Charred Walls of the Damned – Cold Winds On Timeless Days

Cold Winds on Timeless Days sa objavil v pomerne krátkom čase a to presne šestnásť mesiacov po debute americkej „superkapely“ CHARRED WALLS OF THE DAMNED, ktorú má na svedomí bubeník Richard Christy. Christy je mnohým známy predovšetkým z kapiel DEATH a ICED EARTH. Ďalšími členmi tohto zoskupenia sú Tim „Ripper“ Owens, ktorého predstavovať ani netreba, Jason Suecof, vcelku známy producent, textár a gitarista a basák Steve Digiorgio, Christyho „kolega“ z DEATH a ICED EARTH.
Ich prvý album zožal pozitívne ohlasy a recenzie. Richard Christy tak neváhal a začal hneď pracovať na ďalšom. Vlastne písanie nových skladieb začalo už počas dokončovania ich prvotiny, takže je to také pokračovanie toho, kde skončil debut. Tentoraz si však fanúšikovia vychutnajú oveľa viac hudby (prvý album má len 35 minút). Dvanásť skladieb sa rozprestiera na ploche 58 minút. Skladby boli vytvorené tak, aby sadli nielen štýlu hrania každého člena, ale aj štýlu produkovania Jasona Suecofa. Tento album bol nahratý skutočne v krátkom čase, na kvalite mu to však neubralo. Bicie boli hotové v priebehu dvoch dní v štúdiách v Miami, nasledovalo štvordňové nahrávanie basgitary v Orlande a za sedem dní boli kompletne hotové aj Ripperove vokály. Autorom hudby a textov je výlučne Richard Christy. Texty skladieb sú o pozorovaní každodenného života pokiaľ Christy žije a pracuje v New Yorku.

So zahanbením musím priznať, že CHARRED WALLS OF THE DAMNED bol pre mňa donedávna neznámy pojem. Až kým sa mi do rúk nedostal tento ich druhý album Cold Winds on Timeless Days. Zahanbujúci pocit je o to väčší, že Tim „Ripper“ Owens patrí medzi mojich obľúbencov. Ich debut som nepočula a tak som sa celkom tešila na tento výtvor. Po prvom počutí som však nebola nejako nadšená, skladby na mňa pôsobily trochu chaoticky a to preto, lebo album je vlastne mixom power metalu, heavy metalu, thrashu a aj death metalu. Po dôkladnejšom vypočutí som začala meniť názor a album, presnejšie v pár skladbách sa mi toto prelínanie žánrov skutočne zapáčilo. O tom, že Timovi to stále neuveriteľne skvelo „jačí“ sa baviť ani nemusíme.

Christy sa za bicími slušne vybesnil a svoje death metalové korene oprašuje najmä v skladbe Zerospan, ktorá pojednáva o tom, ako sme v dnešnom svete závislí na technológiách a zabúdame žiť skutočný život a mali by sme častejšie vypadnúť z „on-line“ sveta. Cold Winds je naopak melodické pohľadenie pre ucho. Títo štyria rozliční hudobníci niekedy znejú odlišne, ale aj tak odviedli veľmi dobrú prácu. Cold Winds on Timeless Days je plný super vokálnych chytľavých melodických častí, presných a čistých, nie však nudných bicích a šialených basgitarových partov. Vo veľmi vydarenej skladbe Lead The Way si môžeme naplno vychutnať skvelý Ripperov hlasový rozsah. Ďalšou mojou obľúbenou skladbou sa stala Guiding Me a hneď za ňou nasledujúca The Beast Outside My Window je pre mňa najlepší song druhého albumu. Pieseň sa začína ako akustická balada, ale potom naberie miestami až zbesilé tempo. Christy vníma pohľad cez obyčajné okno asi odlišne, keďže niekoľko rokov žil v sklade bez okien. Túto skladbu si proste musíte vypočuť. K príjemnej power balade môžme priradiť aj Bloodworm. Album uzatvára Avoid The Light, v ktorej sa striedajú rýchle a pomalé melodické pasáže.

Na záver musím uznať, že  novinka od CHARRED WALLS OF THE DAMNED je výborná a zaujímavá kombinácia najmä power, thrash a death metalu. Všetko nasvedčuje tomu, že Richard Christy a jeho banda budú robiť skvelú a kvalitnú hudbu aj v nadchádzajúcich rokoch. Plánujú koncerty a predovšetkým nejaké festivaly po Európe, tak dúfajme, že zavítajú aj do našich končín. Ja osobne by som si ich naživo veľmi rada pozrela.

Žáner: power/thrash/death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Metal Blade Records
Dátum vydania: 11.10.2011
Web: www.myspace.com/charredwallsofthedamned, www.richardchristy.com
Zostava:
Tim „Ripper“ Owens – vokály
Jason Suecof – gitara
Steve DiGiorgio – basgitara
Richard Christy – bicie
Diskografia:
Charred Walls of the Damned – 2010
Cold Winds On Timeless Day – 2011
Tracklist:
Timeless Days (6:03)
Ashes Falling Upon Us (5:26)
Zerospan (5:23)
Cold Winds (3:45)
Lead The Way (5:58)
Forever Marching On (4:30)
Guiding Me (4:36)
The Beast Outside My Window (5:21)
On Unclean Ground (4:10)
Bloodworm (4:20)
Admire The Heroes (4:00)
Avoid The Light (4:24)
Definitíva:
Vydarený power/thrash/death metalový album
tzv. „superkapely“ CHARRED WALLS OF THE DAMNED určite zaujme fanúšikov nielen tvrdšieho metalu, ale aj tých, ktorí sledovali posledné práce jednotlivých členov kapely.

Autor: Shelvis

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla