VENOMOUS CONCEPT – Kick Me Silly – VC III

Dnes už starí matadori z kapiel NAPALM DEATH či BRUTAL TRUTH si v roku 2003 povedali, že prečo robiť hlučný bordel „len“ vo svojich domácich zoskupeniach, keď môžu založiť projekt z obsadením ikon grindcorovej muziky.

Tým spomínaným zoskupením je hviezdne obsadená kapela alebo skôr projekt VENOMOUS CONCEPT, ktorý ukončili osem ročnú štúdiovú hibernáciu čoho výsledkom sa stal v poradí tretí dlhohrajúci album nazvaný „Kick Me Silly – VC III“.

venomous-concept-kick-me-silly

VENOMOUS CONCEPT – Kick Me Silly – VC III

Veru, osem rokov od posledného albumu je dosť dlhá doba, ale ono nie je sa čo čudovať, keď si človek pozrie, kde všade ešte pôsobia hudobníci z VENOMOUS CONCEPT a zas tak úplne regulárnou kapelou nie sú. Nejeden fanúšik grindu bol zvedavý, čo nám to ukuchtili títo borci, a čo to tušiť sa už dalo z prvých ukážok, ktoré ich nové vydavateľstvo Season of Mist postupne dávalo vonku.

A tušenie to bolo optimistické. Teda aspoň u mňa, pretože závaňalo to návratom k ich úplne prvej doske „Retroactive Abortion“, čiže spiatočka späť ku živelnému grindcoru. Potešenie bolo teda na mieste, lebo ich minulý album ma veru príliš nebavil. A vskutku je to tak, na „Kick Me Silly – VC III“ sa do toho opäť poriadne opreli a novinka ponúka od prvej sekundy nadupaný grind. Ako to už u nich býva, grind zmixovaný aj s inými žánrami.

venomous-concept-2016

VENOMOUS CONCEPT

Aj keď ide o akýsi návrat, tak na novinke máme dočinenia s pestrejším materiálom oproti debutu. Rozmanitosť, to je to slovo, ktoré by sa malo ťahať týmto album ako dlhá červená niť, pretože tá dáva albumu veľké plus. Fakt, že sú tu použité punkové prvky napríklad v „Anthem“ alebo „Leper Dog“, (to nás síce u VENOMOUS CONCEPT príliš neprekvapí), pomedzi to krátke zbesilé vypalovačky („Bust With you Debt“, Johnny Chesseburger“, Pretty on the Inside“) asi tiež nie, no pomerne novým prvkom sú hardcorové skandovačky, ktoré tu nechýbajú. Hmm., teda nechýbajú…, ono ich je aj celkom dosť („Anthem“, „Human Waste“ alebo „Head on a Stick“).

Vokály sú takisto pestré, ústrednou postavou je samozrejme Kevin Sharp, ale zdatne mu sekundujú a vypomáhajú aj gitaristi Shane Embury a nováčik John Cooke. A tu treba podotknúť, že posila v podobe druhého gitaristu im v celkovom vyznení určite pomohla. Riffy sú výborné a sem-tam šupnúť nejaké to sólo im takisto nerobí problém. Zmenou oproti predchodoci „Poisoned Apple“ prešiel zvuk, ten je určite ostrejší, priam kovový a pekne zvonivý. Poriadny šmrnc tomu dáva basa Dana Lilkera.

Album šlape v podstate od začiatku do konca, jediná skutočná „oddychovka“ je ukrytá v skladbe „Forever War“, ktorá má úplne odlišnú náladu od zvyšku tracklistu a celé sa to strašne dobre počúva. Nový materiál proste baví, je našlapaný, úderný a pestrý.

Po nevýraznom druhom záseku „Poisoned Apple“ z roku 2008 tu máme opäť starých dobrých VENOMOUS CONCEPT a tí vám s aktuálnou novinkou prevetrajú sluchovody fakt kvalitne.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: grindcore/punk/hardcore
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Season of Mist
Dátum vydania: 8.1.2016
Web: https://www.facebook.com/Official-Venomous-Concept-150740511612469/
Zostava:
Kevin Sharp – vokály
Shane Embury – gitara, doprovodné vokály
John Cooke – gitara, doprovodné vokály
Dan Lilker – basgitara
Danny Herrera – bicie
Tracklist:
Rise (2:11)
Bust With you Debt (0:29)
Anthem (1:51)
The Potters Ground (1:56)
Human Waste (1:10)
Leper Dog (1:43)
Farm Boy (3:00)
Head on a Stick (1:27)
Pretend (1:54)
Johnny Cheeseburger (0:11)
Forever War (3:17)
Good Times (1:52)
Pretty on the Inside (0:52)
Holiday in Switzerland (2:03)
Fucked in the Czech Republic (1:38)
Neck Tie (1:55)
Frontal Lobe Disorder (1:32)
Daycare (2:22)
Quazimodo (1:22)
Burning Fatigue (1:14)
Diskografia:
Retroactive Abortion – 2004
Poisoned Apple – 2008
Kick Me Silly – VC III – 2016
Definitíva:
Starí matadori VENOMOUS CONCEPT sú po 8 rokov späť s novou štúdiovkou „Kick Me Silly – VC III“ s ktorou zavelili smerom späť k ich prvému albumu. Novinka ponúka našlapaný grindcore mixnutý s viacerými štýlmi a práve rozmanitosť mu pridáva ďalšie plusové body.

 1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články