ABORTED – Retrogore

Belgickí death/grinderi ABORTED sa nám koncom apríla prihlásili so svojou v poradí deviatou radovkou s názvom „Retrogore“. My sme ju poriadne rozpitvali.

ABORTED sú už stálice na európskej death metalovej scéne a nezostávajú nič dlžní zo svojej povesti a rozpoznateľného hudobného trademarku. Na novinke „Retrogore“ predložila svojim fanúšikom dvanásť zásekov, čo je takmer trištvrte hodinová exkurzia do ich death/grindového sveta.

Aborted-Retrogore

ABORTED – Retrogore

Hneď na úvod musím priznať, že ABORTED ma „úspešne“ míňajú dlhé roky a nikdy nepatrili medzi moje vyhľadávané skupiny. Ich poňatie death metalu ma akosi nevie natoľko strhnúť, aby som im venoval väčšiu pozornosť. Snáď len s výnimkou albumu „Goremageddon: The Saw and the Carnage“ z roku 2003. Ale to je už pekná starina. V neposlednom rade mám v tomto žánri iných favoritov ako EXHUMED, IMPALED alebo BENIGHTED. A vlastne ABORTED sú práve akýmsi mixom týchto skupín.

Album „Retrogore“ sa vyznačuje rezkým a našlapaným death metalom počas celej svojej stopáže a so zvukom, typickým pre súčasné produkcie. Nechýba mu pestrosť a to hlavne v gitarovej sekcii. Tá je jednoznačne výborná, a na vysokej úrovni, a  aj púta najväčšiu pozornosť.

Popri death/grindových klepačkách sa nezabúda ani na melodické linky, ktorých je tu pomerne dosť. V niektorých prípadoch sú jasne rozpoznateľné prvky od liverpoolských matadorov CARCASS. Zaujímavým aspektom je fakt, že takmer v každej skladbe prichádza zmena tempa, lepšie povedané zmena nálady. Po výživnom nášupe nasleduje väčšinou v polovici piesní atmosférickejšie poňatie, sprevádzané poväčšine harmonickými gitarami. Najväčší atmosferický opar má klipovka „Divine Impediment“.

aborted-2016

ABORTED. Foto: Tim Tronckoe

Pestrosť zaručujú v tomto prípade aj vokály, o ktoré sa tradične stará jediný pôvodný člen kapely Sven de Caluwé. Už klasicky Sven predvádza niekoľko polôh svojho hrdla. Growl, škrek a častokrát je jeho vokál navrstvený.

Skladby, ktoré ma vyslovene bavia sú „Cadaverous Banquet“ s vynikajúcou technicky poňatou gitarovou hrou a, „The Mephitic Conundrum“ s rozpoznávajúcou ústrednou vyhrávkou a našlapanou vokálnou linkou. Presne v takomto duchu ma ABORTED bavia najviac a takto to má tie správne grády. Za pozornosť určite stoja aj „Termination Redux“, Bit by Bit“ alebo „Forged for Decrepitude“. Ešte dodám, že minutáž by som si vedel predstaviť aj kratšiu a posledné dve veci by som kľudne oželel.

Ako som už spomínal, ABORTED ma nikdy príliš nevedeli strhnúť ich muzikou a akosi im neviem prísť úplne na chuť ani teraz. Nahrávka určite nie je zlá a ani neobsahuje slabé miesto. Takže, ak ste fanúšikom tejto bandy, kľudne si bodíky v záverečnom rezultáte za tento počin prihoďte. A aj keď mi z albumu „Retrogore“ určite nepadne sánka, hodnotím ho ako dobrý, ktorý má jednoznačne svoje kvality.

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: death/grind
Krajina pôvodu: Belgicko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania 22.4.2016
Web: http://goremageddon.be/retrogore/
Zostava:
Sven de Caluwé – vokály
Ian Jekelis – gitara
Mendel bij de Leij – gitara
JB van der Wal – basgitara
Ken Bedene – bicie
Tracklist:
Dellamorte Dellamore (0:51)
Retrogore (4:17)
Cadaverous Banquet (4:12)
Whoremageddon (3:29)
Termination Redux (3:27)
Bit by Bit (4:03)
Divine Impediment (4:18)
Coven of Ignorance (3:42)
The Mephitic Conundrum (3:18)
Forged for Decrepitude (2:41)
From Beyond (The Grave) (4:22)
In Avernus (4:36)
Diskografia:
The Purity of Perversion – 1999
Engineering the Dead – 2001
Goremageddon: The Saw and the Carnage – 2003
The Archaic Abattoir – 2005
Slaughter & Apparatus: A Methodical Overture – 2007
Strychnine.213 – 2008
Global Flatline – 2012
The Necrotic Manifesto – 2014
Retrogore – 2016
Definitíva:
Belgičania ABORTED majú na svojom konte už deviaty štúdiový album „Retrogore“, na ktorom ponúkajúci slušný death/grindový materiál. Ten sa opiera o prepracované gitary, ktoré výdatne podporujú melodickými pasážami a občasnými znemani nálad v atmosférickejších polohách.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články