LAMB OF GOD TO NA SLOVENSKU PORIADNE ROZTOČILI

Nedeľa, 23.máj bol dňom kedy na Slovensko po prvý krát zavítala kapela Lamb Of God z amerického mesta Richmond. Koncert sa konal v Bratislavskom klube Majestic, ktorý ste mohli predtým poznať pod názvom Babylon. Nachádza sa hneď vedľa známeho rockového klubu Randal.
Koncert mal oficiálne stanovený začiatok na 19:00, ale už hodinku predtým sa hromadili fanúšikovia v okolitých krčmách a okrem našej slovenčiny bolo počuť aj susednú češtinu. Pocty predskakovať kapele Lamb of God sa dostalo domácej kapele z Bratislavy – Rust 2 Dust (bývalí Rumburax). Kapela aj napriek, pre predkapely, tradičnému handicapu slabých svetiel a zlého zvuku dokázala návštevníkov dobre zahriať a pripraviť na poriadnu smršť.

Stage bol v pomere ku sále naozaj veľký. Veľká dvojkopáková sada Chrisa Adlera bola zapasovaná medzi dve monštrózne steny z bední mesa boogie. Svetelný park bol tiež na veľmi vysokej úrovni. Keď ručičky na hodinkách ukázali čas 21:30 v sále sa zotmelo a spustilo sa intro The Passing, ktoré štartuje aj posledný album Wrath. Keď sa na pódiu objavili postavy muzikantov, fanúšikovia ich privítali revom tak ako sa patrí. Prvá skladba In Your Words, sa na nás spustila ako vlna tsunami. Hlavne zvuk kopákov bol vražedný, čo bolo aj trochu na škodu lebo prehlušoval aj činely. Avšak pán zvukár znížil po pár pesničkách jeho intenzitu. V kotli to poriadne vrelo hneď od úvodu. Sála bola zaplnená tak akurát. Ľudia boli rozostúpený rovnomerne. Niektorí sa bláznili, skákali, iní zase pozorne stáli a počúvali a nikto nikomu nezavadzal. Atmosféra s pribúdajúcimi pesničkami gradovala, k headbangu sa pridávalo stále viac ľudí. LoG hrali v skvelej forme. Medzi skladbami sa sem tam skryli za mesa boogie steny aby sa čímsi povzbudili. K záveru koncertu sa v kotli po prvý krát objavil takzvaný Circle Pit, kde ľudia utekajúc v kruhu pogovali. Toto som doposiaľ videl len na videách na internete. Stalo sa to počas skladby Vigil z albumu As The Palaces Burn, ktorej meno fanúšikovia viackrát počas koncertu skandovali. Kto videl dáke tie DVD alebo videá vie, že Circle Pit je je k tejto skladbe na koncertoch LoG samozrejmosťou, čo sa potvrdilo aj u nás. Nasledovala predposledná skladba, hitovka z albumu Sacrament s názvom Redneck. Počas nej sa Circle Pit zopakoval v ešte väčšom rozmere a v sále to vyzeralo ako keby tam zavítalo tornádo. Ako posledná na programe bola Black Label, teda úvodná skladba z albumu New American Gospel.  Počas nej sme mohli byť svedkami ďalšieho zaujímavého „tanca,“ teda Wall of Death, tak sa tento druh poga nazýva. Spopularizovali ho práve Lamb Of God. Počas tejto skladby, spevák Randy Blythe vždy vyzve fanúšikov aby sa rozostúpili do dvoch skupín oproti sebe a následne sa po odpočítaní oproti sebe rozbehli. Bol to fakt zážitok vidieť toto naživo. Týmto bol koncert ukončený. Hrací čas LoG bol približne 80 minút, teda tak ako býva na takýchto koncertoch zvykom.

Zo sály vychádzali upotení, dobytí a doškriabaní metaloví nadšenci s úsmevom na tvári. Pri východe sbskári ešte sledovali na malom televízore finále MS v hokeji. Prebiehala práve posledná minúta. Čechom sa podarilo poraziť rusov a vyhrať MS, čo potešilo mnohých českých, ale aj slovenských návštevníkov koncertu. Bola to taká čerešnička na torte za úžasným koncertom. 

Autor: Bulljoe

Foto: Marius Sachtikus (Rock Hard Slovakia)