MEGADETH – Dystopia

MEGADETH, jeden z nosných pilierov preslávenej thrash metalovej Big Four, momentálne vydáva ďalšiu, v poradí už pätnástu štúdiovú dosku. A my sme sa na ňu pozreli samozrejme podrobnejšie, už pár dní po jej vydaní.

SLAYER to konečne majú úspešne za sebou, divosi z ANTHRAX si ešte malú chvíľku počkajú, slávnu METALLICU snáď ani netreba komentovať, a tak dnes dajme priestor poslednému zástupcovi spomínanej „štvorky“. Vydanie absolútnej novinky „Dystopia“ sprevádzali veru poriadne silné pôrodné bolesti a naši hlavní predstavitelia si za posledné dva roky prešli skutočne pekelnými časmi.

megadeth-dystopia

MEGADETH – Dystopia

Za pomyslený začiatok môžeme označiť nešťastné úmrtie v rodine basgitaristu Ellefsona, vďaka čomu došlo k zrušenie veľkej časti prebiehajúceho európskeho turné. Pokračovalo sa zmiznutím frontmanovej svokry (jej nebohé telo sa nakoniec našlo po niekoľkých týždňoch pátrania) a aby toho nebolo málo, Chris Broderick a Glen Drover dali kapele rýchle a definitívne zbohom.

Nebol by to pán Mustaine, charizmatický spevák a strunobíjec, aby to so svojou buldočou povahou neustál. Najväčší otáznik visel nad zaplátaním dier v zostave a na svete snáď nebolo fanúšika, ktorý by nedúfal v návrat kultovej formácie s Menzon a Friedmanom. Po mesiacoch napínania je ale rázom všetkým špekuláciám koniec a dvojicou vyvolených sa trochu nečakane stávajú Kiko Laureiro (ANGRA) a dočasne zaskakujúci Chris Adler (LAMB OF GOD). Svoju obrovskú kvalitu síce majú, o tom niet pochýb, no nepríjemná pachuť premrhanej šance z úst len tak ľahko nezmizne.

Dosť bolo hrabania v minulosti a radšej prejdime k tomu podstatnejšiemu, horúcej metalovej náloži „Dystopia“. Tá je opäť po okraj naplnená kritikou dnešnej spoločnosti, čo výborne dokresľuje i vizuálne podarený artwork Brenta Whitea (TRIVIUM). Po mierne uhladenom predchodcovi „Super Collider“, ktorý vo svete rozhodne veľa vody nenamútil, sa štvorica mierne vracia do minulosti, ku komplikovanejšej štruktúre piesní, tvrdým riffom, všadeprítomným vyhrávkam i nekonečným sólovým výmenám.

Presne tento vzorec môžeme poľahky vystopovať v úvodnom triu „The Threat Is Real“, „Dystopia“, „Final Illusion“, kde sa to len tak hemží krkolomnými gitarovými súbojmi. Príchuť konca 80. rokov je skoro hmatateľná a fanúšikovia starej školy si prídu na svoje.

megadeth2015officialpromo_638

MEGADETH

Zaujímavé veci sa dejú aj v hitovke „Death From Within“ či náložiach „Post American World“ a „Lying In State“. Za akýsi vrchol môžeme smelo považovať výstavný a aranžérsky dokonalo zmáknutý kus „Poisonous Shadows“ a nádherné intermezzo „Conquer Or Die“. Akustické gitary, klavír, zbory i klasické nástroje mixujú MEGADETH s patričným nadhľadom a hravosťou zároveň. Kým však Kiko so svojim nástrojom priam neraz doslova čaruje, Chris Adler mimoriadne zaostáva za očakávaniami a viac ako bubenícku mašinu pripomína jeho sterilná hra naprogramovaný automat. Smutné…

Ale späť k hudbe. Až do tejto chvíle je na novinke slabých miest ako šafranu, no odľahčená rockerina „The Emperor“ (presne ten typ skladby, ktorý mi u kapely nikdy nešmakoval) a nepochopiteľný cover „Foreign Policy“ od FEAR ináč pozitívne dojmy mierne kazia. Odhliadnuc od tejto malej škvrny, MEGADETH na albume „Dystopia“ skutočne príjemne prekvapili. Na ťahu sú teraz kolegovia z  ANTHRAX. A samozrejme i tá METALLICA…

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Tradecraft
Dátum vydania: 22.1.2016
Web: www.megadeth.com
Zostava:
Dave Mustaine – gitara, vokál
Dave Ellefson – basgitara
Kiko Laureiro – gitara
Chris Adler – bicie
Tracklist:
The Threat Is Real (4:22)
Dystopia (4:59)
Fatal Illusion (4:15)
Death From Within (4:47)
Bullet To the Brain (4:29)
Post American World (4:25)
Poisonous Shadows (6:02)
Conquer Or Die (3:33)
Lying In State (3:35)
The Emperor (3:52)
Foreign Policy (2:28)
Diskografia:
Killing Is My Business… and Business Is Good! – 1985
Peace Sells… but Who´s Buying? – 1986
So Far, So Good… So What! – 1988
Rust In Peace – 1990
Countdown To Extinction – 1992
Youthanasia – 1994
Cryptic Writings – 1997
Risk – 1999
The World Needs A Hero – 2001
The System Has Failed – 2004
United Abominations – 2007
Endgame – 2009
Th1rt3en – 2011
Super Collider – 2013
Dystopia – 2016
Definitíva:
Zdá sa, že MEGADETH aj s dvoma novými posilami na palube, opäť našli pevnú pôdu pod nohami. Tri a štvrťhodinový kus „Dystopia“ skrýva zaujímavú porciu muziky, aj napriek tomu, že k najlepším nahrávkam tejto legendy má ešte poriadne ďaleko.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla