AVANTASIA – Ghostlights

Projekt Tobiasa Sammeta – AVANTASIA patrí na celom svete medzi obľúbené spolky, o tom niet pochýb. Čerstvá novinka „Ghostlights“ mala opäť masívnu mediálnu podporu. Tak teda, aká je?

O AVANTASII môžeme stále hovoriť ako o projekte. Vo svete tvrdých gitár si vybojoval jasné prvenstvo medzi podobnými zoskupeniami. Tobiasovi sa vždy podarí obklopiť skvelými hudobníkmi  a tak sa zakrátko stala AVANTASIA svetoznáma. Mená ako Michael Kiske (UNISONIC, ex- HELLOWEEN), Bob Catley (MAMGNUM), Alice Cooper či Jorn Lande (ex-MASTERPLAN) už tak dávno nie sú spojené len s kapelami, v ktorých títo skvelí speváci pôsobia alebo pôsobili, ale práve aj s menom AVANTASIA, do ktorej ich a aj mnohých ďalších získal ako hostí práve Tobias. Aj preto s každým novým albumom sa spevácke a inštrumentálne zloženie formácie z časti menilo, čo prinieslo každému albumu nový impulz.

avantasia-ghostlights-artwork

AVANTASIA – Ghostlights

Novinkou, ktorú vám predstavíme je v poradí už siedmy štúdiový album „Ghostlights“. Na pulty obchodov sa dostal len v týchto dňoch, opäť pod hlavičkou vydavateľstva Nuclear Blast. Jeho súčasťou je 12 skladieb, ktoré v nemeckom Wolfsburgu v štúdiu Gastestudio produkčne pripravili Tobias a Sascha Peath. O mastering albumu sa postaral klávesák Michael Rodenberg.

„Ghostlights“ je opäť epickým príbehom, ktorý nadväzuje na dej z predchádzajúceho albumu „The Mystery of Time“. Novinka je však po zvukovej stránke tvrdšia. Kým predchádzajúci album mal viac hard rockových prvkov, „Ghostlights“  oplýva tentoraz viac metalovým prejavom. Tobias opäť dokázal dotiahnuť okrem starých známych mien aj nové. Sharon den Adel (WITHIN TEMPTATION), Marco Hietala (NIGHTWISH, TAROT), Geoff Tate (OPERATION: MINDCRIME, ex – QUEENSRŸCHE), či Dee Snider (TWISTED SISTER).

Prvým songom a zároveň aj singlom, ktorý bol zverejnený ešte pred vydaním albumu je pieseň „Mystery of A Blood Red Rose“. Tento  štvorminútový krátky „epos“ je jediným, v ktorom Sammet spieva sám. Avšak použité zbory, či samotný charakter skladby, najviac vystihuje doterajšiu tvorbu AVANTASIE. Jednotka albumu „Ghostlights“ sa zúčastní nemeckého kola súťaže „Eurovision Song Contest 2016“, ktorá sa uskutoční 25. februára.

avantasia-tobias-2016

AVANTASIA je najmä Tobias Sammet

Hneď druhá skladba „Let the Storm Descend Upon You“ ma od prvého počutia naozaj chytila. V 12-minútovej epickej piesni to spolu s Tobim rozbalia i Ronnie Atkins (PRETTYMAIDS), Jorn Lande a Robert Mason (WARRANT). Všetci štyria tu podávajú výkony na hranici svojich možností a vhodne sa dopĺňajú. Chytľavá melódia, rýchle pasáže, krásne gitarové vyhrávky, dravý prejav a stupňovanie , ktoré vrcholí v refréne, mi počas celej skladby nedalo vydýchnuť a spôsobilo mi často aj zimomriavky. Rozhodne ide o najlepšiu pieseň na novinke!

Kladne musím hodnotiť aj skladby „Ghostlights“ či „Unchain the Light“. V oboch sa plnou mierou prejavujú gitaristi Sascha Peath a Oliver Hartmann, ktorí si tempo oboch skladieb naplno užívajú. Výraznou prvkom oboch songov je Michael Kiske so svojim  hlasom a neopakovateľným prejavom, hlavne vo vysokých polohách.

Skladby „The Haunting“, v ktorej si zaspieval Dee Snider a „Seduction of Decay“, v tej sa pri Tobiasovi za mikrofónom objavil Geoff Tate ma žiaľ nijako zvlásť nezaujali. Ide skôr o piesne, ktoré si so záujmom vypočujete, no časom sa k nim už nevrátite. Škoda.

avantasia-tobias

AVANTASIA

Poriadnu dávkou poctivého heavy metalu vyznieva „Master of the Pendulum“ kde basák NIGHTWISH Marco Hietala naplno využíva svoj hlasový potenciál, tak ako sme u neho zvyknutí nielen v kapele Tuomasa Holopainena, ale aj jeho bande TAROT. Výrazné gitarové riffy nesúce sa celou piesňou umocňujú dojem tvrdého charakteru skladby.

Každý správny album obsahuje okrem rýchlych aj tie pomalšie skladby. A Sammet to samozrejme vie. Najvýraznejšou baladickoupiesňou na novom albume „Isle of Evermore“, ktorú s Tobiasom spieva pôvabná Sharon den Adel z WITHIN TEMPTATION. Song pôsobí pomalým tichým dojmom, čím vytvára atmosféru osamelosti, ktorú je cítiť počas celej piesne.

Album vrcholí skutočne krásnym emocionálnym songom a opäť s nádychom balady „A Restless Heart And Obsidian Skies“, kde sa nám predstavia vo vokálnych polohách Tobias Sammet a starý známy Bob Catley. Od začiatku skladby je cítiť blížiaci sa koniec celého príbehu, čo pôsobí príjemne nostalgicky. Gitarové riffy a sólo Bruca Kulicka (ex–KISS) dotvára celkovú atmosféru, ktorou príbeh albumu „Ghostlights“ končí. Komu by však nestačilo 12 skladieb na rozšírenej verzii albumu nájde aj bonusovú pieseň „Wake Up To the Moon“.

Tobiasovi a jeho projektu AVANTASIa sa podaril ďalší silný a pestrý album. Sám som veľmi zvedavý ako bude novinka „Ghostlights“ znieť z pódií naživo. AVANTASIA totiž vyráža na svetové turné, počas ktorého sa zastaví aj u nás na Slovensku. Na veľkonočnú nedeľu vystúpia v Banskej Bystrici a o deň neskôr v Bratislave.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: symphonic power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 29.1.2016
Web: www.tobiassammet.com
Zostava:
Tobias Sammet – vokály, basgitara, klávesy
Michael Rodenberg – klávesy, orchestrálne prvky
Sascha Peath – gitary (1, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 11)
Felix Bohnke – bicie
Hostia:
Oliver Hartmann – gitara (2, 5, 9, 11)
Bruce Kulick – gitara (9, 10, 12)
Vokalisti:
Dee Snider  (3)
Geoff Tate  (4)
Marco Hietala  (7)
Sharon Den Adel (8)
Michael Kiske  (5,11)
Ronnie Atkins  (2,11)
Bob Catley  (12)
Jorn Lande (2, 5, 10)
Robert Mason  (2, 9)
Herbie Langhans (6)
Tracklist:
Mystery of A Blood Red Rose (3:51)
Let the Storm Descend Upon You (12:09)
The Haunting (4:42)
Seduction of Decay (7:18)
Ghostlights (5:43)
Draconian Love (4:48)
Master of the Pendulum (5:01)
Isle of Evermore (4:28)
Babylon Vampyres (7:09)
Lucifer (3:48)
Unchain the Light (5:03)
A Restless Heart and Obsidian Skies (5:53)
Wake Up To the Moon (bonus track) (4:43)
Diskografia:
The Metal Opera pt. I – 2001
The Metal Opera pt. II. – 2002
The Scarecrow – 2008
The Wicked Symphony – 2010
Angel of Babylon – 2010
The Mystery of Time – 2013
Ghostlights – 2016
Definitíva:
Siedma štúdiovka „Ghostlights“ od populárneho projektu AVANTASIA prináša opäť pútavý príbeh rozdelený do dvanástich epických skladieb plných rozmanitosti. Tobias znova dokázal vytvoriť album, ktorý zostane dlho v povedomí nielen skalných fanúšikova má potenciál osloviť nových. Staré známe hlasy, ale aj mnoho skvelých nových hostí vykonalo skvelú prácu, čoho výsledkom je výborný album.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla