IRON SAVIOR – Titancraft

Piet Sielck a jeho kumpáni z IRON SAVIOR za posledné roky prekypujú aktivitou podporenou zodpovedajúcou kvalitou. Novinka „Titancraft“ nenarúša našliapnutý trend. Žánrovo spadá do power metalových okov, ktoré si kapela sama zadefinovala takmer pred dvadsiatimi rokmi.

Posledné dva radové záseky „The Landing“ (2011) a „Rise of the Hero“ (2014) dávajú zabudnúť na menšie zakopnutie na albume „Megatropolis“ z roku 2007. Kapela je vo forme a aktívnejšia ako kedykoľvek predtým. Svedčia o tom aj vlani vydaný živák „Live at the Final Frontier“ a znovu namixovaný „Megatropolis 2.0“.

iron-savior-titancraft

IRON SAVIOR – Titancraft

IRON SAVIOR sú kapelou, ktorá si vybudovala vlastný zvuk a prejav, ktorý je aj vďaka Pietovmu vokálu okamžite rozpoznateľný. Ani aktuálny album „Titancraft“ sa nesnaží popierať ich vlastný odkaz a stavia na typických prvkoch, akými sú zborové refrény, nekonečné melodické gitarové vyhrávky a zdvojené sóla. Všetko to sa opiera o silnú rytmiku a nájazdy bicích. Piet producentsky posúva úroveň nahrávky opäť o kúsok ďalej. Ide o zvukovo vycibrenejší album s intenzívnejším gitarovým ostrím. Ako celok pôsobí hitovejšie s výraznejšími melódiami, tie sa ľahšie zarezávajú sa do mozgových závitov.

Ako už býva zvykom aj tohtoročná nádielka piesní začína introm infikovaným vesmírnou, sci-fi tematikou. Hneď úvodná „Titancraft“ spustí riavu bicích kľučkujúcich serpentínami gitarových linajok. Dravosť, s ktorou na nás vyletela titulná skladba nepoľavuje ani v klipovke „Way of the Blade“.

iron-savior-2016

IRON SAVIOR

Priam hudobné obžerstvo načína s dominantným vzletným refrénom „Beyond the Horizon“. „The Sun Won’t Rise in Hell” vycerí ostré gitarové zúbky a speedovým dvojkopákovým cvalom nás zadupe „Strike Down the Tyranny“.

Hymnická „Brother in Arms“ s dobiedzajúcimi gitarami, veľmi vydarená balada „I Surrender“, či záverečná šľapavá heavy jazda „Rebellious“, nám v závere albumu dovoľujú vydýchnuť a utrieť kropaje potu od doterajšieho power metalového trysku.

„Titancraft“ je koncentrátom nepoľavujúcej energie, šťavnatou hudobnou zmesou, ktorá pôsobí sviežo a uvoľnene. Aj v dôsledku evidentnej pohody v Pietovom tíme, sme sa dočkali ďalšej tohtoročnej power metalovej lahôdky.

Hodnotenie autora: 8  / 10

Žáner: power/speed metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 20.5.2016
Web: http://www.iron-savior.com/
Zostava:
Piet Sielck – vokály, gitary
Jan-Sören Eckert – basgitara
Joachim „Piesel“ Küstner – gitary
Thomas Nack – bicie
Tracklist:
Under Siege (0:58)
Titancraft (5:21)
Way of the Blade (3:57)
Seize the Day (4:57)
Gunsmoke (5:07)
Beyond the Horizon (5:58)
The Sun Won’t Rise in Hell (5:02)
Strike Down the Tyranny (5:10)
Brother in Arms (5:23)
I Surrender (4:04)
Rebellious (4:49)
Diskografia:
Iron Savior – 1997
Unification – 1999
Dark Assault – 2001
Condition Red – 2002
Battering Ram – 2004
Megatropolis – 2007
The Landing – 2011
Rise of the Hero – 2014
Megatropolis 2.0 – 2015
Titancraft – 2016
Definitíva:
Partia zomknutá okolo Pieta Sielcka je natoľko v pohode a pôsobí dostatočne uvoľnene, aby nedala šancu žiadnemu kvalitatívnemu poklesu. Novinkový album „Titancraft“ pretavil túto pozitívnu energiu do nákazlivých melódií, kľučkujúcich gitár a šprintujúcich bicích. Svojimi svalnatými ramenami si robí miesto medzi tohtoročnými najlepšími power metalovými albumami.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla