Christopher z KRABATHOR: Postupne sa to všetko medzi nami urovnalo

Marec na území Česka a Slovenska v znamení veľkej udalosti. Tou nepochybne bolo turné legiend KRABATHOR. Počas košickej zastávky sa nám podarilo vybaviť exkluzívny rozhovor s Christopherom, ktorý nám ochotne odpovedal na zvedavé otázky.

Turné KRABATHOR na území bývalého Československa bolo vskutku veľkou udalosťou. Prvou lastovičkou tejto legendárnej formácie boli ich vlaňajšie vystúpenie na festivale Brutal Assault. Už to naznačovalo, že sa veci pohli vpred a dalo sa očakávať, že príde niečo ďalšie. A tak sa aj stalo. Agentúra Obscure Promotion pripravila v priebehu marca tejto skupine turné, ktoré zahŕňalo 6 zastávok. Medzi nimi aj Bratislavu a Košice. A práve v metropole Východu nám bol k dispozícii na rozhovor vokalista a gitarista  Petr Kryštof, ktorému už nik nepovie inak ako Christopher. V exkluzívnom rozhovore pre Valhalla.sk nám prezradil svoje pocity z vtedy práve prebiehajúceho turné, jemne načrtol aj budúcnosť tejto legendy. Na záver okomentoval aj celú diskografiu KRABATHOR a nielen to. Pod článkom nájdete aj špeciálny videopozdrav pre vás. Pohodlne sa usaďte, slovo už má Christopher.

krabathor-christopher-interview-miso-patz-2

Christopher po koncerte v Košiciach s vďačnými fanúšikmi

 

Toto je vôbec prvé turné legendárnych KRABATHOR od roku 2003. V tejto chvíli už máte za sebou prvé štyri koncerty. Aké sú tvoje pocity?
Super, absolútne super! Organizačne je všetko na najvyššie možnej úrovni. Chalani z Obscure Promotion sa o nás perfektné starajú a ľudia chodia vo veľmi hojnom počte, takže pocity sú zatiaľ iba tie najlepšie.

Ako je na tom momentálne kapela s fanúšikovskou základňou? Je to skôr o pamätníkoch, alebo je pod pódiom vo veľkom počte prítomná aj metalová omladina?
Na koncertoch vidíme vo veľkom počte verných – dlhoročných fanúšikov, ale i mnohé mladé tváre. Ľudia, ktorí dokonca ani neboli na svete, keď sme nahrávali prvé dosky KRABATHOR! Je fantastické, že si naše staré albumy spätne zaobstarali, pozorne ich napočúvali, poznajú naše piesne  a dnes sú tu spolu s nami. Sme z toho doslova nadšení.

Spolu s kapelou ste v minulosti hrali na Slovensku mnohokrát. Pitvanie minulosti však nechajme na chvíľu stranou a prejdime ku koncertu v Bratislave. Stálo to v Randale za to?
Myslím si, že to bolo veľmi dobré. Došlo okolo 280 platiacich divákov, takže z našej strany vládne obrovská spokojnosť. To isté sa dá povedať aj o dnešnom vystúpení tu v Košiciach. Keď to tak zhrniem, žiaden z koncertov zatiaľ vôbec nesklamal. Pred týmto turné sme si hovorili, že to možno nebude presne také, ako sme si predstavovali. Že časom príde nejaký zlý koncert, alebo nás ľudia dokonca odignorujú, ale zatiaľ je všetko maximálne super. Fanúšikovia sú výborní a ako som už spomínal, celé turné je zorganizované na jednotku, za čo pekne ďakujeme.

krabathor-christopher-interview-miso-patz

Christopher počas koncertu v Košiciach

 

Už zajtra vás privíta vypredaný klub na domácej pôde, a to v Uherskom Hradišti, kde ste vďaka mimoriadnemu záujmu museli pridať ešte jednu šou. Čakali ste vôbec, že bude o vás doma tak veľký záujem?
To vieš, že sme vôbec nečakali. Dúfali sme, že sa nejaké staré tváre ukážu, no následne sme boli informovaní o predaji vstupeniek. Lístky sa totiž postupne predávali čoraz viac a viac. V tom sme dostali super nápad, a to že namiesto jedného večera spravíme dva. Pre mňa osobne to nebol žiaden problém. Posunul som si letenku do USA o jeden deň neskôr a bolo vybavené.

Čo spoločné skúšky? Schádzali ste sa s Brunom a Pegasom v skúšobni pravidelne, alebo ste si čo to pamätali ešte z letného vystúpenia na festivale Brutal Assault?
Všetky odohraté veci sme si dobre pamätali, no rozhodli sme sa do setlistu ešte pridať tri staré skladby, a to „Totálni Destrukce“, „Eternal“ a „Běsnící Válka“. Po mojom prílete zo zámoria sme pred začiatkom turné skúšali ešte štyri dni, ale pravdupovediac naše pecky zväčša dôverne poznáme, takže s opätovným naskúšaním nebol žiaden väčší problém.

Cítite sa oproti letu o niečo zohratejší a v lepšej hráčskej forme?
Nehovorím, že bolo vystúpenie na spomínanom festivale z našej strany zlé, ale rozhodne sme momentálne omnoho zohratejší. Tak, ako postupne hráme koncerty, učíme sa z našich vlastných chýb. Následne sa ich snažíme jednoducho eliminovať a vypilovať náš prejav do maximálnej možnej miery. Časovo je to však pre nás veľmi náročné, najmä kvôli môjmu pobytu v USA. Keby sme možno mali o niečo dlhší čas na skúšanie, tak by to určite bolo o niečom inom. Ale to sa jednoducho nedá. S chalanmi sme sa taktiež dohodli, že prvoradý je ich HYPNOS a KRABATHOR bude tak trochu bokom. Takto mi to zatiaľ absolútne vyhovuje. Aj napriek tomu som veľmi rád, že sme dali kapelu po tak dlhej dobe konečne opäť dohromady.

Koncert na minulom ročníku spomínaného festivalu má pre KRABATHOR určite obrovský historický význam. Ako sa s odstupom času dívaš na tieto udalosti?
Myslím si, že to bol menší zázrak. Na Brutal Assault sme sa dostali vlastne vďaka Tomášovi Fialovi z Obscure Promotion a samotná príprava nám zabrala mnoho času. Nešlo ani tak o hráčske veci, ale najmä o komunikáciu medzi nami troma. Museli sme sa jednoducho cítiť dobre v spoločnosti toho druhého. Postupne sa to všetko medzi nami urovnalo a nakoniec vidíte. Pocity sú teda pozitívne a ja pevne verím, že si na tomto festivale ešte niekedy v budúcnosti zahráme.

krabathor-2015

KRABATHOR v súčasnosti (zľava Pegas, Christopher a Bruno)

 

Poďme teraz na menší výlet do minulosti. Ako si vlastne prišiel k svojej prezývke?
Vyplynulo to hlavne z môjho priezviska, t.j. Kryštof. V USA mi taktiež nehovoria inak než Chris, či už v práci alebo doma. Všetci ma tam poznajú ako Chrisa.

Aké boli prvotné dôvody k založeniu tvrdo metalovej kapely? Provokácia? Úspech u žien, alebo azda iba vyplnenie voľného času?
V mladom veku som veľa počúval staré klasiky ako IRON MAIDEN, VENOM či CELTIC FROST a veľmi som preto túžil byť v nejakej podobne znejúcej kapele. Hrať tvrdú hudbu mi vtedy pripadalo ako ten najlepší nápad. Iné dôvody v tom určite hľadať netreba. Iba lásku k metalovej muzike.

Čo tvoje hráčskej vybavenie? Zmenilo sa nejako výrazne v priebehu posledných rokov?
Počas svojej hráčskej kariéry som najradšej používal svojho „Destroyera“ a po rokoch som si ho nakoniec kúpil opäť. Na Brutal Assaulte som síce používal iný typ gitary, ale to kvôli tomu, že som svojho obľúbenca nechal v Amerike. Pred týmto turné som si však povedal, že si proste musím opäť priviesť tú svoju. Jednoducho sa mi na ňu hrá suverénne najlepšie. Mám tam nové snímače značky EMG a som maximálne spokojný. Plánujem si ju taktiež zatiaľ ponechať  tu v Česku pre prípad ďalších koncertov.

