Krisiun – The Great Execution

Brazília nie je len dokonalou liahňou futbalových talentov, hlavným vývozcom kávy a rodiskom legendárneho zoskupenia SEPULTURA. Keď sme to už pekne zakončili práve metalovou kapelou, tak predsa sa nájde ešte minimálne jedna banda, ktorá stojí za zbystrenie pozornosti a tou je nekompromisná pralesná nakladačka KRISIUN. Táto trojica funguje spolu už takmer neuveriteľných dvadsaťdva rokov, samozrejme bez jedinej zmeny v zostave, takže páni, klobúk dole. Túto skutočnosť má s najväčšou pravdepodobnosťou na svedomí aj to, že sa kapela drží svojho štýlu ako kliešť a v nastolenom smere neuhla nikdy ani o centimeter! Stále je to ten brutálny death metal technického rázu a hlavne starej školy, hoci na aktuálnej novinke s názvom The Great Execution už predsa badať nejakú tu malú kozmetickú zmenu.
Po mrknutí na celkový čas tohto nosiča udrie do očí hneď prvá zmena. KRISIUN totiž s ničím nešetria a ponúkajú poslucháčom hneď vyše hodinový materiál, rozdelený pomerne rovnomerne do desiatich skladieb. Zároveň sa hneď vynára dôležitá otázka, či tak dlhý gitarový uragán predsa nebude trocha nudiť, veď sa jedná o death metal a s ním sú tu aj striktne stanovené pravidlá. Druhá malá zmena prichádza spolu so spomínanou stopážou skladieb. Tie totiž obsahujú čoraz menej nátlakových riffov (do popredia sa tak dostáva thrash metal), viac rozvláčnych gitarových sól či dokonca niekoľko akustických pasáži. Spolu s priam dokonalou produkciou (zvuk je sám o sebe jedná veľká lahôdka!) a pôsobivým obalom, tak dostávame pred seba priam pekelnú dávku zhudobnenej brutality „made by KRISIUN“, avšak akosi tak trochu na inej úrovni.

Exekúcia sa začína s priam apokalyptickou šlehou The Will To Potency. Tú síce doprevádza pomerne ohratý gitarový motív, na druhej strane je skladba uragánom nekončiacich zmien tempa a hrmotného vokálu. Viac zásekov a gitarových onanií prinesie titulná The Great Execution. Mojím osobným favoritom je jednoznačne štvrtá suita Descending Abomination! Pomalšie tempo, hypnotické riffy, čo to málo orientálnych pasáži (žeby vplyv kolegov NILE?), ale aj kvalitných sól. The Extremist sa vracia tak trochu niekam do minulosti a ponúkne ešte o čosi viac zásekov, ale opäť i nejednu pútavú gitarovú figúru či sólo. Od tohto momentu sa však jednotlivé skladby akosi zlievajú dohromady a ja sa nemôžem zbaviť pocitu, že sa akosi nudím a strácam pozornosť. Predlhá The Sword Of Orion opäť neprináša nič nové, zmena neprichádza ani s Violentia Gladiatore či Rise And Confront. Nejedná sa však o zlé veci, to nie. Akýsi čerstvý závan však cítiť až v predposlednej Extincao Em Massa, v ktorej sa mikrofónu chopil istý Joao Gordo z RATOS DE PORAO (spomínate na Reza od SEPULTURA?) a táto pecka má veru poriadny odpich! Záverečná a opäť megalomanská Shadows Of Betrayal je úctyhodným zrekapitulovaním, ktorého jediným poslaním ostáva vysať z poslucháča i tú poslednú kvapku života.

Aktuálny album KRISIUN teda vo mne vyvoláva jemne zmiešané, resp. schizofrenické pocity, a to hlavne vďaka enormnej dĺžke, ktorá takpovediac chalanom zviazala ruky. KRISIUN podľa mňa nedisponujú takým množstvom (hoci ich je viac ako v minulosti) výrazových prostriedkov, aby udržali pozornosť poslucháča po vyše hodinu stopáže novinky The Great Execution. Skrátiť materiál na uspokojivých štyridsaťpäť minút, rozdeliť ho do viacerých položiek a isto nebudem spokojný iba ja sám. Aj napriek týmto výhradám však môžu byť na seba títo traja bratia hrdí.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 7 / 10

Názor redakcie:
Brazílske trio KRISIUN si až na jednu výnimku dáva s novými albumami načas a nie je tomu inak ani teraz. Po troch rokoch konečne vydali nasledovníka albumu Southern Storm a síce novinku The Great Execution. Na dávku death metalu v ich podaní som sa tešil a musím napísať, že ma chalani nesklamali. Pravdou však je, že vyše hodinová stopáž rozdelená do desiatich skladieb bude môcť byť problémom. Za seba však napíšem, že zo začiatku som mal obavy práve kvôli spomínanej dĺžke albumu, ale po zapnutí tejto novinky sa obavy rýchlo rozplynuli. Album je vyvážený, kompaktný, nekompromisný a muzikantské trio pridáva aj pár nových prvkov a tým album obohacuje. Medzi najlepšie skladby patria The Will To Potency, Blood of Lions, Descending Abomination, The Extremist, The Sword of Orion, ale aj punkovo/grindovo/deathová Extincao de Massa a záverečná Shadows of Betrayal. Novinka The Great Execution sa jednoducho podarila.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Brazília
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 31.10.2011
Web: www.krisiun.com.br
Zostava:
Alex Camargo – basgitara, vokál
Movses Kolesne – gitara
Max Kolesne – bicie
Diskografia:
Black Force Domain – 1995
Apocalyptic Revelation – 1998
Conquerors of Armageddon – 2000
Ageless Venomous – 2001
Works of Carnage – 2003
AssassiNation – 2006
Southern Storm – 2008
The Great Execution – 2011
Tracklist:
The Will to Potency (6:23)  
Blood of Lions (5:06)  
The Great Execution (5:18)  
Descending Abomination (5:45)  
The Extremist (5:57)  
The Sword of Orion (7:59)  
Violentia Gladiatore (5:37)  
Rise and Confront (5:13)  
Extincao em Massa (6:01)  
Shadows of Betrayal (8:38)  

Definitíva:
KRISIUN natočili veľmi kvalitné death metalové dielo,
ktorému však uberá na kvalite prepálená stopáž.
Chalani sa snažili do skladieb prepasovať
 aj nejaký ten nový prvok a obohatiť tak svoj,
predsa len trochu konzervatívne poňatí
 death metalový štýl. To sa však darí len z časti,
 pozornosť i odolnosť poslucháča sú tak testované
 po vyše hodinu hracieho času.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla