YNGWIE MALMSTEEN – World on Fire

Za dvadsaťosem rokov na scéne stihol nahrať 21 štúdiových albumov. To je úctyhodná bilancia švédskeho gitarového virtuóza Yngwieho Malmsteena, ktorý sa s novým albumom hlási po štvorročnej pauze.

Ako už  Yngwieho býva zvykom, drvivá väčšina z jedenástich skladieb je čisto inštrumentálnych a jeho vokály si poslucháč užije len v troch skladbách, vrátane úvodnej „World on Fire“.

yngwie-malmsteen-world on fire

YNGWIE MALMSTEEN – World on Fire

Tá nastaví základne tempo celého albumu, no nie je to žiadny majestátny odpalovák. To sa ale nedá povedať o žiadnej piesni na albume. Yngwie sa nepustil do pretekov s riffovými bohmi a celý album „World on Fire“ je tak akousi stredne rýchlou ódou na struny.

Pri nahrávke „Relentless“ spred šiestich rokov som sa rozjímal nad tým, že aj keď má album pätnásť skladieb, jeho počúvanie ubehne veľmi rýchlo, pretože skladby sú veľmi dobre pospájané a skvelé tempo dodáva albumu nezameniteľný šmrnc. To však o novinke napísať nemôžem.

yngwie3

Yngwie Malmsteen

Aj tu sú prechody medzi piesňami nerušivé, avšak čas mi pri nich neplynie tak rýchlo, aj keď je na albume skladieb menej. Na druhej strane si však nedovolím kritizovať Malmsteenove gitarové umenie a označiť nahrávku za nudnú. Pri inštrumentálnom albume však očakávam živelnejší prejav, aktuálna novinka bohužiaľ trpí gitarovým stereotypom.

Príjemným oživením je „Lost in Machine“, v ktorej sa aj spieva. Oproti „Relentless“ z roku 2010 chýba na novinke aj akýkoľvek hosť, ktorý by sa postaral o oživenie.

Gitaroví fajnšmekri si na albume pravdepodobne zgustnú a budú obdivovať Yngwieho majstrovstvo, o tom niet pochýb. Určite nechcem bezbreho kritizovať chýbajúce rýchlejšie tempo, ktoré by albumu dodalo šmrnc, pretože chápem, že toto bol pravdepodobne Malmsteenov zámer, no do počúvania albumu „World on Fire“ som sa púšťal s väčšími očakávaniami a tak moje hodnotenie nie je veľmi pozitívne.

Hodnotenie autora: 5 / 10

Žáner: neoclassical power metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: King Records
Dátum vydania: 1.6.2016
Web: www.yngwiemalmsteen.com
Zostava:
Yngwie Malmsteen – gitara, vokály klávesy
Mark Ellis – bicie
Tracklist:
World on Fire (4:31)
Sorcery (2:18)
Abandon (2:18)
Top Down, Foot Down (4:17)
Lost in Machine (5:15)
Largo (5:13)
No Rest for the Wicked (3:10)
Soldier (5:32)
DUF 1220 (3:17)
Abandon (Slight Return) (2:31)
Nacht Musik (5:56)
Diskografia:
Rising Force – 1984
Marching Out – 1985
Trilogy – 1986
Odyssey – 1988
Eclipse – 1990
Fire & Ice – 1992
The Seventh Sign – 1994
Magnum Opus – 1995
Inspiration – 1996
Facing the Animal – 1997
Concerto Suite for Electric Guitar and Orchestra in E flat minor Op. 1 – 1998
Alchemy – 1999
War to End All Wars – 2000
Attack! – 2002
Unleash the Fury – 2005
Perpetual Flame – 2008
Angels of Love – 2009
Relentless – 2010
Spellbound – 2012
World on Fire – 2016
Definitíva:
Gitarový stereotyp. Tak by sa dalo opísať osem inštrumentálok a tri skladby sprevádzané vokálnym prejavom na najnovšom albume „World on Fire“ švédskeho gitarového virtuóza Yngwieho Malmsteena. Jeho kvality sa poprieť nedajú, no s 21. štúdiovým albumom svoj tieň neprekročil.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články

Redaktor a spoluzakladatel Valhalla.sk Okrem melodického metalu sa vo voľnom čase venuje knihám, internetovej reklame a pivu.