Ako si na tom s hudbou , zháňaš si a kupuješ ešte stále novu muziku? Čo si myslíš o akomsi „znovuobjavení“ LP platne, ktorá sa dnes opäť dostala do módy.
LP platne sú super a majú určite viacero výhod – krásny zvuk a veľký obal, kde lepšie vynikne samotný artwork. Spolu s kapelou sme takisto nedávno znovu vydali naše staré dosky v tomto formáte. Čo sa týka noviniek, tak tie veľmi nevyhľadávam, lebo to všetko akosi nestíham sledovať. Ostávam teda radšej pri svojich overených interpretoch.

krabathor-brutal-assault-promo

KRABATHOR 2014

 

Je o tebe známe, že si po ukončení činnosti KRABATHOR odišiel do USA. Čomu si sa tam venoval? Bol pre teba „metal“ v tej dobe nadobro uzavretá kapitola?
Metal pre mňa vtedy nebol až tak celkom uzavretá kapitola, ale jednoducho som potreboval úplne zmeniť prostredie, keďže to tu pre mňa akosi všetko strácalo zmysel. Zvyknem tomu hovoriť tak, že som išiel do USA za novým dobrodružstvom a hľa, som tam už viac ako 10 rokov. S niekoľkými kapelami som tam hral, no nikdy nešlo o nič vážne. Štýlovo išlo o pomerne mäkšie veci než bol KRABATHOR.

Čo ta momentálne okrem KRABATHORU zamestnáva najviac? Plánuješ azda natrvalo ostať v USA, alebo ťa naopak aspoň trochu láka návrat domov?
O návrate teraz určite nepremýšľam. V štátoch som si už totiž dosť zvykol, mám tam dobrú prácu, v ktorej sa venujem údržbe bytov a keď tak nad tým premýšľam, tu v Česku v podstate už ani nemám nejako zvlášť silné zázemie.

Prvým krokom po opätovnom zjednotení bol „brutál“, druhým je toto aktuálne turné. Aký by mohol byť ten pomyselný tretí krok?
Heh, mierne zaľudná otázka (smiech a dlhé ticho, pozn. redaktora). Nerád by som hovoril niečo konkrétne. Už sme sa síce s chalanmi bavili na tému spoločnej budúcnosti, avšak ešte nedisponujeme žiadnou konkrétnou víziou. Ak by sme dostali zaujímavé ponuky na festivalové vystúpenia, tak do toho isto radi pôjdeme. Či v budúcom roku spravíme ďalšie turné v tomto momente nevieme. A nová doska KRABATHOR? Tá je zatiaľ pre nás veľmi ďaleko.

krabathor-discography

Diskografia KRABATHOR

Diskografia KRABATHOR v komentároch samotného Christophera!

„Only Our Death Is Welcome…“ (1992)
Veľmi dôležitá doska a akýsi základ pre našu budúcu kariéru. Množstvo vecí vtedy pochádzalo z našich starých demo nahrávok. V tej dobe sme boli skutočne veľmi natešení z toho, že máme prvú zmluvu s nahrávacou spoločnosťou a najmä z možnosti konečne pracovať v štúdiu. To bolo pre nás úplne najhlavnejšie.
„Cool Mortification“ (1993)
Myslím, že týmto albumom sme išli viac do thrash metalu. Skladby sú viac priamočiare a priam ako stvorené na živú prezentáciu. Dnes v Košiciach napríklad zazneli „In the Blazing River“ a „Faces Under the Ice“, ktoré sa nám hrajú veľmi dobre.
„Lies“ (1995)
Naša prelomová doska a k slovu sa tentoraz viac dostal pravý death metal. Prišiel nový bubeník Pegas a bol veru skutočne veľmi rýchly! V tom čase sme sa dokonca dostali po prvýkrát do zahraničia.
„Orthodox“ (1998)
Zostali sme v rovnakom vydavateľstve a hudobne išlo o akési pokračovanie „Lies“, avšak opäť s novým bicmenom. Jediný rozdiel však vidím v samotnom zvuku a taktiež v gitarových podkladoch. V momentoch keď sólujem, rytmickú gitaru totiž nenájdete. Iba basa, bicie a nič viac. Páčilo sa nám, že to znie viac autenticky a „live“.
„Unfortunately Dead“  (2000) a „Disuade Truth“ (2003)
Odišiel Bruno, následne sa ku kapele pripojil Paul Speckmann (MASTER) a bolo to už úplne o niečom inom. Na obidvoch cdčkách som si dal maximálne záležať, stále som si hovoril – máme super zvuk, parádne nápady, výborné gitary a chytľavé refrény, ale dnes už viem, že to nebolo celkom ono. Na albumoch „Unfortunately Dead“ a „Disuade Truth“ chýbala povestná chémia medzi mnou a Brunom.

Foto: Mišo Patz a Obscure Promotion