Witchery – Witchkrieg

Švédska kapela Witchery, nie je u nás asi veľmi známym pojmom. Pätica hudobníkov však funguje už od roku 1997 a na svojom konte má s novinkou Witchkrieg už päť albumov. Kapela sa v tomto roku rozišla so svojim pôvodným vokalistom Tonym „Toxine“ Kampnerom. Náhradu za neho našla naozaj vydarenú. Novým vokalistom Witchery sa stal Erik „Legion“ Hagstedt (ex – Marduk, Devian) a s ním kapela nahrala aj nový materiál Witchkrieg.
Možno si kladiete otázku, že Legion a v thrashovej kapele? Odpoveď je áno a ide mu to naozaj veľmi dobre. Nemusíte sa báť, svoj nezameniteľný štýl spevu, frázovania a diabolského naťahovania refrénov nechýba ani na tomto albume. Na Witchkrieg sa nachádza 10 úderných a nie veľmi dlhých skladieb. Albumu nechýbajú typické thrashové prvky, dobré tempo (šlapavé, vhodne striedané s ťažkým a hutným), ale ani gitarové vyhrávky, či výborné bicie. No mňa najviac zaujal osoba Legiona. Nielen zmeneným výzorom, ale najmä svojím nezameniteľným vokálom. Thrashovej nahrávke pridal zvláštne, povedal by som, až temnejšie čaro. Legion používa svoje typické frázovanie, ktoré dokáže prestriedať s agresívnym spevom a nezabudol ani na šepkané pasáže. Na albume sa stále niečo deje a každá skladba má osobité čaro. Úvodné tri songy vás hneď zaujmú a nedovolia vám odpútať sa od nahrávky. Azda medzi najlepšie kúsky na tomto albume patrí predposledná zbesilá skladba Hellhound, ktorá v sebe nesie všetky potrebné, nielen thrashové prvky (rýchlosť, atmosféra, gitarové sóla) a taktiež posledná Witch Hunter, ktorú si dovolím označiť za hitovú. Jej úvod obstará thrashová paľba, ktorá je potom okorenená Legionovým šepotom. Skladba má výraznú melódiu a tempo. Nazval by som ju, ako prístupnou pre fanúšikov rôznych metalových žánrov a to je myslené v dobrom. Otázkou však stále zostáva, akoby znel album bez Legionovho vokálu. Myslím, že nahrávke pridal naozaj svoje čaro a v podstate aj väčší mediálny záujem o kapelu samotnú. Album sa môže pochváliť aj veľmi dobrým zvukom.

Mňa osobne tento album veľmi milo prekvapil, ale musím objektívne uznať, že Witchkrieg zaujme okrem skalných fanúšikov kapely, najmä fanúšikov Erika Hagstedta alias Legiona. Aj v mojom prípade, to zo začiatku bolo iba o jeho osobe, no po viacerých vypočutiach, vynikli aj ostatné zaujímavé prvky tohto albumu a Witchkrieg ma naozaj veľmi zaujal a doteraz sa mi nezunoval. Novinka by mohla byť po chuti aj verným thrasherom, no ja ju odporúčam vypočuť aj ostatným fanúšikom. Možno si teraz kladiete otázku, prečo som bodov nedal viac, no ja sa snažím každý album hodnotiť objektívne. A po dlhšom zvážení, mu viac ako 8 jednoducho nedám.  

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media, 2010
Web: www.myspace.com/witcherytheband
Zostava:
Erik „Legion“ Hagstedt – vokály
Patrik Jensen – gitara
Richard Corpse – gitara
Sharlee D Angelo – basgitara
Martin Axe – bicie
Diskografia:
Restless and Death – 1998
Dead, Hot and Ready – 1999
Symphony For the Devil – 2001
Dont Fear the Reaper – 2006
Witchkrieg – 2010
Tracklist:
Witchkrieg (3:44)
Wearer of Wolfs Skin (2:27)
The God Who Fell From Earth (4:39)
Conquerors Return (3:25)
The Reaver (3:17)
From Dead To Worse (3:34)
Devil Rides Out (4:10)
One Foot In the Grave (2:58)
Hellhound (2:45)
Witch Hunter (3:27)

Definitíva:
Angažovanie Legiona do thrashovej
 kapely beriem ako veľmi dobrý ťah.
Nahrávka je pestrou, nielen thrashovou jazdou,
 podporenou dobrým zvukom a najmä
nezameniteľným Legionovým vokálom.
Vrele odporúčam.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla