BENIGHTED – Necrobreed

Mäsiari z Francúzska počúvajúci na meno BENIGHTED  pridali na svoje konto ôsmy krvavý kus beštiálnej muziky.

Túto death/grindovú formáciu sledujem pozornejšie od ich albumu „Asylum Cave“ spred šiestich rokov, no kapele to už pomaly ťahá na dvadsaťročnicu aktívneho hrania a vždy vedela priniesť kvalitné nahrávky. Žiaľ, z pôvodnej zostavy ostal v ich radoch už iba vokalista Julien Truchan.

BENIGHTED – Necrobreed

Po DVD vydanom v roku 2015 sa v aktuálnom roku hlásia opäť s dlhohrajúcim počinom nazvaným „Necrobreed“. S týmto albumom mi borci spôsobili zaujímavé chvíle, pretože na začiatku som to tak optimisticky nevidel. Momenty, ktoré by ma strhli neprichádzali a nie a nie preniknúť do nového materiálu. Došlo aj na to, že sa prepisovala recenzia a aj výsledné hodnotenie.

Tu sa naplno ukázal známy fakt, že v súčasnosti, keď sme presýtení hudbou, musia albumy častokrát zarezonovať na prvýkrát, lebo už nie sme tak ochotní dávať nahrávkam ďalšie šance. Ak by som album nerecenzoval, tak zrejme po dvoch/troch vypočutiach, by som sa naň vykašľal. Našťastie si to však všetko sadlo a prvotné obavy, že ma idú BENIGHTED mierne sklamať sú preč.

Na najnovšom počine si kapela drží svoje poznávacie znaky so skalopevným postojom. Začiatok obstaráva intro, to však na mňa veľký dojem neurobilo Áno, je dosť „psycho“, ale treba povedať, že BENIGHTED majú na predošlých albumoch omnoho lepšie vsuvky navodzujúce nepríjemné pocity. Ale to je fuk, podstatnejšie je však to čo príde po ňom.

Brutálna forma death metalovej nakladačky kombinujúcej prvky grindcoru s často vyskytujúcimi sa klepačkovými polohami. Skladby odsýpajú jedna radosť, pretože tu sa samozrejme vsádza hlavne na priamočiarosť. Valcujúci buldozér a čisté zverstvo zas a opäť.

BENIGHTED

Gitaristi Olivier Gabriel a Emmanuel Dalle sekajú jeden riff za druhým a kde-tu si strihnú nie vôbec márne sóla. Po odchode dlhoročného bubeníka Kevina Foleyho si na bubenícku stoličku zasadol Romain Goulon (NECROPHAGIST), ktorý predvádza predovšetkým rýchle nástrely s miestami technickým bubnovaním. Takmer neustále sme naladení na vysokootáčkový režim a už keď vám dá album na chvíľu vydýchnuť, tak v takej forme, kedy kapela mení náladu piesní spomalením a temnou, nepríjemnou alebo miestami strašidelnou atmosférou navodzujúcou buď to gitarovými motívmi, alebo nasamplovanými zvukmi, čo je taktiež poznávací znak ich tvorby. Ukážkovým príkladom je skladba „Monsters Make Monsters“, kde sa v jej strede objaví atmosférický klavír podfarbený dýchaním neznámej osoby a zrazu príde preplesk a štiepa sa ďalej.

Nové skladby mi prídu ešte viac ohlodané na kosť s väčšou stávkou na besnenie, ako tomu bolo na „Carnivore Sublime“. To však neznamená, že by novinka bola ochudobnená o pestrosť. Či už sú to zmeny tempa či charakteru piesní, napríklad záver výborne vystavanej „Forgive Me Father“ alebo už spomínanou variáciou atmosfér, prípadne si počas krátkych úsekov zabrdnú napríklad do hardcoru či brutálneho death metalu – slammovačka v „Leatherface“.

Fakt veľkú rozmanitosť tvorí aj vokálna časť, ktorú obstaráva nielen starý známy Julien Truchan, povestný svojím rôznorodým brutálnym prejavom a patriaci medzi najlepších v tomto extrémnom žánri. Growling, vrieskané polohy, pig-squeal a aj nejaké tie kanálovo kloktajúce záležitosti, no všestranný maník. Od nástrojov mu sekunduje basgitarista Pierre Arnoux s vyššie revaným vokálom, niečo na štýl Matta Harveyho z EXHUMED. A vyskytnú sa tu asi v troch prípadoch aj zborové skandovačky. Na albume máme aj hosťovačky v podobe Trevora Strnada z THE BLACK DAHLIA MURDER v skladbe „Forgive Me Father“ a mne neznámy Arno si fajnovo zavrieska v „Cum With Disgust“. O širokú paletu spevov nie je núdza. Najvýraznejšie skladby sú pre mňa „Reptilian“, „Psychosilencer“, „Forgive Me Father“ alebo „Cum with Disgust“.

Ingrediencie sú namiešané presne tak, ako sa očakávalo a BENIGHTED neprekvapili. Vlastne to ani nemajú za potreby. Hlavné je, že opäť nesklamali a dlhodobo sú zárukou veľkej kvality.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: death/grind
Krajina pôvodu: Francúzsko
Vydavateľstvo: Season of Mist
Dátum vydania: 17.02.2017
Web: https://www.facebook.com/brutalbenighted
Zostava:
Julien Truchan – vokály
Olivier Gabriel – gitary
Emmanuel Dalle – gitary
Pierre Arnoux – basgitara, vokály
Romain Goulon – bicie
Hostia:
Asphodel – spev v „Hush Little Baby“
Trevor Strnad – vokály vo „Forgive Me Father“
Arno – vokály v „Cum with Disgust“
Tracklist:
Hush Little Baby (1:08)
Reptilian (3:16)
Psychosilencer (3:31)
Forgive Me Father (4:16)
Leatherface (3:23)
Der Doppelgaenger (3:48)
Necrobreed (1:28)
Monsters Make Monsters (3:35)
Cum with Disgust (3:09)
Versipellis (2:49)
Reeks of Darkened Zoopsia (3:15)
Mass Grave (4:50)
Diskografia:
Benighted – 2000
Psychose – 2002
Insane Cephalic Production – 2004
Identistick – 2006
Icon – 2007
Asylum Cave – 2011
Carnivore Sublime – 2014
Necrobreed – 2017
Definitíva:
Nový album BENIGHTED síce neprináša nič nové, ale je zárukou kvalitného death/grindu zabaleného do beštiálnej divokosti a brutálnosti.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články