IRON SAVIOR – Reforged – Riding on Fire

„Reforged – Riding on Fire“ od germánov IRON SAVIOR predstavuje výber tých najzásadnejších skladieb z prvej polovice ich diskografie. Presnejšie ide o o znovu nahrané power metalové klenoty, ošetrené novým mixom i masteringom. Samozrejme s cieľom zachovania ich pôvodného charakteru a náboja.

Kolekcia zvolených piesní pochádza z pätice albumov vydaných pod značkou Noise Records, ktoré súčasne môžeme považovať za tie najzásadnejšie. Ich aktuálny nedostatok a zároveň nemožnosť reedície pôvodných albumov viedla teda partiu okolo Pieta Sielcka (vokál, gitara) k opätovnému nahraniu niektorých skladieb v aktuálnej zostave, z ktorej po mnohých rokoch vypadol zručný remeselník za bicími Thomas Nack (ex-GAMMA RAY).

IRON SAVIOR – Reforged – Riding on Fire

Ide teda o materiál, ktorého neoddeliteľnou súčasťou boli také mená ako Kai Hansen (GAMMA RAY, HELLOWEEN, UNISONIC) alebo legendy nemeckej power metalovej scény, za bicími Thomen Stauch (ex-BLIND GUARDIAN) alebo Dan Zimmerman (ex-GAMMA RAY, ex-FREEDOM CALL). Doplnení stálicami za basovou gitarou Jan-Sören Eckert (ex-MASTERPLAN) a gitarou Joachim „Piesel“ Küstner, ktorí s menšími prestávkami stále patria k pevnému jadru IRON SAVIOR.

Výber devätnástich, respektíve dvadsiatich (japonská edícia) piesní strieda priamočiare takmer speedové drancovanie dvojkopákovými nájazdmi „Riding on Fire“, „Brave New World“ „Titans of our Time“, „Atlantis Falling“„ s hymnami „Warrior“, „Protector“ i valivými riffovými buldozérmi „No Heroes“, „Break the Curse“. Tie sú doplnenými košatejšími, viac vrstevnatejšími i náladovejšími kúskami ako „Mindfeeder“, „Mind over Matter“, Prisoner of the Void“ či „Eye to Eye“. Spoločným menovateľom týchto a ďalších nespomenutých položiek sú mohutné zbory, vzletné a klenuté refrény a typicky melodicky zavýjajúce a zvíjajúce sa gitarové sóla.

IRON SAVIOR

O výsledný charakter zvuku sa postaral sám Piet Sielck, pokračuje v trende predchádzajúcich nahrávok a zase je o čosi prehľadnejší a krištáľovejší. V konečnom dôsledku mu ale chýba dynamickosť, viacrozmernosť a hlavne tá valivá energia sršiaca primárne z prvotiny „Iron Savior“ z roku 1997. Zvuk gitár je taktiež akýsi neškodný, najviac sa svojim bzukotom približuje tomu z radovej dvojky „Unification“ z roku 1999.

Aj v dôsledku prebytku príťažlivého materiálu sa môže ľahko stať, že pri podobnom súhrnom diele sa neulahodí vkusu každého power metalového fanúšika. V tomto prípade je to umiestnenie len jednej skladby z albumu „Dark Assault“ z roku 2001. Nemôžem sa taktiež zbaviť akéhosi pocitu z uponáhľaného prístupu, vďaka ktorému absentuje povestná čerešnička na torte. Tou mohla byť prítomnosť hosťa, o ktorú si pýtalo zaradenie skladieb „For the World“ v originálnom prevedení s famóznym Hansim Kürschom (BLIND GUARDIAN) alebo „Watcher in the Sky“, pôvodne aj s Kaiom Hansenom. Tým skladbám tak chýba dravosť, nasadenie, veľkoleposť a punc luxusu, ktorý by pridal nahrávke lesk.

Tak nám „Reforged – Riding on Fire“ ponúka „len“ výstavne power metalové kusy v modernejšom zvukovom kabáte, ktorému by určite neublížilo o kúsok väčšie nasadenie a neotesanosť. Všetko to bez potrebného marketingového háčika, ktorý by dodal tomuto výberu na väčšej atraktivite a zmysluplnosti.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: speed/power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 08.12.2017
Web: http://www.iron-savior.com/
Zostava:
Piet Sielck – vokály, gitary
Joachim „Piesel“ Küstner – gitary
Jan-Sören Eckert – basgitara
Patrick Klose – bicie
Tracklist:
Disc1
Riding on Fire (4:56)
Battering Ram (4:52)
Brave New World (4:34)
Prisoner of the Void (4:45)
Titans of our Time (3:57)
Eye to Eye (5:59)
For the World (5:27)
Mindfeeder (4:47)
Watcher in the Sky (5:28)
Mind over Matter (5:37)Disc 2
Warrior (4:50)
Iron Savior (4:28)
Tales of the Bold (5:32)
No Heroes (4:15)
Break the Curse (4:39)
Condition Red (4:59)
Protector (4:37)
I’ve been to Hell (4:06)
Atlantis Falling (4:36)
Diskografia:
Iron Savior – 1997
Unification – 1999
Dark Assault – 2001
Condition Red – 2002
Battering Ram – 2004
Megatropolis – 2007
The Landing – 2011
Rise of the Hero – 2014
Megatropolis 2.0 – 2015
Titancraft – 2016
Reforged – Riding on Fire – 2017
Definitíva:
Kolekcia najväčších hitov Nemcov IRON SAVIOR z čias pôsobenia vo vydavateľstve Noise Records pod názvom „Reforged – Riding on Fire“ prináša znovu nahrané power metalové klenoty zaodeté v  modernejšom zvukovom šate. Chýba však ďalší moment prekvapenia, punc príťažlivosti vábiaci k jej zadováženiu aj vzhľadom na absenciu dravosti, potencie v inak krištáľovej produkcii.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články