TERRORIZER – Caustic Attack

S novinkou sa aktuálne hlásia aj kultoví harcovníci z TERRORIZER. Tá dostala do vienka označenie „Caustic Attack“ a na pultoch obchodov pristála uprostred mesiaca október.

Prastaré grindcorové komando, v ktorého radoch pôsobia také legendárne esá ala Pete Sandoval (ex-MORBID ANGEL) či Lee Harrison (MONSTROSITY), je zdá sa byť v neuveriteľnej hráčskej a skladateľskej forme. S príchodom istého Sama Molinu, pomerne neznámeho chroptiča hladkajúceho tučné struny, je snáď zostava Američanov konečne stabilizovaná, takže v podstate ani priveľmi nevadí, že sme si na ďalšiu dávku ultrarýchlych náklepov opäť museli počkať predlhých 6 sezón.

TERRORIZER – Caustic Attack

Najmä ak trio vyrukuje s nabúšenou kolekciou, akou je práve čerstvo odistený trieštivý granát s názvom „Caustic Attack“. Tá totiž občas pôsobí po nemastnom/neslanom predchodcovi „Hordes of Zombies“ ako skutočné zjavenie a s potešením ju preto môžeme zaradiť k tým najkvalitnejším žánrovým nahrávkam tohto kalendárneho roka, ale zároveň aj celej (stále až nepekne skromnej…) diskografie TERRORIZER!

A to i navzdory dvom väčším, no pre niekoho možno úplne zanedbateľným chybičkám. Tým prvým menším negatívom je samozrejme enormná dĺžka celého ponúkaného materiálu, ktorá je na tento extrémny death/grindový štýl priam vražedná. Takmer 45 minút neobmedzeného nárezu je aj napriek častejším sklzom do pomalších vôd jednoducho veľa aj na koňa, hoci chalanov svojim spôsobom chápem – šesťročná štúdiová pauza a z toho vyplývajúce množstvo nahromadeného materiálu sa muselo niekde prejaviť. Nabudúce omnoho viacej škrtať, strihať, separovať a tlieskam v stoji!

TERRORIZER

Druhá malá výčitka žiaľ musí ísť na plecia spomínaného frontmana Molinu, ktorého pomerne ľahko zameniteľný growling je častokrát hodený do monotónneho režimu a chýba mu skoro akákoľvek charizma. Aj vďaka tomu sa musí zvyšné duo snažiť o stošesť, aby nazbieralo chýbajúce body v iných súťažných disciplínach, a veru darí sa im vskutku náramne.

Bicmen Pete je i bezmála v päťdesiatke absolútnym majstrom svojho remesla, čo bez problémov dokazuje na celej ploche novinky. Aby toho nebolo málo, strunobijec Lee dodal skutočne prvotriedne gitarové riffy a tie sa priam exportne zarezávajú do ušných bubienkov.

Kým prvý menovaný asi najviac exceluje v titulnej ukážke „Caustic Attack“, pán Harrison naopak rozohráva obdivuhodnú partiu v „Crisis“. Spoľahlivé inštrumentálne výkony sú jedna vec, bezchybný prierazný zvuk vec druhá, no album ako taký je najmä o fantastických vypaľovákoch, ktorých je tu doslova neúrekom. Vypichnúť by sa totiž dalo určite viacero, avšak za všetky spomeňme aspoň úvodnú „Turbulence“, „Infiltration“, členitejšiu „The Downtrodden“, „Terror Cycles“, „Wasteland“, „Crisis“ či ultrakrátky preplesk „Poison Gas Tsunami“.

Veľký a poriadne horúci oznam na záver! Trio vystúpi spolu so SKELETAL REMAINS a DE PROFUNDIS v košickom Collosseu, a to už 13. januára 2019.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: death metal/grindcore
Krajina pôvodu: USA
Dátum vydania: 12.10.2018
Vydavateľstvo: The End Records
Web: www.terrorizergrindcore.net
Zostava:
Sam Molina – basgitara, vokál
Lee Harrison – gitara
Pete Sandoval – bicie
Tracklist:
Turbulence (01:59)
Invasion (01:56)
Conflict and Despair (02:04)
Devastate (03:10)
Crisis (04:14)
Infiltrator (04:58)
The Downtrodden (04:12)
Trench of Corruption (04:14)
Sharp Knives (03:05)
Failed Assassin (03:17)
Caustic Attack (01:01)
Poison Gas Tsunami (01:12)
Terror Cycles (03:47)
Wasteland (04:43)
Diskografia:
World Downfall – 1989
Darker Days Ahead – 2006
Hordes of Zombies – 2012
Caustic Attack – 2018
Definitíva:
Škoda trochu prepálenej stopáže, lebo inak je čerstvá flákota „Caustic Attack“ od TERRORIZER jedna parádne zložená, ozvučená a natočená jazda.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla