LOST SOCIETY – Braindead

Mladíci, počúvajúci na meno LOST SOCIETY, prednedávnom vyrukovali so svojim tretím dlhohrajúcim počinom s názvom „Braindead“. A my v redakcii sme sa mu pozreli trocha bližšie na zúbok.

Písať článok o novom albume týchto Fínov bol pre mňa však trochu oriešok a výzva zároveň. Len tak krátko na úvod – koľko thrashových zoskupení z tejto škandinávskej krajiny poznáte? Márne listujete vo svojej, alkoholom poznačenej pamäti?

lost-society-braindead

LOST SOCIETY – Braindead

LOST SOCIETY je totiž skutočne jedna z mála kapiel, ktorá produkuje presne túto odnož tvrdo metalovej muziky a kašle na všetky tie „najtviše, himy, sonaty arktiky“ a podobne. Tu sa proste ide na iný prevodový stupeň a na svoje si preto prídu najmä fanúšikovia ranných KREATOR, PANTERA či dokonca S.O.D. a SUICIDAL TENDENCIES.

Dátum založenia 2010, 3 vydané dosky a priemerný vek jednotlivých členov iba 21 rokov. Pomerne zaujímavá informácia, a to hlavne z pohľadu životaschopnosti celého hudobného subžánru. Thrash metal ako taký mladých stále baví čoraz viac a viac, čo je len dobré.

lost-society-2015

LOST SOCIETY

LOST SOCIETY toho majú evidentne napočúvané neúrekom, niečo samozrejme aj odohrané (zahrievanie pódia titanom zo SLAYER alebo turné s nemenej slávnymi EXODUS sa počíta!), takže lekcia do histórie má potrebnú šťavu, obrovský odpich i neodmysliteľnú energiu. Formálne je na tom novinka veľmi fajn. Zvuk znesie najprísnejšie merítka a chalani do toho až na ten mierne afektovaný vokál Samyho Elbannu režú o stošesť. Horšie je to už s originalitou, ktorá pre dnešok jednoducho vyfasovala červenú a na veci nič nemenia ani občasne akustické vyhrávky či južanským rockom šmrcnutá verzia staršej skladby „Terror Hungry“.

Za pomerne prekvapujúcu vec smieme takisto považovať samotný úvod, kde sa nám namiesto očakávaného rýchleho uragánu dostane inač skvelá strednotempová klipovka s názvom „I Am The Antidote“. O máličko zrýchlime v nasledujúcej groovy hitovici „Riot“ a zaujímavých gitarových fígľov sa dočkáme v „Rage Me Up“ alebo melodickej „Hollow Eyes“.

Žiaľ, skutočne kvalitných nápadov je na novej placke „Braindead“ akosi poskromne, a to s avizovanou neoriginalitou dnes, v roku 2016, nemôže stačiť na vytvorenie dychberúceho hudobného diela. LOST SOCIETY však aj napriek tomu majú ohromný potenciál a ja v budúcnosti vetrím ešte veľké veci.

Hodnotenia autora: 6 / 10

Žáner: thrash metal
Krajina pôvodu: Fínsko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 12.2.2016
Web: www.lostsocietyfinland.com
Zostava:
Samy Elbanna – vokál, gitara
Mirko Lehtinen – basgitara
Arttu Lesonen – gitara
Ossi Paananen – bicie
Tracklist:
I Am The Antidote (6:12)
Riot (4:19)
Mad Torture (5:37)
Hollow Eyes (6:22)
Rage Me Up (4:14)
Hangover Activator (3:33)
Only (My) Death Is Certain (8:05)
P.S.T. 88 (2:56)
Diskografia:
Fast Loud Death – 2013
Terror Hungry – 2014
Braindead – 2016
Definitíva:
Fíni LOST SOCIETY nahrali ničím výnimočnú porciu rezkého thrash metalu, kde sú silné nápady až častokrát nahradzované prívalom surovej energie. „Braindead“ sa preto počúva dobre, no v makovici z albumu veľa veru neostane…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla