oni. Album ako taký obsahuje desať piesní a hlavnou témou je svetlo. Každá pieseň má svoj vlastný príbeh a pojednáva o rôznych fázach, farbách a lomoch svetla. O artwork sa nám postarali dvaja vynikajúci umelci a zároveň moji dobrí kamaráti, Marius Sachtikus a Lukáš Lancko z Isisdesignstudio. Myslím, že výsledok stojí zato. Musím povedaž, že pri tomto albume sa stretol jednoznačne skvelý tím ľudí, ktorí na albume pracovali a odviedli skvelú prácu, začo im patrí veľká vďaka .

Ak sa nemýlim, tak z pôvodnej zostavy ABSTRACT si v kapele ostal už len ty a bubeník Juraj Drugda. Za dlhoročného člena sa dá považovať aj Julo. Predčasom prišiel do kapely gitarista Matej Húšťava. Ako zapadol a čo bolo dôvodom odchodu Paľa Gáblika?
Zostava sa v kapele za tých 20 rokov celkom pekne pomenila, ale tak to už v živote chodí, to nezmeníme. Z pôvodnej zostavy som už ostal len ja a basák Julo. A aby som ťa upresnil bubeník Juraj prišiel do kapely na jeseň 2012. A čo sa týka gitaristu Paľa, s ktorým som kapelu zakladal…, Paľo sa rozhodol ukončiť aktívne hranie v kapele na základe vlastného rozhodnutia . Jednoducho nám povedal, že už ho nebaví chodiť po koncertoch a aktívne sa venovať kapele. My sme jeho rozhodnutie rešpektovali a rešpektujeme. Ostávame stále veľmi dobrý kamaráti a nedá sa tiež vylúčiť, že Paľo možno v budúcnosti prispeje aj nejakým tým nápadom pre ABSTRACT na ďalší album. Náhradou za neho sa stal Matej Húšťava, ktorý sa v kapele adaptoval veľmi dobre a som rád, že je u nás. Je to nová čerstvá krv a zároveň veľmi dobrý gitarista. Matej predtým pôsobil v kapele PROSCRIBED, čiže je aj vyhratý. Jednoznačne je to skvelá náhrada za Paliho.

Stále ste veľmi aktívna koncertná kapela, avšak nehrávate len na Slovensku, ale máte časté výjazdy aj do zahraničia, smerom na Východ. Nedávno ste boli napríklad v Bielorusku. Ako sa vám podarilo vybaviť tieto koncerty? Ozývajú sa vám tamojší promotéri sami?
Poviem ti to takto. Hrávať koncerty v zahraničí, je jedna z našich priorít. Na východ od našich hraníc sa nám vždy hralo veľmi dobre a radi sa tam vraciame, ak je možnosť. Čo sa týka tebou spomínaného Bieloruska, tak tento raz sme tam boli zahrať na najväčšom metalovom festival Metal Crowd , ktorý sa koná v malom mestečku Rechitsa na východe Bieloruska. Boli sme tam pozvaní od organizátorov, ktorých ja osobne poznám už pekných pár rokov a ktorí nám aj v roku 2007 organizovali mini tour po Bielorusku a Ukrajine. Takže, niekedy sa nám promotéri ozývajú sami a inokedy to musím riešiť inak. Napríklad aj výmennými koncertmi.

Skús teda porovnať publikum v bývalom východnom bloku s tým našim. Je vo fanúšikoch rozdiel?
Ak ti mám pravdu povedať, tak nejaké veľké rozdiely tam nevidno. Sú to takí istí fanúšikovia ako možno všade inde v Európe. Akurát sa mi zdajú o niečo viac vrúcnejší a komunikatívnejší. Máme ich naozaj radi!

abstract-lego-1

Lego na pódiu

Máš nejaký sen, v akej krajine by si si chcel s ABSTRACT zahrať, prípadne na akej akcii, festivale?
Istotne by som bol rád, keby sa ABSTRACT dostal hrať niekde mimo Európu. Napríklad do Japonska, Mexika alebo celkovo do južnej a severnej Ameriky. No, to sú zatiaľ len sny ako vravíš. Nejakú presne vysnívanú akciu a ani festival asi ani nemám. Kebyže sa však podarí nejaký ten väčší festival konaný v Európe alebo aj mimo, tak sa určite nenahnevám (smiech). Tiež by som nepohrdol ani európskym turné po boku nejakej mnou obľúbenej kapely. No to ale musíme aj my v kapele ešte riadne zamakať. Samé ti len tak nič nepríde. Uvidíme, čo sa nám prinesie budúcnosť.

A čo slovenská scéna, sleduješ ju? Tiež si mal možnosť sedieť v porote Wacken Metal Battle ako ja. Nemyslíš, že sa zdvihla až neprimeraná vlna kritiky a zbytočné osočovanie? Ako to vnímaš ty? A ako vnímaš slovenskú scénu?
Áno, slovenskú scénu sledujem. Musím sa však priznať, že posledné roky tak zbežne. Staré zabehnuté mená našej ug scény samozrejme poznám skoro všetky a osobne sa poznám s veľmi veľa hudobníkmi z týchto kapiel. Mladšie, respektíve novovzniknuté kapely spoznávam postupne, no všetko sa naozaj nedá ani sledovať. Niektoré z týchto kapiel sú naozaj dobré a iné sa mi zase nepáčia až tak veľmi. Ale to je predsa normálne. Fandím však každej kapele, ktorá sa snaží produkovať svoju vlastnú tvorbu a je jedno akému štýlu sa venuje, lebo veľmi dobre viem, čo to všetko obnáša. A Wacken Metal Battle? To bola práve skvelá skúsenosť spoznať nové kapely a zistiť aspoň sčasti v akej forme sa nachádza slovenská ug scéna. To, že sa zdvihla po súťaži nejaká vlna kritiky a nejaké osočovanie tak to ma fakt vôbec nezaujíma a nezaujímalo. Myslím, že porota rozhodla najlepšie ako vedela a ostatným neostáva nič iné len rozhodnutie poroty akceptovať. Hmm, ako vnímam slovenskú scénu? Máme tu naozaj dosť veľa skvelých hudobníkov hrajúcich rôzne štýly, máme tu aj kapely, ktoré sú naozaj skvelé a ktoré by mohli byť aj našimi vlajkovými loďami nielen doma, ale aj v zahraničí. Veľkej väčšine však chýba vlastná tvár, aspoň nejaká tá originalita, tvorba vlastnej značky a celkového imidžu, taktiež obetovanie sa pre vec. Jednoducho slovenská scéna má ešte čo robiť a trochu drieme. Takže, makať, makať, makať aby sme sa stále nepozerali na zahraničné kapely a hudobníkov ako na niečo, čo prišlo z vesmíru!

Spomenul si kapely, ktoré by mohli byť vlajkovými loďami našej scény aj v zahraničí. Prezradíš aj konkrétne mená?
Jasné, prečo nie. Napríklad taký LUNATIC GODS. Ich posledné diela sú skvelé a majú v sebe aj vlastnú tvár a kus originality. Keď ešte zapracujú na zahraničnej prezentácii, tak si myslím, že sa nemáme začo hanbiť. Ďalej napríklad kapela POETRY IN TELEGRAMS. Je to síce mladá kapela na slovenskej scéne, no potenciál tam ja vidím obrovský. Keď by som to zobral z iného súdka, tak potom určite aj kapela FALLGRAPP. Je to inovatívne, svieže a tiež je tam veľký potenciál stať sa slovenskou vlajkovou kapelou. Ďalej by som spomenul napríklad aj zvolenský NEVALOTH, bystrický BRAINSCAN alebo „bratislavský“ ČAD.

A čo vy, ABSTRACT? Fanúšikovskú základňu máte aj v zahraničí, kde často hrávate…
(Smiech) toto som normálne čakal, že sa ma spýtaš! Aj keď sa síce snažíme hrať v zahraničí tak často ako sa len dá, tak odpoveď na túto otázku by som nechal na iných. Ďalej prosím (smiech).

abstract-2013

ABSTRACT v roku 2013

Zaujímavá odpoveď. Ste tu už 20 rokov, porovnaj scénu, keď ste začínali s tou, ktorá je tu dnes…
V dobe, keď sme začínali, tak boli na scéne prevažne death metalové a thrash metalové kapely, sem tam nejaký ten heavy alebo power metal a samozrejme aj grind. Hrávalo sa väčšinou v kulturákoch alebo v nejakých krčmách. Rockových podnikov ako takých nebolo veľa . Top Kapely tej doby boli DEPRESY, SANATORIUM, DEMENTOR, PATHOLOGY STENCH, PHANTASMA, ABORTION, TESTIMONY alebo starý GLADIATOR . My sme boli na scéne v tej dobe viac menej ako šedá myš (smiech). Aj keď sme sa celkom slušne potom zaradili a boli akceptovaní ako niečo nové a inovátorské. Internet ako taký neexistoval a o nejakých sociálnych sieťach ani nehovoriac. CD obľúbených kapiel si zháňal len sporadicky, no dali sa zohnať. Väčšinou každý riešil kazety. Kapely sa medzi sebou kontaktovali pomocou listov alebo telefonátov. Vtedy bolo aj celkom dosť zinov, ktoré boli xeroxové ako napríklad, Immortal Souls, Abomination, Mortal, Termacolic Voice a všetky informácie o koncertoch sa riešili cez letáky, plagáty alebo ústnym podaním. Nesmiem však zabudnúť spomenúť ani kvalitné časáky, ktoré vychádzali plnofarebne ako Uragán, Metal Hammer CS alebo Rock Extremum, kde bola vždy aj cd príloha. Ešte doteraz mám nejaké čísla doma (úsmev). Boli to krásne časy. Dnes je to zase iné, ale tak to už hádam každý vie aké .

Je za vami už poriadny kus cesty, čo by ste teda do budúcnosti chceli s kapelou ABSTRACT dosiahnuť?
Určite pripraviť ďalší dobrý album, ale ponáhľať sa však nejako nebudeme (smiech). Vieš ako sa vraví, že práca chvatná, málo platná. Potom chceme čo najviac koncertovať v zahraničí a jednoducho byť stále na očiach. Celkovo sa chceme zase posunúť aspoň o malý krok ďalej. Roboty je u nás ako na kostole, takže určite sa nudiť nebudeme, tomu ver (úsmev).

O tom, že by ste sa nenudíte ja vôbec nepochybujem. Najbližšie vás čaká aj oslava 20. výročia v Banskej Bystrici v domácom klube Tartaros. Prezraď nám o nej niečo viac….
Presne ako si povedal, čaká nás oslava nášho 20. výročia kapely. Bude to dvojdňová akcia, ktorá sa bude konať v banskobystrickom klube Tartaros v dňoch 20. – 21.novembra (piatok, sobota). Na náš výročný koncert sme si pozvali kapely, s ktorými sme spoločne už čo to za tie roky odohrali a aj ich máme radi. Spomeniem len pár mien, na ktoré sa môžu ľudia tešiť. RETURN TO INNOCENCE z Česka, BRAINSCAN, HECATE alebo DEMENTOR. Verím, že sa nám oslava podarí a zároveň nám príde pogratulovať aj dosť ľudí (smiech). Samozrejme aj touto cestou pozývame Valhalla.sk zapiť toto naše výročie a prísť popočúvať kopec dobrej muziky .

Ďakujeme krásne. Predsa len ešte pred koncom nášho rozhovoru mi napadla jedna otázka. Stále vás považujem za súčasť undergroundovej scény. Avšak, stáva sa vám, že vás ľudia spoznajú na ulici, povedia, že robíte dobrú muziku? (nemyslím na koncertoch, ale v bežnom živote)….
Neviem ako ostatným chalanom v kapele , ale musím ti povedať, že mne sa to už párkrát stalo. Asi mám zapamätateľný ksicht (úsmev). Je však príjemné aj takouto formou zistiť, že veci, ktoré robíš majú aspoň ako taký zmysel a niekomu sa páči to, čo tvoríš.

abstract-lego-2

Peter „Lego“ Lengsfeld si vie život užívať

Skús byť prorokom, kde bude ABSTRACT o 20 rokov?
Tak to fakt netuším, to je veľmi ťažké takto povedať. Bol by som rád keby ešte fungoval, vydával albumy, koncertoval. Hlavne, aby nás to ešte aj po tých ďalších 20. rokoch stále bavilo. Ale to už budeme veteráni (smiech). Uvidíme, budúcnosť ABSTRACT nechám v rukách osudu. Teraz sme sa dosiahli na métu 20. rokov na scéne, takže to ideme riadne osláviť. Určite si to táto kapela a aj všetci naši fanúšikovia a kamaráti, ktorí nám počas tých 20 rokov pomáhali zaslúžia.

Čiže ako Lemmy z MOTÖRHEAD, na pódiu až do úplného konca? (smiech)
No čo sa mňa týka, tak určite áno! Aspoň sa o to budem snažiť, ak zdravie a všetky ostatné okolnosti dovolia. Nikdy nevieš čo ti život prinesie. Veď to asi aj poznáš. ABSTRACT je moja srdcová záležitosť, takže by sa mi s ním asi veľmi ťažko lúčilo (úsmev). Long live to Lemmy and ABSTRACT (smiech).

Lego, ďakujem ti krásne za rozhovor a prajem teda za celú Valhalla.sk ABSTRACT ďalších mnohom úspešných rokov nielen doma, ale aj v zahraničí!
Stanči, ja zase želám Valhalla.sk veľmi veľa čitateľov a nech aj vy vydržíte na scéne ešte ďalších 20 rokov.