Star One – Victims of the New Age

Po ôsmich rokoch čakania sme sa dočkali pokračovania ďalšieho projektu holandského multi-inštrumentalistu Arjena Lucassena Star One. Novinka dostala názov Victims Of The Modern Age. Aj podľa neho sa dá dedukovať o čom asi bude. Arjen si zobral na album tématiku post – apokalyptickej vízie a cestovania v čase z niektorých seriálových a filmových predlôh. A keďže vieme, že Lucassen nie je žiadny flákač a takmer pravidelne nás vie potešiť nejakým albumom z ďalších projektov, tak dlhé čakanie na Star One, vlastne ani nebolo tak dlhé.
Osobne som veľmi rád, že album nie je koncepčný. Nemusím pri ňom rozmýšlať a baví ma hneď od prvého počutia. Piesne nie sú rozťahané, majú celkom rázny spád. Je to priamočiarejšie, metalovejšie, pre mňa úžasné. Pre porovnanie s prvým albumom uvediem toľko, že Victims Of The Modern Age je omnoho tvrdší, hutnejší, gitarovejší a menej atmosférický. Narážam na to, že keď niečo robia tí istí ľudia rovnakým spôsobom je dobré, že výsledok je úplne iný a ešte k tomu aj viac ako dobrý.

Hneď na začiatku nás uvíta intro – Down The Rabbit Hole, vtiahne nás do víru nádherných syntetizátorových melódií, v ktorých sa Arjen dobre cíti. Ďalej nasleduje Rise And Fall . . ., ach pardon, tie bicie ma naozaj dosť poplietli. Je to Digital Rain. Riadny náklad hneď od začiatku, skladba obsahuje všetky prvky progresívneho metalu. Klávesový podklad, či už „hammondový“ zvuk, alebo slušné bicie. Lucassen ukazuje príklad toho, ako robiť vyvážený zvuk kláves a gitary. Rovnocennosť medzi oboma nástrojmi je neuveriteľná.  Záver skladby je umocnený perfektne vrstvenými vokálmi. Dan Swano (Edge of Sanity, Demiurg), Russell Allen (Symphony X), Damian Wilson (Threshold), a Floor Jansen (After Forever), táto  partička vokalistov vypomohla Arjenovi presne tak, ako nižšie uvedení hudobníci pri  prvom albume Star One. Bubeník Ed Warby (Ayreon, Gorefest), basgitarista Peter Vink (Ayreon), gitarista Gary Wehrkamp (Ayreon, Shadow Gallery) a klávesák Joost van den Broek (Ayreon, ex-After Forever). Všetci sa svojich úloh zhostili bravúrne, radosť počúvať ich hlasy a nástroje. K bezchybným vokalistom, by som vyzdvihol Arjenov úžasný cit pre použitie deathového vokálu Dana Swana. Je nenásilný a preto tam aj veľmi pasuje v daných kompozíciách. Osobne by som predsa len vyzdvihol o nejaký ten schodík vyššie asi Damiana Wilsona. Ten na tomto albume vyčnieva. Skladby v strednom tempe striedajú skladby s poriadnym dvojkopákom, začiatok Its Alive, Shes Alive, Were Alive si môžete ľahko pomýliť s Rammstein. Pod tvrdými gitarovými riffmi kľučkujú klávesy a na nich sa vrstvia rôzne vokálne harmónie. Arjen je dobrý skladateľ, producent a hlavne zvukový macher. Na nahrávke počuť veľa experimentov so zvukmi, gitarovými a klávesovými efektami.

Ďalšie skvelé dielo holandského majstra Arjena Lucassena, ktoré poteší každého jeho fanúšika, ktorý čakal dlhých 8 rokov na pokračovanie projektu Star One. Dočkali sme sa a výsledok stojí naozaj za to. Toto CD odporúčam počúvať len na poriadnej audio zostave! V niektorých pasážach dokonca započujeme aj vplyv Pink Floyd. Veľmi rád by som si v budúcnosti pozrel toto hudobné zloženie aj na nejakom koncerte. S rôznymi svetelnými efektami by mali určite svoje silné čaro.

Star One – Victims Of The Modern Age vyšiel aj v limitovanej edicii ako 2CD, kde vystupujú aj ďalší hosťujúci speváci. Na druhom  multimediálnom disku je video z natáčania albumu a pár bonusových  skladieb a jedna cover verzia Emerson, Lake and Palmer s názvom Knife Edge.

Žáner:  progresívny metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: InsideOut Music, 2010
Web: http://www.arjenlucassen.com
Zostava:
Vokály:
Russell Allen
Damian Wilson
Floor Jansen
Dan Swano
Hosťujúci vokalisti (CD2):
Tony Martin
Rodney Blaze
Mike Andersson
Inštrumentalisti:
Arjen Lucassen  – gitary, klávesy
Joost van den Broek – klávesy
Gary Wehrkamp – gitary
Ed Warby – bicie
Peter Vink – basgitara
Diskografia:
Space Metal – 2002
Victims Of The Modern Age – 2010
Tracklist:
Down the Rabbit Hole (01:20)
Digital Rain (06:23)
Earth that Was (06:08)
Victim of the Modern Age (06:27) Human See, Human Do (05:14)
24 Hours (07:20)
Cassandra Complex (05:24)
Its Alive, Shes Alive, Were Alive (05:07)
It All Ends Here (09:46)
Definitíva:
Nemusíme hovoriť o majstrovskom diele,
 ale kvalita je zaručená.
Môže vlastne Arjen urobiť zlý album?
Pokiaľ máte radi progresívny metal,
power metal, alebo rockové opery,
mali by ste si Victims Of The New Age určite zaobstarať do vašej zbierky.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla