MAGRUDERGRIND – II

Američania MAGRUDERGRIND zaútočili po dlhšej odmlke opäť so svojou zvukovou masážou. V poradí piata dlhohrajúca nahrávka s jednoduchým názvom „II“ pribudla do hudobného portfólia týchto šialencov po siedmich rokoch od poslednej radovky.

V MAGRUDERGRIND sa udiala zásadná zmena s vydavateľstvom, keď urobili výrazný posun. Opustili Willowtip Records a upísali sa veľmi dobre známym Relapse Records. Novinku tvorí 15 zásekov, vo väčšine trvajúcich, tak do dvoch minút, a ide o klasický počin tejto formácie mixujúcej grindcore, powerviolence, ale aj hardcore/punk. Na novom albume by som predsa len nálepku poweviolence v porovnaní s ich staršími nahrávkami už nepoužíval.

Magrudergrind-II

MAGRUDERGRIND – II

Oproti predchodcovi pristúpili na o čosi menej špinavý a agresívny sound. Čítal som viacero nespokojných reakcií na to ako znie tento album, no ja na albume „II“ rušivé elementy nevnímam. Aj keď musím uznať, že činely, by mohli znieť určite inak, ich zvuk je priam až „nevinný“. Dá sa povedať, že nový materiál pôsobí oproti tým predošlým o dosť učesanejšie. Samozrejme, ide stále o muziku, pri ktorej by bežného smrteľníka trafil šľak, ale akoby MAGRUDERGRIND nešli na tejto fošni úplne na doraz.

Hudobná zložka pôsobí po kompozičnej stránke pestro. Väzbiace gitary sprevádzané intenzívnymi klepačkovými uragánmi, časté zmeny tempa a aj pomalšie pasáže („Black Banner“, „Unit 731“). Toto všetko tu nájdeme. Kapela netlačí za každú cenu na pílu, aby to bol neustály zvukový teror.

magrudergrind-promo

MAGRUDERGRIND

Ďalším dôkazom učesanejšieho štýlu je badateľná zmena vokálneho prejavu. Kriklúň Avi Kulawy chŕli jed a šteká aj naďalej veľmi slušne, no predsa len ubral na intenzite. Pri počúvaní albumu máte pocit, akoby ste boli na húsenkovej dráhe. Raz je to strmý zjazd, potom pomalé stúpanie s rastúcou gradáciou, aby opäť mohla nasledovať ukrutná jazda strmhlav nadol.

Hráčsky je album zvládnutý výborne, bubeník Casey Moore to ženie ako má (vlastne tak intenzívne, ako musí v tomto žánri) a gitarista R.J. Ober predvádza hru, ktorá určite nenudí a je obohatená o niekoľko zaujímavých momentov. Mínusom celej nahrávky je, že po dopočúvaní vám neostane v hlave výraznejší moment, ktorý by utkvel v pamäti a to žiaľ ani po viacnásobnom vypočutí.

Je pravda, že v diskografii MAGRUDERGRIND nájdete extrémnejšie nátresky, ale kapela to nahrala tentokrát takto „slušnejšie“, Podstatné však, že svoju tvár si zachovávajú aj naďalej.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: grindcore/powerviolence
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Relapse Records
Dátum vydania: 12.2.2016
Web: www.facebook.com/MagrudergrindOfficial
Zostava:
Avi Kulawy – vokály
R.J. Ober – gitara
Casey Moore – bicie
Tracklist:
Imperium In Imperio (0:45)
Divine Dictation (1:28)
The Opportunist (1:08)
Relentless Hatred (1:41)
Sacrificial Hire (1:32)
War for Resources (0:57)
Black Banner (3:25)
Hara-Kiri (1:41)
Stale Affairs (1:03)
Regressive Agenda (1:19)
Incarceration State (1:32)
Unit 731 (2:21)
Icaro (1:45)
Husayni/Handschar (1:14)
Pharmacide (1:41)
Diskografia:
Religious Baffle – 2003
Don´t Support Humanitary Aid Led by the Church – 2003
Rehashed – 2007
Magrudergrind – 2009
II – 2016
Definitíva:
Po dlhých siedmich rokoch sa americkí šialenci MAGRUDERGRIND ohlásili s novým dlhohrajúcim albumom „II“. Aj napriek tomu, že sa na nesnažia ísť na hranu za každú cenu, stále ide o slušný grindcorový náklad hodný ich mena.

 1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články